Energiatehokkuus
Ilmanvaihto

Rakennusten energiaseminaari piristää lokakuun loppua

artikkelikuva: Rakennusten energiaseminaari piristää lokakuun loppua

Energia-alan ammattilaiset ovat jälleen koolla Rakennusten energiaseminaarissa Pikku-Finlandiassa 31.10.2023. Tapahtumassa kohtaavat rakentamisen, suunnittelun ja konsultoinnin alan ihmiset – eikä ajoitus tietysti voisi olla herkullisempi. Viime vuosina energiasta on tullut koko kansan kestopuheenaihe – ja se, mitä energiakentällä tapahtuu tänään ja huomenna vaikuttaa meistä jokaiseen.

FINVACIN TOIMINNANJOHTAJA Siru Lönnqvist toteaa, että seminaari on varmasti tervetullut täsmäisku kaikille rakennusalan ammattilaisille, joiden työhön energiakysymykset liittyvät jollakin tavalla. Ensi vuonna jo 10 vuotta täyttävän seminaarin toteutuksesta ja järjestelyistä vastaavat FINVAC ry:n jäsenyhdistykset VVS Föreningen i Finland rf, Suomen LVI-liitto SuLVI ry ja Sisäilmayhdistys ry. Seminaarin yhteistyökumppanina on alusta alkaen ollut ympäristöministeriö.

Lönnqvistin mukaan seminaarissa – ja sen yhteydessä järjestettävässä näyttelyssä – on aina käsitelty uusinta rakennusten energiatekniikkaa ja EU:n asettamien vaatimusten toteuttamista Suomessa. Vuosien saatossa tapahtumasta on tullut myös kalenteriin isolla merkittävä kohtaamispaikka kaikille energia-alan toimijoille.

Paitsiosta paraativaloihin

Nyt jo 16 vuoden ajan FINVACia luotsannut Lönnqvist on pistänyt tyytyväisenä merkille, miten rakennusten energiakysymykset ovat kasvattaneet painoarvoaan jo pitkään.

”Vielä silloin, kun seminaaria aloiteltiin, joku saattoi esimerkiksi vähätellä rakennusten energiankulutuksen merkitystä ilmastonmuutoksen kannalta. Enää tällaisia kommentteja ei kuule”, hän kuittaa.

Sellaiset teemat kuin energiatehokkuus, omavaraisuus, energiaturvallisuus ja vähäpäästöisyys ovatkin nousseet ryminällä kansakunnan agendalle viime vuosina. Näistä aiheista Pikku-Finlandiassa on luvassa kattaus, joka ei jätä ketään alan toimijaa kylmäksi.

”Rakennusten energiaseminaari on jaettu neljään sessioon, joissa käsitellään säädöskehitystä, energiaremontteja, energiamurrosta ja ylilämpenemistä. Päivän aikana luvassa on 10 asiantuntijapuheenvuoroa sekä kaksi paneelikeskustelua ja kaksi case-esittelyä”, kuvailee Lönnqvist. Hän itse odottaa eniten paneelien antia:

”Meillä paneelikeskustelut ovat hyvin vapaamuotoisia ja mielenkiintoisia näkökulmia esiin nostavia. Perinteisesti ne ovat myös yleisön suosiossa”, hän toteaa. Tilaisuudessa jaetaan myös REHVA Award- sekä Pro Energia -palkinnot.

Energiatehokkuusdirektiivi suurennuslasin alla

Tilaisuuden ”kuuma peruna” saattaa hyvinkin olla rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD), josta käydään syksyn mittaan kolmikantaneuvotteluja.

”Seminaarissa kuulemme, miten EPBD ja muut direktiivit tulevat vaikuttamaan säädöskehitykseen meillä Suomessa. Lisäksi opitaan, miten rakennusten energia- ja lämmitysasiat on huomioitu uudessa hallitusohjelmassa”, Lönnqvist kertoo.

Tärkeä teema on myös korjausvelka ja se, miten tuota velkaa voidaan poistaa kestävästi energiaremonttien kautta. Lisäksi käynnissä olevaa energiamurrosta läpivalaistaan päivän mittaan useammaltakin puolelta.

”Yksi nouseva aihe on ylilämpeneminen, joka on erityisen ajankohtainen nyt, kun tukalat helteet piinaavat Etelä-Eurooppaa. Ilmaston jatkuvasti lämmetessä me tarvitsemme ylilämpenemistä estäviä energiatehokkaita ratkaisuja myös Suomessa.”

Lönnqvist tietää, että monelle alan ihmiselle seminaari ja siellä verkostoituminen on yksi vuoden ammatillisista kohokohdista. Luvassa on varmasti mielenkiintoisia puheenvuoroja, tietojen päivittämistä ja kohtaamisia alan asiantuntijoiden kesken.

”On hienoa päästä taas kokoontumaan kasvokkain Pikku- Finlandiassa ja vaihtaa kuulumisia porukalla. Verkostoituminen on ehdottomasti olennainen osa tapahtuman luonnetta.”

Ilmoittautumisaika tämänvuotiseen seminaariin on 1.9.–20.10.

Teksti: Sami J. Anteroinen

Julkaistu: 09/2023

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »