mainos_1054

blogit (Lars Lundström)

BLOGI

Sähköautojen latauslaki tulee tarpeeseen

Se antaa selkänojaa taloyhtiön päättäjille

artikkelikuva: Sähköautojen latauslaki tulee tarpeeseen

Sähköautojen tuloa on ennakoitu jo pitkään. Nyt, kun tekniikka on saatu kypsäksi, ne ovat sitten tulossa ennakoitua nopeammin. Sähköauto on lähivuosina muuttumassa tavanomaiseksi hankinnaksi, jota ei tarvitse perustalla ekotekona vaan on monelle järkevin hankinta ihan omista lähtökohdista. Myös mielikuva sähköautosta varakkaiden luksusautona muuttuu jo tulevana vuonna, kun alle 20 000 euron sähköautot alkavat yleistyä.

Mielikuvat muuttuvat kuitenkin hitaasti. Ajatus siitä, että taloyhtiön osakkeenomistajat joutuisivat osallistumaan rikkaiden harrastuksen tukemiseen, tuntuu vieraalta – maksakoon itse kaiken ja vetäköön johtonsa, kunhan se ei syö kapasiteettia pääkeskuksesta. Muuta päätöstä on vielä monessa talossa vaikea saada läpi. Päätöksentekoon kaivataan lain suomaa selkänojaa. Kyse ei ole rikkaiden harrastuksesta, eikä edes ilmatonmuutoksen torjunnasta, vaan kustannustehokkaimmasta tavasta käyttää autoa. Sähköauton lataus on muuttumassa autonomistajan tavanomaiseksi tarpeeksi, joka liittyy lähivuosina jokaiseen autopaikkaan – ei vielä, mutta kohta.

Sähköauton valmistus on reilusti halvempaa kuin polttomoottoriauton. Moottori on pienempi, tehokkaampi ja halvempi ja kestää paljon kauemmin. Sähköautossa ei ole polttoaineen syöttöä, pakoputkisarjaa, katalysaattoria jne. Sähköauton huoltokulut ovat lähes olemattomat. Eikä lataamiseenkaan mene kuin 20 sekuntia – töpseli kiinni ja nukkumaan. Akun hinta kompensoituu käyttövoimakulujen säästönä. Halvemmat valmistuskulut eivät vielä näy myyntihinnoissa. Sähköautoja jonotetaan kuukausia, jopa lähes vuosi. Ei myyjä vielä alenna hintaa vaan nyt kerätään takaisin tuotekehitysrahoja. Iso muutos tapahtuu jo 20-luvun alkupuolella. Se on lyhyt aika talon tai parkkipaikan elinkaaressa. On paljon halvempaa tehdä latausvalmius kerralla monelle ja ottaa käyttöön sitä mukaa kun tarvetta ilmaantuu. Taloyhtiöiden rajallinen valmius mahdollistaa lataaminen auton omassa parkkiruudussa on sähköautojen yleistymisen suurin hidaste. Siihen tarvitaan osakkeenomistajien enemmistön ajattelutavan muutosta, jota valmisteilla oleva laki omalta osaltaan vauhdittaa.

Ei kuitenkaan pidä liioitella. Hidas, noin 2–3 kW latausteholla tapahtuva lataus riittää hyvin, kun auto seisoo paikallaan yön yli. Näin pysyvät kulut kurissa ja sähköä riittää useammalle. Valtateiden varsille rakentuva pikalatausverkosto mahdollistaa pidemmät reissut yhden pysähdyksen taktiikalla. Siinä soisi lataustehon nousevan nykyisin yleisesti käytössä olevasta 50 kilowatista 100 kilowattiin. Siis noin 300 km puolen tunnin ruokatauolla tai 150 km vartin kahvitauolla.

Teksti: Lars Lundström
Puheenjohtaja
Suomen Asunto-osakkeenomistajat ry (SAO)

Julkaistu: 11/2019

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »