Turvallisuus (palo)

Asuinrakennusten rakenteellinen paloturvallisuus

artikkelikuva: Asuinrakennusten rakenteellinen paloturvallisuus

RILin julkaisema rakenteellista paloturvallisuutta käsittelevä julkaisusarja on edennyt kolmanteen osaan.

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN ASETUS rakennusten paloturvallisuudesta (848/2017) astui voimaan vuoden 2018 alussa. Muutosten takia edeltävä, vuonna 2005 julkaistu rakennusten rakenteellista paloturvallisuutta koskeva RIL 195 -ohjesarja uudistetaan kokonaisuudessaan. Sarjan ensimmäisessä RIL 195-1-2018 Rakenteellinen paloturvallisuus. Yleiset perusteet ja ohjeet -julkaisussa esitettiin yleistasolla ajantasaisen lainsäädännön ja eurooppalaisen normiston määrittelemät vaatimukset sekä kuvattiin säädösten perusteluja ja taustaa. Sarjan toinen osa käsitteli työ- ja toimistotiloja.

Huhtikuussa 2022 ilmestyneessä ohjeessa RIL 195-3-2022 Rakenteellinen paloturvallisuus. Asuinrakennukset – kerrostalot ja pientalot käsitellään asuinrakennusten paloturvallisuuteen liittyviä vaatimuksia ja niiden sovelluksia sekä annetaan esimerkkejä paloturvallisuusratkaisuista. Kattavimman kuvan paloteknisistä ratkaisuista saa käyttämällä syventävää erikoisosaa yhdessä perusosan kanssa. Sarjan viimeinen neljäs osa käsittelee tuotanto- ja varastorakennuksia ja ilmestyy vuonna 2023.

Asuinrakennusten yleispiirteenä on, että käyttö on ympärivuorokautista, ja tiloissa asuu toimintakyvyltään hyvin monenlaisia asukkaita. Asukkaat tuntevat rakennuksen yleensä hyvin, ASUINRAKENNUSTEN RAKENTEELLINEN PALOTURVALLISUUS RILin julkaisema rakenteellista paloturvallisuutta käsittelevä julkaisusarja on edennyt kolmanteen osaan. ja vierailijoiden määrä rakennuksessa on suhteellisen pieni. Käyttötarkoitusryhmänä asuinkäyttö ei ole vaativin. Se ei kuitenkaan tarkoita, että paloteknisesti ja toiminnallisesti hyvin toimivan asuinrakennuksen suunnittelu olisi helppoa.

Asuinrakennusten suunnittelussa erityishuomiota on kiinnitettävä poistumisturvallisuuteen: kuinka turvallinen poistuminen onnistuu esimerkiksi siinä tapauksessa, että asunnosta on pääsy ainoastaan yhteen uloskäytävään, millaiset mahdollisuudet pelastuslaitoksella on avustaa asukkaita poistumaan tarvittaessa varateiden kautta, ja kuinka voidaan varmistua asukkaiden havahtuvan palotilanteessa, jos hätäpoistuminen on välttämätöntä yöaikaan.

Lisätietoa RIL 195 -julkaisusarjasta: www.ril.fi/kirjakauppa

Julkaistu: 05/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »