mainos_1084

Automaatio
Energiatehokkuus
Ilmanvaihto
Yleiset, Messut ja tapahtumat

Sisäilmastoseminaari 2024 kartoitti kentän polttavimmat teemat

Suomen suurin sisäilma-alan tapahtuma kokosi 850 osallistujaa Messukeskukseen maaliskuussa. Pieteetillä laadittu ohjelma tarjosi komean kattauksen alan ajankohtaisesta tutkimuksesta ja toimista sisäilma-asioiden parantamiseksi.

SEMINAARIN OHJELMAN jäntevyys selittyy, ainakin osittain sillä, että ohjelmarunko oli rakennettu hyväksytyistä esitelmäehdotuksista tehdyistä artikkeleista. Kuka tahansa oli voinut jättää esitelmäehdotuksensa ohjausryhmän arvioitavaksi viime syksynä.

Asiakkuuspäällikkö Johanna Satumäki Sisäilmayhdistys ry:stä oli kokonaisuudesta vaikuttunut. ”Tarjolla oli taas ajankohtaista ja mielenkiintoista asiaa – ohjelma oli tänäkin vuonna todella hieno”, Satumäki toteaa.

Seminaarissa oli mukana tänä vuonna kaikkiaan 58 esitystä. Sisäilmapalveluita, -tuotteita ja -ratkaisuja tarjonneessa rinnakkaisnäyttelyssä oli mukana yli 60 näytteilleasettajaa.

Myös yritysten asiantuntijoilla oli esityksiä, mikä toi kaivattua käytännön kokemusta ohjelmaan. Satumäen mielestä parasta seminaarissa oli saada ”porukka kokoon”:

”Kun saadaan alan ihmiset saman katon alle, se vuorovaikutus on tosi antoisaa.”

Läpileikkaus koko kenttään

Ohjelmassa oli esityksiä ajankohtaisista tieteellisistä tutkimuksista sekä käytännön toimista sisäilma-asioiden parantamiseksi: erilaisista työympäristöistä, ilmanvaihdosta ja ilmanpuhdistimista, mikrobeista ja rakenteiden kosteusteknisestä toimivuudesta, lämpöolosuhteista ja energiatehokkuudesta, hiukkasista ja haitta-aineista, mitatusta ja koetusta sisäilmaston laadusta sekä oppaista ja ohjeista.

Lisäksi FINVACilla oli oma seminaarisessio, joka keskittyi ilmanvaihdon puhdistukseen ja säätöön.

Sisäilmastoseminaarin avasi Rakennustietosäätiön yliasiamies Markku Hedman, joka totesi kiinteistö- ja rakentamisalan (KIRA) toimintaympäristön olevan muutoksessa. Hedman huomautti, että samaan aikaan, kun pyrimme vastaamaan tämän ajan haasteisiin – kuten energiankulutuksen vähentämiseen – meidän tulisi myös huomioida hyvä sisäilma.

vähentämiseen – meidän tulisi myös huomioida hyvä sisäilma. ”Mitään toimenpiteitä ei tule tehdä hyvän sisäilman kustannuksella”, Hedman korosti.

Odotettu konsensussuositus

Kati Huttunen sosiaali- ja terveysministeriöstä piti esityksen niin sanotusta Majvik 3 -suosituksesta eli konsensussuosituksesta sisäilmaan liittyvän oireilun ja sairastumisen diagnosoinnista, hoidosta ja kuntoutuksesta. Kyseessä on tutkittuun tietoon pohjautuva, laaja kuvaus sisäympäristön laatuun vaikuttavista tekijöistä ja niiden vaikutuksesta terveyteen. Suositus julkaistaan keväällä.

Suosituksessa on päivitetty vuonna 2007 julkaistun Majvik 2 -suosituksen sisältöä ja laajennettu se kattamaan kosteus- ja mikrobivaurioiden lisäksi myös muita oireiluun vaikuttavia kemiallisia, fysikaalisia ja psykososiaalisia tekijöitä.

Esityksessään Huttunen kertoi, että sisäilmaan liittyvän oireilun hoitosuositus on kohdennettu pääasiassa terveydenhuollon ammattilaisille, mutta suosituksessa on useita kehitysehdotuksia – mm. liittyen terveydenhuollon yhteistyöhön rakennusterveyden asiantuntijoiden sekä viranomaisten kanssa.

”Moniammatillinen yhteistyö onkin avainasemassa sekä sisäilmaan liittyvien oireiden ehkäisyssä että niiden hoidossa”, Huttunen linjasi.

Pitkän linjan vaikuttaja kukitettiin

Yksi Sisäilmastoseminaarin kokokohdista oli Pro Sisäilma -tunnustuksen myöntäminen Sisäilmayhdistyksen pitkäaikaiselle henkilöjäsenelle, emeritusprofessori Aino Nevalaiselle.

”Se oli seminaarin ehdottomia huippuhetkiä. Tunnustus meni oikealle henkilölle”, toteaa Johanna Satumäki.

Tunnustus myönnetään poikkeuksellisen omistautuneesta työstä paremman sisäilman puolesta ja sillä halutaan kunnioittaa saajan pitkää ja vaikuttavaa uraa sisäilma-alalla.

Pääsponsorina seminaarissa oli jälleen Saint-Gobain Finland Oy Weber. Satumäki muistuttaa, että ilman sponsoreita, näytteilleasettajia ja 200 kannattajajäsentä ei Sisäilmastoseminaaria mitenkään voitaisi järjestää nykyisessä laajuudessa.

”Kaikille tukijoille kuuluu iso kiitos.”

Sisäilmastoseminaari 2025 järjestetään 11.3.2025 Messukeskuksessa.

Teksti: Sami J. Anteroinen

Julkaistu: 04/2024

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka
mainos_1067



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »