Lippulaivassa on vihreä lippu

Miten jakamistalous voisi parhaimmillaan toimia taloyhtiössä? – Taloyhtiöiden talkoot ovat syvällä suomalaisuuden DNA:ssa, mutta tavaroiden jakaminen voi joskus olla hankalaa. Mutta miksei taloyhtiöllä voisi olla vaikkapa yhteistä lehdenpuhaltajaa tai akkuporakonetta – tai jopa yhteiskäytössä olevaa henkilöautoa, mikäli siltä tuntuu?

Kaikkea ei tietenkään ole tarpeellista tai järkevää omistaa itse. Taloyhtiöissä saattaa olla liiankin tuttu tilanne, jossa rivitalossa jokaisella asukkaalla on oma ruohonleikkuri, vaikka yhteiskäyttöinen ruohonleikkuri veisi paljon vähemmän tilaa ja olisi kustannuksiltaan myös edullisempi. Yhteiskäyttökokeilut tuovat ratkaisuja asumisen arkeen ja voivat parhaimmillaan johtaa pysyvään yhteiskäyttöön.

Taloyhtiö voi lähteä mukaan erilaisiin yhteiskäyttökokeiluihin, kunhan taloyhtiön hallitus näin päättää. Asukkaat voivat olla myös itse aktiivisia ja ehdottaa hallitukselle tällaisia hankkeita. Yhdessä voidaan miettiä, mikä olisi hyvä yhteiskäyttöpilotti – aloittaa ihan pienestä projektista ja laajentaa sitten, mikäli homma toimii.

Kesällä 2023 Helsingin Lauttasaaressa kokeiltiin porukalla yhteiskäyttöisiä sähköavusteisia kuormapyöriä. Mukana kokeilussa olivat Katajanharjun korttelin asukkaat, jotka varasivat ja lainasivat kuormapyöriä helpottamaan arkiliikkumista sekä tavaroiden kuljettamista. Hankkeen tarkoituksena oli luoda toimivia toimintamalleja jakamistalouden mahdollisuuksista taloyhtiöissä.

Lauttasaaren kokeilu oli osa Circular Green Blocks -hanketta, jossa on aiemmin esimerkiksi kokeiltu taloyhtiön yhteistä konttilainaamoa ja yhteisiä viljelylaatikoita. Hankkeessa on otettu huomioon taloyhtiöiden rajalliset tilat säilyttää kookkaita kuormapyöriä tai yhteiskäytössä olevia tavaroita: säilytys on ratkaistu siirrettävällä kontilla, joka voidaan sijoittaa taloyhtiön pihalle. Ja kun kerran taloyhtiön kannalta haasteellisia asioita on jo valmiiksi ratkaistu ja konseptoitu, on mukaan lähteminen paljon helpompaa.

Esimerkiksi Isännöintiliitto on ottanut suopean kannan yhteiskäyttöön. Isännöintiliiton vastuullisuuspäällikkö Liina Länsiluoto on todennut, että Lauttasaaren kaltaisia kokeiluja tarvitaan ehdottomasti taloyhtiöihin – jo yksistään vihreän siirtymän takia. Jotta sovittuihin hiilineutraalitavoitteisiin päästään taloyhtiöissäkin, uusia tekemisen tapoja tarvitaan. Jakamistalouteen kytkeytyvillä kokeiluilla päästään käsiksi ihmisten arkeen ja voidaan valjastaa toimivia malleja, joilla tavoitella skaalautuvuutta. Esimerkiksi Lauttasaaren kokeilussa ei ollut mukana vain yksi taloyhtiö vaan koko kortteli.

Myös Loviisan asuntomessuilla käytettiin vihreää korttia. Messualueella oli tänä vuonna kolme asunto-osakeyhtiötä, joista As Oy Loviisan Lippulaiva edustaa tulevaisuuden puurakentamista kaikilla herkuilla. Kyseessä on Asuntomessualueen keskeiselle sijainnille rakennettu puurunkoinen kerrostalo, joka huomioi ekologiset vaatimukset poikkeuksellisen pedantisti.

Puukerrostalon rakentamista ohjasivat hiilineutraaliustavoite, puun arvostaminen raaka-aineena sekä Loviisan kaupungin toive puukerrostalosta. Cubesta Oy:n rakentaman kerrostalon materiaalina on massiivipuu, joka näkyy myös huoneistoissa sisällä.

Lisäksi As Oy Loviisan Lippulaivassa on ainutlaatuinen lämmitysjärjestelmä, jossa lämmitys katetaan 95 % kaukolämmön paluuveden lämmöllä. Kohteen toteutus on tehty suomalaisilla tehdasvalmiilla laitteilla ensimmäistä kertaa.

Lippulaiva rakennettiin koko ajan säältä suojaten. Ensin rakennettiin katto sadesuojaksi ja tämän jälkeen rakennettiin ensimmäinen kerros. Sitten edettiin kerros kerrokselta ja kattoa nostettiin aina kerrosten valmistumisen mukaan ylöspäin – samalla kun kohteen sivut olivat myös suojattuna. Tällä tavalla tehden kohde oli sadesuojattuna koko vuoden mittaisen rakennusajan.

Vihreä lippu salkoon!

PETRI CHARPENTIER

Julkaistu: 09/2023

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »