mainos_1024

Yhteistyössä (Julkisivuyhdistys JSY ry)

Arkkitehtiopiskelijakilpailu on ratkennut

Miten lähiötalon julkisivu voisi uudistua?

artikkelikuva: Arkkitehtiopiskelijakilpailu on ratkennut

Ensimmäinen palkinto ehdotukselle ”KUMU” Kerrostalon korjauksen ideakilpailussa 2019.


Arkkitehtiopiskelijoille suunnattu kerrostalon korjauksen ideakilpailu 2019 (4.9.-11.12.2019) on ratkennut. Suunnittelukohteena oli kaksi 1970-luvulla rakennettua 4-kerroksista betonirunkoista asuinkerrostaloa; Kirkkokatu 14-16 Hämeenkyrön Kyröskoskella. Palkintojen saajat julkistettiin 28.1.2020 Korjausrakentaminen 2020 -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa.

Kilpailussa jaettiin
1. palkinto (3 000 €), nimimerkille ”KUMU”, tekijöinä Anni Jäntti, Venla Kotilainen ja Veera Saastamoinen Tampereen yliopiston (TAU) arkkitehtuurin yksiköstä.
2. palkinto (2 000 €), nimimerkille ”SUSHI”, tekijöinä Iida-Marja Kari ja Juho Kekkonen Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksiköstä.
3. palkinto (1 000 €), nimimerkille ”PIKI”, tekijöinä Annina Bitter ja Oona Hynninen, Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksiköstä.

Lisäksi jaettiin yksi kunniamaininta nimimerkille ”METSÄN REUNASSA”, tekijöinä Rosaliina Järvinen ja Meea Tikkanen Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksiköstä.

Ideoita lähiötalojen korjaamiseen

Kilpailuun saapui 26 ehdotusta. Arvostelussaan palkintolautakunta kiinnitti erityisesti huomiota ehdotusten arkkitehtoniseen laatuun sekä rakennusten ja pihapiirin luomaan kokonaisuuteen.

Myös ratkaisujen funktionaalista toimivuutta sekä rakenne- ja energiateknisiä ratkaisuja arvioitiin. Palkintolautakunta piti ehdotusten yleistasoa hyvänä. Parhaimmissa ehdotuksissa oli ratkaistu kokonaisvaltaisen onnistuneesti julkisivujen uusi arkkitehtuuri ja energiatehokkuuden parantaminen, hissien lisääminen, lisäkerrosten rakentaminen, pihojen elävöittäminen sekä rakennustekniset ja rakennusopilliset kysymykset.

Kerrostalon korjauksen suunnittelukilpailu on Julkisivuyhdistys ry:n rahoittama perinteinen korjausrakentamisen ideakilpailu Aalto-yliopiston, Tampereen yliopiston ja Oulun yliopiston arkkitehtikoulujen opiskelijoille.

Vuosittaisen kilpailun tarkoitus on tuottaa korkeatasoisia, monipuolisia ja toteuttamiskelpoisia ideoita 1960–1980-luvuilla rakennettujen lähiökerrostalojen julkisivujen energiakorjauksiin sekä hissien ja lisäkerrosten rakentamiseen.

Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002. Tämä kilpailu oli järjestyksessään 12. kerta.

Kilpailun palkintolautakunta totesi vuoden 2019 kilpailun parhaimmista töistä seuraavaa:

1. palkinto ”KUMU”

”KUMU” on arkkitehtuuriltaan vanhaa ja uutta ansiokkaasti yhdistävä työ, joka muodostaa eheän ja ilmeeltään miellyttävän kokonaisuuden. Julkisivut ovat korkealuokkaisia ja niiden kauniit värit ja yksityiskohdat tyylikkäitä. Yleisvaikutelma työstä on rauhallinen ja harmoninen. Uusien asuntojen pohjaratkaisut ovat toimivia. Maanpäällisen kellarikerroksen monipuoliset yhteistilat lisäävät yhteisöllisyyttä ja ne muodostavat toimivan yhteyden ympäröivään pihapiiriin. Piha-alueen käsittely on onnistunutta ja erityisesti piharakennukset luovat viihtyisiä rajattuja tiloja ja sopivat ilmeeltään hyvin yhteen lisäkerrosten kanssa. Rakennetekniset ratkaisut ovat toimivia ja perusteltuja. Julkisivujen kevyt korjausratkaisu on erityisen onnistunut ja toteutuskelpoinen.

2. palkinto ”SUSHI”

”SUSHI” on omaperäinen ehdotus, jossa parvekkeiden vinot tukipylväät tekevät julkisivusta leikkisän ja eläväisen. Lisäkerros liittyy onnistuneesti olemassa olevaan rakennukseen yhtenäisen materiaalipaletin avulla. Ratkaisu kunnioittaa myös vanhaa rakennusta. Uudet parvekkeet keventävät rakennuksen ilmettä ja vain yhdellä kerroksella korotetun rakennuksen koko pysyy hillittynä. Piha-alue ja kortteli muodostavat kauniin ja eheän kokonaisuuden, jossa jokainen toiminto on selkeästi omalla alueellaan. Erillinen pihasauna lisää pihan käyttötapoja. Pysäköintikansi palvelee hyvin koko korttelin tarpeita. Rakenneteknisesti ehdotus on toimiva ja perusteltu. Rakennedetaljit ovat moitteettomia ja ne on esitetty selkeästi.

3. palkinto ”PIKI”

”PIKI” on harkittu ja yhtenäinen kokonaisuus, jossa rakennuksen ulkomuodon kauttaaltaan uudistava ehdotus on kaupunkimainen visio pienkerrostalon lisärakentamiseen. Rakennuksen massoittelu on rytmikästä, hallittua ja ilmeikästä. Tumma puupinta luo harmonisen ja yhtenäisen ulkoasun, mikä auttaa rakennusta sulautumaan ympäröivään metsään. Uusien ja olemassa olevien asuntojen pohjaratkaisut ovat toimivia. Sauna, kerhohuone ja kattoterassi ovat houkuttelevia. Porrashuone ja hissi on ratkaistu tehokkaasti. Pihan grillikatokset ja viljelypalstat lisäävät mahdollisuuksia pihan käyttöön ja yhteisöllisyyteen. Pysäköinti on rajattu selkeästi ja sen ympärille syntyy mielenkiintoisia piha-alueita. Tekniset ratkaisut ovat toimivia ja toteutuskelpoisia. Rakennedetaljit ovat laadultaan erinomaisia.

Kunniamaininta ”METSÄN REUNASSA”

”METSÄN REUNASSA” on arkkitehtuuriltaan veistosmainen ja soljuva ehdotus, jonka vaivaton ja hillitty ulkoasu yhdistää vanhaa ja uutta harmoniseksi kokonaisuudeksi. Aaltoileva puinen verhoseinä on kaunis ja omintakeinen ratkaisu uusien porrashuoneiden ja parvekkeiden esteettiseksi sitomiseksi rakennukseen. Maanpäällisen kellarikerroksen asunnot ovat sopivan kokoisia ja niistä on miellyttävä yhteys pihalle. Piha-alue muodostaa hyvin suunnitellun kokonaisuuden, johon on lisätty ansiokkaasti myös yhteisöllisiä elementtejä, kuten terasseja ja viljelyalueita. Ajotien ja pysäköinnin rajaaminen selkeästi kadun reunaan sallii laajan yhtenäisen piha-alueen muodostumisen. Aurinkopaneelit parantavat ehdotuksen energiatehokkuutta.

Kilpailun järjestäjät ja palkintolautakunta

Kilpailun järjestivät yhteistyössä Julkisivuyhdistys ry, Tampereen yliopiston Arkkitehtuurin yksikkö, Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitos ja Oulun yliopiston Arkkitehtuurin yksikkö sekä Hämeenkyrön kunta ja Hämeenkyrön Asunnonhankinta Oy.

Palkintolautakuntaan kuuluivat:
* Markku Karjalainen, rakennusopin professori, Tampereen yliopisto, Arkkitehtuurin yksikkö, palkintolautakunnan puheenjohtaja
* Maria Pesonen, rakennusopin yliopisto-opettaja, Tampereen yliopisto, Arkkitehtuurin yksikkö
* Anu Soikkeli, korjausrakentamisen yliopisto-opettaja, Oulun yliopisto, Arkkitehtuurin yksikkö
* Pekka Heikkinen, professori (arkkitehtuurin käytänteet), Aalto-yliopisto, Arkkitehtuurin laitos
* Maritta Koivisto, arkkitehti SAFA, Rakennustuoteteollisuus RTT, Julkisivuyhdistys ry:n edustaja
* Toni Pakkala, DI, Tampereen yliopisto, Rakennustekniikan yksikkö, Rakenteiden elinkaaritekniikka, Julkisivuyhdistys ry:n edustaja
* Pasi Eloranta, hallituksen puheenjohtaja, Hämeenkyrön Asunnonhankinta Oy
* Kirsi Parhankangas, valtuuston puheenjohtaja, Hämeenkyrön kunta
* Helena Ylinen, kaavoitusarkkitehti, Hämeenkyrön kunta
* Timo Mäkelä, rakennustarkastaja, Hämeenkyrön kunta

Lisätietoja kilpailusta:

• Maritta Koivisto, arkkitehti SAFA,
Rakennustuoteteollisuus RTT, Julkisivuyhdistys ry, puh. 040-900 3577
• Toni Pakkala, DI,
Tampereen yliopisto, Rakennustekniikka, Julkisivuyhdistys ry, puh. 040-198 1962
• Markku Karjalainen, rakennusopin professori,
Tampereen yliopisto, Arkkitehtuurin yksikkö, puh. 040-5832 127

Teksti: Julkisivuyhdistys, lehdistötiedote 28.1.2020

Julkaistu: 01/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »