mainos_1054

Siun sisäilma!

artikkelikuva: Siun sisäilma!

Sisäilmapaja14 järjestettiin Joensuussa 22.-23.11.2023 Sisäilmayhdistyksen ja Siun Soten, Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden voimin.

”OSALLISTUJIA OLI reilu 300 sisäilma-asioista kiinnostunutta”, kertoo Päivi Karinen Siun Sotesta. ”Halusimme tehdä tapahtuman, joka on helposti lähestyttävä ja käyttäjälähtöinen – ja onnistuimme tässä mielestäni hyvin.”

Ensimmäisen pajapäivän aamua piristi kaksi aamupajaa. Ilmanvaihdon katsastukset: miksi ja miten? -aamupajassa tutustuttiin ilmanvaihdon säännöllisiin katsastuksiin laadittuun oppaaseen. Mikrobimääritysten merkitys -aamupajassa kuultiin, mitä sisäympäristön mikrobeista tiedämme, ja keskusteltiin mikrobimääritysmenetelmistä ja niiden merkityksestä sisäympäristötilanteiden selvittämisessä.

Mikrobipajan keskustelua alustanut Karinen toteaa, että keskustelu kummassakin aamupajassa oli hyvin antoisaa. ”Kummassakin aamupajassa oli jopa 90 osallistujaa ja saimme niistä hyvää palautetta.”

Uusin silmin haasteita päin

Päivi Karinen ja Ari Parviainen kertovat, että sisäilma-asioiden hoito Joensuussa on viime vuosien aikana edennyt valtavin harppauksin. Sisäilmapajan teemana oli Uusin silmin – ja ainakin sisäilma-asioita katsotaan niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin eri tavalla kuin vaikkapa 10 vuotta sitten. Sisäilma-ongelmia hoidetaan nyt aiempaa suunnitelmallisemmin pelkän tulipalojen sammuttamisen sijasta.

”Tilaisuudessa oli hienoa kuulla, miten paljon kunnat ovat kehittäneet omaa toimintaansa”, Karinen toteaa ja kertoo, että esimerkiksi väistötilojen käytössä on menty paljon eteenpäin.

Nykykeskustelun terminologiassa painotetaan terveitä tiloja, ja ongelmia lähestytään monelta kantilta. Karisen mukaan sisäilmapajassa selvisi sekin, että myös pienet kunnat ovat saavuttaneet menestystä sisäilmakentällä.

”Sellaiset pienemmät kunnat kuin Polvijärvi ja Liperi ovat kehittäneet omia prosessejaan, jotka ovat kevyempiä kuin isoissa kunnissa, mutta silti toimivia.”

Yhdessä tuloksiin

Karisen mukaan esimerkiksi kuntotutkijoiden näkemykset kentältä olivat silmiä avaavia. ”Muutenkin kaikki keskustelijat toivat esille tärkeitä näkökulmia mm. siihen, miten vaikeistakin sisäilmaongelmista päästään yli.”

Selvää on, että ilmastonmuutos tuo lisähaastetta sisäympäristöille: yleistyvät hellekaudet, sademäärin kasvu ja tuulisuus vaativat varautumista ja sopeutumista. Uusia innovaatioita ja toimintatapoja tarvitaan – ja tietenkin myös parhaiden käytäntöjen jakamista.

”Tässä suhteessa sisäilmapajat puolustavat paikkaansa erittäin hyvin.”

Seminaarin ensimmäisenä päivänä pajavieraat pääsivät myös Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyössä järjestetylle kiertoajelulle. Kiertoajelulla tutustuttiin Joensuun merkittävimpiin puurakentamisen kohteisiin: Lighthouse Joensuuhun, Joensuun Areenaan sekä Metla-taloon. Kohteet olivat valmistuessaan kansallisia puurakentamisen suunnannäyttäjiä: Suomen korkein puukerrostalo, suurin puurakennus sekä suurin puurakenteinen toimistotalo.

Varsinaisen pajaohjelman lisäksi seminaarivierailla oli mahdollisuus tutustua myös sisäilmapalveluita ja -tuotteita esittelevään näyttelyyn, jossa oli tänä vuonna mukana noin 30 näytteilleasettajaa. Tämän vuoden pajasponsori oli Saint-Gobain Finland Oy / Weber.

Seuraava paja järjestetään Turussa 20.–21.11.2024.

Julkaistu: 02/2024

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »