mainos_1024

Julkisivut
Valvonta & Suunnittelu

NÄKÖKULMA

Esimerkilliset julkisivuremontit vauhdittamaan julkisivukorjaamista

Kirjoittaja: Riina Takala-Karppanen

artikkelikuva: Esimerkilliset julkisivuremontit vauhdittamaan julkisivukorjaamista

Tampereella sijaitsevan As Oy Näsinamurin julkisivuremontti palkittiin vuonna 2012. Vuonna 1977 rakennetussa taloyhtiössä julkisivukorjaushankkeessa toteutui tuomariston mukaan kaikki palkittavalle kilpailukohteelle asetetut vaatimukset - niin esimerkillisesti ja oppikirjamaisesti kaikki tehtiin.


”Kun putket vuotavat kylpyhuoneissa, on pakko tehdä putkiremontti. Silloin julkisivuremontti jää väistämättä toiseksi”, eräs isännöitsijä tokaisi.

Putkirikot aiheuttavat vesivahinkoja ja edesauttavat kosteusvaurioiden syntymistä. Myös pitkälle vaurioitunut julkisivu aiheuttaa kosteusvaurioita pahoin vaurioituneisiin parvekkeisiin tai julkisivuelementteihin liittyvistä riskeistä puhumattakaan.

Molemmissa tapauksissa on kyse siitä, että putkia tai julkisivuja ei ole korjattu ajallaan. Kun ajallinen ote ja tietoisuus vaurioitumisen asteesta on menetetty, korjaamisesta voi tulla kiireessä huonommin suunniteltuakin.

Kuntotutkimus antaa suuntaviivat
Kun betonijulkisivujen vaurioitumisen mekanismit tunnistettiin ja tietoisuus betonijulkisivujen rapautumisesta lisääntyi 90-luvulla, Julkisivuyhdistys lähti kehittämään julkisivualan toimijoiden kanssa toimintakonseptia korjaushankkeiden läpiviemiseksi hallitusti ja laadukkaasti.

Hallitusti toteutettavassa julkisivuremontissa prosessi käynnistyy kuntotutkimuksella, ellei selkeästi nähdä, että kuntoa ei tarvitse selvittää, koska julkisivu on täysin lopussa. Toki kuntotutkimus voi osoittaa senkin, ettei vielä ole kiire.

Kuntotutkimus antaa suunnittelulle pohjan ja suuntaviivat vaihtoehdoille, joista taloyhtiö valitsee harkitusti sille sopivimman – kevyen, jos halutaan muutaman vuoden lisäaika ennen raskaampaa tai raskaan, käyttöiältään pidempivaikutteisen, ehkä lisäarvona uudistavan julkisivuremontin. Tai jotakin siltä väliltä.

Vinkiksi ja avuksi
Julkisivuyhdistys on järjestänyt 6 kertaa asunto-osakeyhtiöille suunnatun Julkisivuremonttikilpailun. Ensimmäisen kerran vuonna 2010.

Kilpailulla halutaan Julkisivuyhdistyksen tehtävää mukaellen edistää hyvää julkisivurakentamista myös taloyhtiöiden julkisivujen korjaamisessa.

Kilpailuun on saatu yli 50 ehdotusta hyvin eri-ikäisistä, eri puolilla Suomea sijaitsevista ja hyvin eri tavoin korjatuista julkisivuremonteista. Tästä joukosta 9 taloyhtiötä on palkittu ja 6 saanut kunniamaininnan.

Kilpailulla on haluttu nostaa esiin esimerkillisesti toteutettuja julkisivuremontteja avuksi ja vinkiksi niille, jotka vasta suunnittelevat omaansa.

Kilpailussa menestyminen on ollut selvästi tärkeä asia taloyhtiöissä. Kunniakirja ja muistolaatta on kiinnitetty näkyville paikoille osoittamaan, että olemme yhdessä onnistuneet palkitsemisen arvoisesti. Rahapalkinto on hyödynnetty taloyhtiön yhteishengen kohottamiseen tai muuhun yhtiössä tärkeäksi koettuun asiaan.

Kokonaisvaltainen prosessi
Tuomaristo ei arvioi pelkästään teknisiä tai arkkitehtoonisia asioita, vaan myös prosessin sujuvuutta – hankesuunnittelua, päätöksentekoprosessia, viestintää, kustannusten hallittavuutta, aikataulussa pysymistä ja toimintaa remontin aikana.

Palkituissa yhtiöissä on osattu kuunnella asukkaita, toteutettu kestävää ja laadukasta korjaamista, tehty hyvänä tiiminä yhteistyötä, löydetty vanhaa käsityöperinnettä arvostavia ja säilyttäviä ratkaisuja, hyödynnetty ennakkoluulottomasti uusia innovaatioita, luotu perinteisestä lähiötalosta moderni ja nykyaikainen taloyhtiö jne.

Ilman hyvää arkkitehti- ja rakenneteknistä suunnittelua ja vastuullista toteuttamista tällaisia palkitsemisen arvoisia kokemuksia ei synny. Laadukas korjaaminen ja onnistunut lopputulos vaativat aina oman alansa pätevät asiantuntijansa ja kokeneet tekijänsä.

Seitsemännen Julkisivuremonttikilpailun tulokset julkistetaan lokakuussa. Minkälaisia julkisivukorjaamisen suunnannäyttäjiä tai ”vertaiskokemuksille” mahdollisuuden antavia kohteita tällä kertaa palkitaan ja saadaan tulevien julkisivukorjausten toteuttamiseksi taloyhtiöiden käyttöön?

Palkittavat julkistetaan Kiinteistö 2019 -tapahtumassa 3.10.2019 klo 12–13 Helsingin Messukeskuksessa.

Teksti: Riina Takala-Karppanen
sihteeri
Julkisivuyhdistys r.y.

Julkaistu: 09/2019

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »