mainos_1061

Automaatio
Energiatehokkuus
Ilmanvaihto
Kiinteistöhuolto (kunnossapito)

Taloautomaatio

tuo asumiseen energiatehokkuutta

artikkelikuva: Taloautomaatio

Kattavalla taloautomaatiolla voidaan varmistaa, että rakennuksen teknisistä järjestelemistä saadaan toimiva kokonaisuus.


Ilmanvaihdolla pyritään saamaan rakennuksiin terveellinen ja viihtyisä sisäilma. Oikein valitun ja hyvin toteutetun taloautomaation avulla voidaan sisäilman laatua hallita paremmin taloyhtiöissä ja muissakin rakennuksissa – ja samalla pienentää energiankulutusta.

Osa Motivan työstä liittyy kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen. ”Työsarkaa on vielä esimerkiksi automaation ja ilmanvaihdon kehittämisessä”, arvioi johtava asiantuntija Harri Heinaro Motiva Oy:stä.

Motiva antaa kuluttajille neuvoja muun muassa asuintalojen lämmitysjärjestelmän valinnasta ja uusimisesta sekä energiatehokkaasta lämmityksestä.

”Meillä oli hiljattain käynnissä taloautomaatioprojekti, jossa taloyhtiöitä opastettiin hankkimaan hyviä ja mahdollisimman kattavia automaatiojärjestelmiä. Kattavalla taloautomaatiolla voidaan varmistaa, että rakennuksen teknisistä järjestelmistä saadaan toimiva kokonaisuus.” Automaatiojärjestelmällä voidaan ohjata lämmityksen ja ilmanvaihdon lisäksi esimerkiksi valaistusta.

”Järjestelmähankintoja kannattaa harkita esimerkiksi rakennusten peruskorjausten yhteydessä”, Heinaro suosittaa.

Myös kunnossapitoa tarvitaan

Uusilla laitteilla talotekniikkaan voidaan tuoda kokonaan uusia ominaisuuksia. ”Toisaalta käyttäjän kannalta liian monimutkaiset järjestelmät eivät ole välttämättä toimivia arjessa.

Siksi toimivuuteen tulee panostaa.

Motivan ylläpitämällä ’Asiaa energiasta’ -sivustolla annetaan hyviä vihjeitä esimerkiksi energiansäästöstä asunnoissa”, kertoo Heinaro.

Kaikkiaan tärkeää on panostaa rakennuksen jatkuvaan kunnossapitoon. Esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmien säännöllinen kunnossapito kiinteistöissä on tärkeää. ”Ilmanvaihtokanavat tulee puhdistaa 5–10 vuoden välein – rakennuksen sijainnista riippuen – ja venttiilit suunnilleen kerran vuodessa.”

”Asuntokohtaisten ilmanvaihtokoneiden suodattimet on vaihdettava noin kaksi kertaa vuodessa. Suodattimien vaihto on oleellista ilmanvaihdon oikean toiminnan kannalta”, Heinaro muistuttaa.

”Taloyhtiöissä on hyvä tuntea oman ilmanvaihtojärjestelmän ominaisuudet - jos ongelmia ilmenee, niiden syitä voidaan selvittää esimerkiksi Suomen LVI-liiton (SuLVI) kehittämän kuntotutkimuksen avulla.”

Teksti: Ari Mononen
Kuva: Motiva Oy/Tiina Paju

Julkaistu: 12/2019

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »