KOLUMNI

Hitas arpajaiset - etua onnekkaille

onko aika purkaa koko järjestelmä?

artikkelikuva: Hitas arpajaiset - etua onnekkaille

HELSINGISSÄ KEHITETYN Hitas järjestelmän tavoitteet olivat ylevät - halu tarjota mahdollisuus kohtuuhintaiseen asumiseen sääntelemällä hinnanmuodostusta ja laatutasoa. Tarve ja poliittinen tilaus syntyi, kun asuntojen kysyntä ylitti tarjonnan ja hinnat nousivat kohtuuttomiksi. Täytyihän sille yrittää tehdä jotakin. Huumassa unohtui kuitenkin kaksi perustotuutta. Asuntopula helpottuu vain rakentamalla lisää, ei sääntelyllä, ja kun hyvää jaetaan, se tulee tehdä oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti - eli miten?

Kriteerit täyttäviä hakijoita oli reilusti enemmän kuin uusia Hitas asuntoja. Ei muuta kuin hakijat jonoon. Kymmenien tuhansien arvoista etuutta kannatti jonottaa, vuorokausitolkulla. No eihän siinä ollut järkeä? Siirryttiin arpomiseen. No onko siinä sitten enemmän järkeä? Onnekkaille arpavoitto ja lopuille tyhjä arpalippu. Kai sitä voi pitää yhdenvertaisena kohteluna, kun kaikilla on sama voittomahdollisuus

- vai voiko? Tämä oli vasta alkua. Perhetilanteet muuttuivat, työpaikat ja asuinpaikat vaihtuivat. Syntyi tarve myydä Hitas asunto. Myynti tapahtui säänneltyyn hintaan reilusti alle markkinahinnan. Näinhän se oli tarkoitettukin - haluttiin kohtuuhintaisia asuntoja. Vaan moni ei sitä ymmärtänyt tai halunnut ymmärtää. Syntyi halu tehdä osin pimeää kauppaa ja virkamiehille tarve estää se, tarve lisätä kontrollia ja sanktioita. Syntyi myös kasvava paine mahdollistaa kokonaisten talojen Hitas-rajoitusten purku. Aluksi tarvittiin pitkiä perusteluja. Nyt 30 vuoden ikäiset kohteet saavat vapautuksen rajoituksista kevyin perustein, automaattisesti. Rajoitteista vapauttaminen tarjoaa uuden, alkuperästä isomman edun arpajaisissa pärjänneille.

Hitas järjestelmästä on vuosikymmenien aikana kirjoitettu satoja uutisia ja artikkeleita. Ne käsittelevät lähes poikkeuksetta ongelmia. Mitä tehdään, kun ostaja on menestynyt elämässä eikä enää alkuunkaan täytä alkuperäisiä kriteerejä? Voiko omistaa useamman Hitas asunnon jne. Rajoitukset ja sääntely johtaa niiden kiertämiseen, ns. luoviin ratkaisuihin, jotka edellyttävät lisää valvontaa ja resursseja. Se ei kuitenkaan tuo yhtään uutta asuntoa markkinoille - helpota asuntopulaa.

Eiköhän alkaisi olla aika purkaa koko Hitas järjestelmä. Miten? On kyse sopimuksesta, jota kunnan on vaikeaa yksipuolisesti muuttaa. Helpoin, joskin vähän hidas tapa on pidättäytyä uusien kohteiden rakentamisesta ja sopimusten tekemisestä. Näin koko keinotekoinen järjestelmä hiipuu pois 30 vuodessa.

Teksti: Lars Lundström
Puheenjohtaja
Suomen Asunto-osakkeenomistajat ry (SAO)

Julkaistu: 01/2019

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »