mainos_1054

Putkiremontit (sukitus)

NÄKÖKULMA

Sukitusfaktat kuntoon

artikkelikuva: Sukitusfaktat kuntoon

Hybridiputkiremontit ovat jo ajaneet perinteisten remonttien ohi mutta koska muutama vaikutusvaltainen taho levittää edelleen täysin perättömiä väitteitä mm. sukituksesta teknologiana, haluan yli 100 maaliin viedyn sukitusremontin kokemuksella laittaa faktat kerralla kuntoon.

Sukitus on menestyksekäs tuote
Kuulen usein kommentteja siitä, että sukituksesta ei ole pitkää kokemusta eikä sen kelpoisuudesta ole siten mitään takeita. Sukitushan on kehitetty alun perin Englannissa vuonna 1973. Tekniikan kehittäjä Eric Wood kutsui tekniikkaa nimeltä " Insituform" eli paikalla muodostettu. Suomessa ensimmäiset sukitustyöt tehtiin jo 1970-luvulla ja mm. Helsingin kaupunki on saneerannut suurimman osan katujen varsilla olevista kunnallisteknisistä viemäriputkistaan sukittamalla. Eric Woodin perustama Insituform Technologies Inc. on taas nykyisin sen verran menestynyt yritys, että liikevaihtoa kertyi 1.2 miljardia USD vuonna 2016. Insituform ilmoittaa, että he ovat sukittaneet putkia maailmanlaajuisesti noin 40 000 km eli suunnilleen maapallon ympäri. Luvut eivät liene mahdollisia, jos tuotteen kelpoisuudesta ei olisi takeita.

Sukitus kestää pitkään
Luin vähän aikaa sitten sanomalehdestä Suomen Kiinteistöliiton LVI-asiantuntijan lausunnon, jossa hän ilmoitti sukituksen käyttöiän olevan 2-15 vuotta. En tiedä mihin Kiinteistöliiton tiedot perustuvat mutta itse tiedän, että sukitusta on testattu valtavasti maailmalla ja Euroopassa viimeisten 45 vuoden aikana. Meillä Suomessa VTT on ajanut läpi 12 perusteellista sertifiointia vuosina 2009-2017. Näiden perusteella odotettavissa oleva käyttöikä on yli 40 vuotta.

Mutkaiset ja pienet putket
Toinen usein kuulemani väite on se, että jos viemärissä on 90-asteen mutka, ei sitä voi sukittaa. Mutkien sukittaminen on aivan arkipäivää eikä aiheuta minkäänlaisia ongelmia. Olen itse ollut urakoitsija-aikoinani mukana sukittamassa linjaa, jossa oli kuusi kappaletta 90-asteen mutkia ja sukka meni läpi kerralla.

Tällä hetkellä sukitetaan vakiona 50-3 000 mm halkaisijaltaan olevia putkia. Missä sitten voisi tulla vastaan pienempiä putkia? Kylpyhuoneiden ja wc-tilojen käsienpesualtaiden putket ovat toisinaan lattiaan mennessään halkaisijaltaan 32 mm ja voivat aiheuttaa osaamattomille päänvaivaa. Tähän tilanteeseen on kuitenkin olemassa viisi erilaista ratkaisumallia riippuen siitä, missä kohtaa 32 mm poistoputki vaihtuu rakenteessa 50 mm putkeksi.

Sukitus on kustannustehokasta ja nopeaa
Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla sukituksen hinnat liikkuvat keskimäärin 75-125 euron välillä huoneistoneliötä kohti. Haitta-aika asuntoa kohden on normaalisti 5-10 päivää. Asunnossa voi kuitenkin asua normaalisti koko ajan.

Käykö sukitus sitten kaikkialle?
Ei tietenkään käy. Niin kuin ei mikään muukaan sovellu joka paikkaan. Täytyy aina muistaa, että sukituksessa on kyseessä työmaalla (in situ) valmistettava tuote, jossa urakoitsijan osaaminen on erinomaisen ratkaisevaa. Mutta niinhän kaikessa muussakin rakentamisessa on.

Teksti: Tapio Falck

Tapio toimii toimitusjohtajana hybridiputkiremontteihin erikoistuneessa Insinööritoimisto Buildnet Oy:ssä.

Julkaistu: 01/2018

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »