Turvallisuus (lukitus, palo)
Yhteiset tilat (rappukäytävät)

Ovet Uusiksi

artikkelikuva: Ovet Uusiksi

Kuva: Liisa Hyvönen


Ovet kestävät pääsääntöisesti kymmeniä vuosia. Remontti on ajankohtainen, kun ovet ovat rapistuneet tai kärsineet kosteusvaihteluista. Huonokuntoisten ovien kunnostaminen tai uusiminen on kannattava investointi, sillä ulko-ovien kunto vaikuttaa käytettävyyteen, kiinteistön arvoon ja asuntojen hinnanmuodostukseen.

”Onnistunut oviremontti alkaa lähtökohtien selvittämisestä. Taloyhtiön kannattaa ottaa ammattilainen avuksi tarkastamaan ovien ja karmien kunto sekä materiaalit”, sanoo isännöitsijä Petri Haapa-aho Helsingin Seudun Isännöitsijät Oy:stä.

Lähtötilanne määrittelee, mikä korjaustapa on sopivin ja kustannustehokkain. Remontin ammattimainen suunnittelu ja valvonta varmistavat onnistumisen.

Kunnostus voi riittää

”Joissain tilanteissa pintakunnostus riittää. Kosteusvaihtelujen aiheuttamia pieniä käyristymisiä voidaan korjata puusepäntyönä ja saranoiden säätämisellä sekä ovien käyntiongelmia lukkosovituksilla. Tällöin koko ovien uusiminen karmeineen olisi turha menoerä. Tilanteesta riippuen kunnostamisen kustannukset voivat olla lähes yhtä suuret kuin laajan oviremontin, jolloin uusiminen on kustannustehokkaampaa pitkällä aikavälillä”, Haapa-aho sanoo.

Valmisovia asennettaessa uusitaan sekä ovet että karmit. Arvokiinteistöihin ovet voidaan tilata erikoispuusepäntyönä.

”Puusepäntyö on hintavaa, joten mittatilausovia tilattaessa kannattaa sopia vuoden tai kahden seurantajaksosta, jonka aikana puumateriaaleista valmistetut ovet hakevat tasapainokosteuden. Ellei ovi ei enää sulkeudu sujuvasti, puuseppä säätää oven kuntoon”, Haapa-aho sanoo.

Autotallien nosto-ovissa jouset kuluvat melko nopeasti. Nosto-ovien ennakoiva huolto varmistaa ovien toimivuuden. Kunnossapitoon voi ottaa huoltosopimuksen ja hankkia taloyhtiölle varajouset, jotta nosto-ovet saadaan nopeasti kuntoon.

”Huoltosopimuksen vasteaika on olennainen. Se määrittelee, kuinka nopeasti korjaaja saadaan paikalle, mikäli ovi ei avaudu”, Haapa-aho sanoo.

Ovet suojaavat melulta ja parantavat paloturvallisuutta

”Ovia uusittaessa on huomioitava paloturvallisuusmääräykset. Nykyään pyritään siihen, että jokainen huoneisto on oma palo-osastonsa, joten kannattaa harkita osastoivia ovia”, Haapa-aho sanoo.

Porraskäytävästä kantautuvia ääniä voidaan vaimentaa asennuttamalla asuntoihin kaksilehtiset ovet. Asuntojen ovien osalta energiatehokkuus on harvoin oviremontin lähtökohtana, mutta ulko-ovia uusittaessa energiankulutus on suuremmassa roolissa.

”Porraskäytävän alaovelle kannattaa rakennuttaa tuulikaappi, mikäli mahdollista. Tuulikaappi parantaa energiatehokkuutta varsinkin silloin, kun ulko-ovea käytetään paljon. Erityisesti liikekiinteistöt hyötyvät tuulikaapista”, Haapa-aho kertoo.

Tuulikaappia suunniteltaessa tulee selvittää, tarvitaanko remonttiin rakennusvalvontavirastolta rakennus- tai toimenpidelupa.

Sähköinen lukitus lisää turvallisuutta

Lukitukseen on tarjolla täysin mekaanisia perinteisiä malleja sekä sähköisiä lukitusjärjestelmiä. Sähköiseen lukitukseen siirtyminen ei vaadi täysimittaista oviremonttia, vaan järjestelmä voidaan asentaa mekaanisten lukkojen tilalle.

”Sähköistä lukitusta kannattaa harkita erityisesti, mikäli taloyhtiössä on paljon vaihtuvuutta”, Haapa-aho sanoo.

Sähköiset järjestelmät voidaan helposti ohjelmoida uudelleen aina tarvittaessa, muuttaa avainten reitityksiä ja sulkea avaimia pois järjestelmästä.

”Mekaanisten lukkojen sarja-avaruus täyttyy nopeasti uudelleen sarjoittaessa. Tätä ongelmaa ei ole sähköisissä lukitusjärjestelmissä”, Haapa-aho kuvailee.

Mekaanisen avaimen hävitessä kiinteistön kuorisuojaus heikkenee. Myös yleisavainten käytön valvominen on helpompaa sähköisellä lukostonhallintajärjestelmällä.

”Sähköisten lukitus- ja lukostonhallintajärjestelmien tarjonta on lisääntynyt ja ne ovat kustannuksiltaan erittäin kilpailukykyisiä. Suosittelen sähköistä lukostonhallintaa kaikille lukkotyypeille”, sanoo Haapa-aho.

Teksti: Merja Maukonen

Julkaistu: 09/2019

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »