Energiatehokkuus
Ilmanvaihto (viilennys)
Lämmitys

Ilmastointijärjestelmät ympäristöystävällisiksi

artikkelikuva: Ilmastointijärjestelmät ympäristöystävällisiksi

Ympäristövastuullisuutta on oikein mitoitetut laitteet, jotka aikaansaavat kylminäkin päivinä tehokkaan ilmaverhon vilkkaisiin sisäänkäynteihin mahdollistaen samalla tehokkaan energiansäästön ja viihtyisän ympäristön auloihin.


Espoolainen Stravent Oy on vuonna 1984 perustettu ilmastointiratkaisujen toimittaja. Nyt yhtiö haastaa koko toimialan ottamaan entistä enemmän ympäristövastuuta. Oikein mitoitettuina ilmastointilaitteet säästäisivät energiaa ja kestäisivät käytössä pitkään – ja lisäksi toimisivat niin kuin niiden pitääkin.

Viime aikoina Stravent Oy:ssä on kiinnitetty paljon huomiota ympäristövastuukysymyksiin. ”Tälläkin sektorilla tarvittaisiin uutta ajattelua, jossa kiinnitetään aiempaa selvemmin huomiota ympäristövastuuseen ja energiansäästöön”, Straventin toimitusjohtaja Timo Karkulahti korostaa.

”Oma toimintamallimme tukee ympäristövastuun konseptia. Toimitamme ilmastointilaitteita, joiden keskeisiä ominaisuuksia ovat pitkä käyttöikä, vähäiset ympäristövaikutukset ja energiansäästö. Kun laitteet ovat kestäviä, jätettäkin syntyy vähemmän”, muistuttaa Karkulahti.

”Tarvitaan myös sellaisia laitteita, jotka hyötysuhteeltaan soveltuvat käyttötarkoitukseensa. Kun esimerkiksi puhaltimet suunnitellaan ja mitoitetaan oikein, niitä ei tarvitse koko ajan käyttää täydellä teholla. Silloin ne kestävät käytössä ainakin 20 vuotta – yli kaksi kertaa pitempään kuin liian korkealla kierrosluvulla toimivat puhaltimet.”

Ilmanvaihtokoneiden suunnittelussa olisi Karkulahden mukaan otettava lähtökohdiksi muun muassa SFP-hyötysuhdeluku sekä laitteiden rakenteellinen lujuus. Käytännössä suositusmitoituksista usein tingitään.

”Jos laitteet mitoitetaan väärin, niiden teho ei välttämättä riitä jäähdytykseen kuumina päivinä.”

”Toinen ongelma monissa ilmastointiratkaisuissa on, että nykyään puhaltimista jätetään monesti suodatin kokonaan pois kustannusten säästämiseksi. Tällainen ratkaisu voi kuitenkin johtaa siihen, että hiekoituspölyä kulkeutuu lämmönsiirtimiin ja moottorien elinkaari lyhenee. Korjauskulut jäävät tilaajan maksettaviksi”, Karkulahti varoittaa.

Hänen mukaansa yksi syy tilanteeseen on se, että kokonaisvastuurakentamisessa pyritään herkästi hakemaan kustannussäästöjä lyhytnäköisesti ja väärissä kohdissa.

”Alalla olisi peiliin katsomisen paikka. Jos talotekniikka tehtäisiin jo alun pitäen kunnolla, rahaa ja energiaa säästyisi pitkällä aikavälillä merkittävästi.”

Teksti: Ari Mononen
Kuvat: Stravent Oy

kita.fi - Stravent
Vastuullisuutta on toimittaa kokonaisratkaisu, joka on suunniteltu sekä käytön ja huollon kannalta. Kuva mallista, joka suunniteltiin hotelli Kämppiä varten noin 20 vuotta sitten.

Julkaistu: 08/2019

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »