mainos_1047

Kiinteistöhuolto
Putkiremontit (sukitus)
Valvonta & Suunnittelu

Viemärit kuntoon kohdennetusti

Asiakaslähtöinen huoltosopimusmalli haastaa perinteisen viemärisaneerauksen

artikkelikuva: Viemärit kuntoon kohdennetusti

Huoltosopimus on vaihtoehtoinen toimintatapa viemäristön korjaukseen ja huoltoon. Asunto-osakeyhtiöille suunnatussa palvelussa on kiinteä kuukausiveloitus, joka kattaa viemäristön kunnon seurannan ja oikea-aikaiset huoltotoimenpiteet ilman asumishaittoja.

Syksyllä 2019 markkinoille tullut QL Protection -huoltosopimus on uusi tapa huolehtia kiinteistöjen viemäristöstä. Kertakorjauksen sijasta painopiste on pitkäjänteisessä viemäreiden kunnon ylläpitämisessä.

”Huoltosopimus on kustannustehokas ja ekologinen tapa huolehtia viemäristöstä. Viemäreiden toimintakunnosta huolehditaan ilman suurta kertainvestointia”, sanoo QL Protectionin toimitusjohtaja Antti Hukkanen.

Muuttotappioalueilla kiinteistöjen arvot laskevat, ja kasvukeskuksissakin on asuinalueita, joilla kiinteistöjen arvo on alhaisempi. Huoltosopimusmalli hyödyttää asunto-osakeyhtiöitä, joilla kiinteistön vakuusarvo ei riitä täysimittaisen viemäristön linjasaneerauksen kustannuksia vastaavaan taloyhtiölainaan. Yhtiölainan sijasta huoltosopimus voidaan rahoittaa hoitovastikkeilla. Huoltosopimuksen hinnoittelussa otetaan huomioon sopimuskauden pituus, kiinteistön ikä ja viemäristön korjaushistoria.

”Kiinteän kuukausiveloituksen budjetointi on helppoa, eikä yllättäviä kuluja pääse syntymään. Pitkällä aikajänteellä huoltosopimus tulee perinteistä saneerausta edullisemmaksi, koska turhia korjauksia ei tehdä. Huoltosopimuksen kustannukset ovat noin 20-70 % täyden saneerauksen kustannuksista”, Hukkanen lisää.

Huoltosopimus ylläpitää ja jopa parantaa kiinteistön vakuusarvoa, sillä viemäristön kunto ei laske ja vesivahinkoja ei pääse syntymään. Kohdennetut ja oikea-aikaiset huoltotoimenpiteet ovat kustannustehokkaita. Huoltosopimusmalli sopii asunto-osakeyhtiöihin, joissa putkiremontti on tulossa ajankohtaiseksi, mutta ennaltaehkäisevä huolto voi hyödyttää jo 2000-luvullakin rakennettuja kiinteistöjä.

”Asunto-osakeyhtiöissä on otettu uusi huoltosopimusmalli vastaan erittäin myönteisesti”, Hukkanen sanoo.

Käyttäjäystävällinen huolto säästää myös ympäristöä

QL Protection -huoltosopimuspakettiin kuuluvat viemäristön kunnon alkuselvitys ja tarkkailu sekä tarvittavat korjaustyöt määräaikaisen huoltosopimuskauden aikana. Korjausmenetelmänä käytetään VTT-sertifioitua Quattro-sukitusta. Sukitetun putken käyttöikä on vähintään 40 vuotta. Tarvittaessa näkyvillä olevat rikkoutuneet viemärit vaihdetaan uuteen muovi- tai valurautaviemäriin, ja lattiakaivot pinnoitetaan ja niihin vaihdetaan uudet huoltotulpalliset hajulevyt.

”Huoltosopimus on käyttäjäystävällinen. Quattro-sukitus ei vaadi mittavia purkutöitä, joten kiinteistössä voi asua huoltotöiden aikana. Huoltotoimenpiteet eivät aiheuta merkittävästi melua, tärinää tai sotkua, joten asumis- ja käyttöhaitat ovat vähäisiä ja lyhytkestoisia”, sanoo Hukkanen.

Huoltotöiden aikana voi olla viemärinkäyttökatkoksia, mutta käyttövesi kulkee normaalisti. Kohdennettu korjaaminen on ekologinen vaihtoehto, sillä huoltotoimenpiteistä aiheutuu aina ympäristökuormitusta. Myös syntyvän jätteen määrä on vähäisempi.

”Me otamme vastuun viemäristöstä huoltosopimuskaudeksi. Esimerkiksi jossain osassa viemäristöä käyttöikää voi olla jäljellä vielä kymmeniä vuosia, kun taas jokin vaakaviemäriosuus saattaa olla huonokuntoinen. Tällaisessa tilanteessa koko viemäristön uusiminen aiheuttaisi turhia kuluja ja ympäristökuormitusta”, kuvailee Hukkanen.

Teksti: Merja Maukonen

Lisätietoja:
Antti Hukkanen
Toimitusjohtaja
QL Protection Oy
Puh. 040 903 1388
antti.hukkanen@quattrolining.fi

kita.fi - Quattro Lining Oy

kita.fi - Quattro Lining Oy

kita.fi - Quattro Lining Oy

<

Julkaistu: 12/2019

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »