mainos_1047

Yleiset, Messut ja tapahtumat

Sisäilmapaja13 Vantaalla: Strategiasta käytäntöön

Sisäilmapaja13 pidettiin marraskuussa Vantaalla. Järjestyksessään kolmastoista sisäilmatapahtuma järjestettiin Vantaan Flamingossa Sisäilmayhdistyksen ja Vantaan kaupungin toimesta 23. – 24.11.2022.

SISÄILMAPAJA ON Sisäilmayhdistyksen järjestämä vuosittainen tapahtuma, joka kokoaa alan asiantuntijat kuulemaan ajankohtaista tietoa, vaihtamaan parhaita käytäntöjä ja verkostoitumaan. Mukana on tyypillisesti satoja osanottajia erityisesti kunnista – eikä Vantaan paja ollut mikään poikkeus tässä suhteessa.

”Ilmoittautuneita oli 360 henkeä ja paikalla oli silmämääräisesti arvioiden suunnilleen tuo määrä kahden päivän aikana”, toteaa Vantaan tilakeskusjohtaja Pekka Wallenius.

Sisäilmapaja13:ssa oli teemana Strategiasta käytäntöön. Teeman mukaisesti Vantaan edustajat kertoivat, miten sisäilma nousi ensin kaupungin strategiaan valtuustokaudelle 2018–2021 – ja tämän jälkeen käytännöt paranivat.

Resursseja riittävästi!

”Vantaan malli” korostaa eri ammattialojen yhteistyötä. Lisäksi henkilöstöä lisättiin sisäilmaselvityksiin ja tiedotukseen ja vuosittaisiin sisäilmakorjauksiin varattiin lisää rahaa. Resurssien lisäys loi mahdollisuuden menetelmätapojen kehittämiselle ja kokonaisvaltaisesti laadukkaammalle toiminnalle.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen lisää, että Vantaalla on myös Suomen ainoa sisäilmakouluterveydenhoitaja, joka tekee yhteistyötä perheiden, rehtorien ja kouluterveydenhoitajien kanssa ja vastaa tuen tarpeeseen, jota oireilevat oppilaat perheineen tarvitsevat.

”Yhteydenottoja on ollut ja niitä tulee edelleen, ja olemme onnistuneet siinä, että perheet ja oppilaat ovat kokeneet saaneensa apua sisäilma-asioissa”, Viljanen toteaa.

Ongelmat voidaan selättää

Huoltajien tekemien ilmoitusten määrä on laskenut ja laskee jatkuvasti. Viime kevätlukukaudella ilmoituksia kouluilta tuli kaikkiaan parikymmentä, kun kouluja on Vantaalla 50.

Vuodesta 2018 Vantaan sisäilma-asiantuntijat ovat selvittäneet yli 180 toimitilan sisäilmaa. Työtilojen käyttäjille on tehty yli 650 tiedotetta. Niiden avulla on pystytty kertomaan, miten rakennusten sisäilmatilannetta hoidetaan, ja samalla hälventämään henkilöstön ja vanhempien huolta sisäilmasta.

Osaoptimoinnista kokonaisoptimointiin

Pekka Wallenius vahvistaa, että resurssit ovat parantuneet huomattavasti viime vuosina.

”Vuonna 2018 saimme yhden sisäilma-asiantuntijan lisää ja sisäilmatiedottajan, ja vuonna 2020 kaksi sisäilmakoordinaattoria lisää. Näin selvityspyyntöihin on voitu vastata nopeammin. Viimeiset neljä vuotta tilanne onkin ollut hyvä.”

Samalla itse työn luonne on muuttunut kokonaisvaltaisemmaksi:

”Nyt tutkitaan rakennuksia, eikä vain niitä tiloja, joissa oireillaan.”

Ilmastokriisi painaa rakennuskantaa

Seminaarissa kuultiin esityksiä myös esimerkiksi energiaan ja ekologiaan liittyen – ja ilmastonmuutosta ja sen hallintaa sivuttiin monessa puheenvuorossa.

”Ilmaston lämpeneminen ja sateiden runsastuminen aiheuttavat tietysti haasteita sisäilmapuolella, koska lämpötilojen ja kosteuden hallinnasta tulee vaativampaa”, Wallenius toteaa.

Seminaarin antiin kuului myös mm. katsaus kiertotalouteen. Kiertotalousasiat olivat esillä etenkin Rakennustietosäätiön ja SRV:n puheenvuoroissa ja ekologisuusteemasta puhui Katariina Rautalahti Vantaan ympäristökeskuksesta.

Turvaa oppiminen!

Ensimmäisen pajapäivän aamuna järjestettiin kiertoajelu, jossa tutustuttiin mm. oireileville koululaisille tarkoitettuun Sisäilmapaviljonkiin. ”Viimeiseksi vaihtoehdoksi” tarkoitettu paviljonki takaa, että oppipolku ei katkea, vaikka omaan kouluun ei enää olisi asiaa rankkojen oireiden takia.

Itse pajan yhteydessä nähtiin – jo vanha tuttu – sisäilmaaiheinen näyttely.

Seuraava ”pajakaupunki” on jo tiedossa sekin: ensi kerralla sisäilma-asiaa taotaan Joensuussa 22.–23.11.2023!

Lisätietoja: www.sisailmayhdistys.fi

Teksti: Sami J. Anteroinen

Julkaistu: 02/2023

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »