Isännöinti & hallitus (rahoitus & vakuutus)
Lämmitys

Sähkölämmitteisille taloyhtiöille tukea lämmityskulujen maksuun

artikkelikuva: Sähkölämmitteisille taloyhtiöille tukea lämmityskulujen maksuun

Taloyhtiöt voivat hakea avustusta viime talven sähköenergiakustannuksiin Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta ARAlta. Avustusta voi hakea marraskuun alun ja helmikuun lopun välisiin lämmityskuluihin.

AVUSTUSTA VOIVAT hakea asuntoyhteisöt, jotka omistavat sähkölämmitteisiä asuinrakennuksia ja jotka myös maksavat asuinhuoneistojen lämmitykseen käytettävän sähkön. Avustusta myönnetään myös valtion tuella rahoitettuja vuokra-asuntoja tai asumisoikeusasuntoja omistaville yhteisöille. Avustusta ei voida myöntää taloudellista toimintaa harjoittavalle asuntoyhteisölle.

Sähkölämmityksellä tarkoitetaan lämmitystä joko suoralla sähköllä tai eri lämpöpumppuratkaisuilla. Tyypillisimpiä lämpöpumppuratkaisuja ovat maalämpö-, ilma-vesilämpö-, ilmailmalämpö- ja poistoilmalämpöpumput.

Avustusta voi saada enintään 2 800 euroa asuinhuoneistoa kohden

Avustus on kertaluontoinen, ja se maksetaan takautuvasti yhdessä erässä. Avustusta voi saada vain niiltä kuukausilta, joina asuntoyhtiöllä oli pörssisähkösopimus tai joina sähköenergian myyntihinta ylitti 10 senttiä kilowattitunnilta.

Avustusta voi saada vain arvonlisäverollisiin sähköenergian kustannuksiin, ei esimerkiksi sähköveroon tai siirtomaksuun.

Talvikuukausilta avustusta voi saada yhtä asuntoa kohden jopa 2 800 euroa. Kuukausikohtainen yläraja yhden asunnon osalta on 700 euroa. Avustukseen liittyy asuntokohtainen 90 euron omavastuuosuus. Omavastuun ylittävästä osasta avustusta voi saada enintään puolet.

Taloyhtiöissä, joissa yhtiö maksaa lämmityslaskun, asukkaat eivät ole voineet saada kuluttajille tarkoitettuja hyvityksiä sähkölämmityskuluista, vaikka sähkön hinta olisi ollut korkea. Nyt haettavissa oleva sähköavustus on samansuuntainen kuin kuluttaja-asiakkaille työ- ja elinkeinoministeriössä aiemmin valmisteltu sähköenergialaskun hyvitys.

Vuoden 2023 ensimmäisessä lisätalousarviossa asuntoyhteisöille myönnettävään tukeen kohdennettiin 24 miljoonaa euroa.

Sähköavustuksen hakuohjeet: avustusohjeet.ara.fi

Ota yhteyttä: sahkoavustus@ara.fi

Palvelemme sähköpostitse kaikkina arkipäivinä.

Palvelemme puhelimitse tiistaisin klo 9–11. Puh. 029 525 0960

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) vastaa keskeisesti valtion asuntopolitiikan toimeenpanosta

ARA myöntää asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia, tukia ja takauksia.

Avustuksia voi hakea ARAn verkkoasioinnin kautta.

ARA käsittelee hakemuksen, tekee avustuspäätöksen ja maksaa myönnetyn avustuksen hakijalle avustettavien toimenpiteiden toteutuksen jälkeen.

Sähköavustus myönnetään yhdellä päätöksellä takautuvana hyvityksenä. Muissa avustuksissa päätös avustuksen myöntämisestä on lähtökohtaisesti saatava ennen töiden aloittamista.

Kuva: Pixabay

Julkaistu: 09/2023

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »