mainos_1061

Taloyhtiöviestintä
Turvallisuus (lukitus)

Rakennukseen älyä saneerauksen yhteydessä

artikkelikuva: Rakennukseen älyä saneerauksen yhteydessä

Kiinteistössä voidaan parantaa ja lisätä automaatiota sekä turvallisuutta


Asumisen turvallisuutta, mukavuutta, energiatehokkuutta ja terveellisyyttä palvelevien älykkäiden ratkaisujen määrä lisääntyy jatkuvasti ja yhä useampi pohtii näiden tekniikoiden tuontia omaan olohuoneeseensa. Yksittäisten plug and play -tyyppisten laitteiden käyttöönotto on yksinkertaista, milloin vain, mutta kokonaisuutta ohjaavat järjestelmät vaativat tarkempaa suunnittelua ja yleensä jonkinasteista remonttia.

Asiat kerralla kuntoon

Sähkö- ja telejärjestelmien uusimisesta linjasaneerauksien yhteydessä on tullut yleistä. Vaikka remontin hinta kasvaa projektien yhdistyessä, on tajuttu, miten paljon edullisempaa on saneerata kaikki kerralla kuntoon. Työmaan perustamiskustannukset ja asukkaiden tilapäismajoitukset vievät kuitenkin aina melkoisen siivun projektin kustannuksista.

Aina putkien ja sähköjen uusimista ei kuitenkaan saada ajoitettua samaan aikaan. Erillisenkin sähkösaneeraukseen yhteydessä kannattaa kuitenkin punnita rakennusten tietoteknisten järjestelmien uusiminen. Televerkkojen ja yleiskaapelointijärjestelmien uudistaminen on internetaikakaudella lähes itsestään selvää. Näiden lisäksi kuitenkin kiinteistössä voidaan parantaa ja lisätä esimerkiksi automaatiota sekä turvallisuutta.

Älykkäiden sähköisten taloteknisten ratkaisuiden pohja on kuitenkin aina nykyaikaiset ja turvalliset sähköjärjestelmät. Olemassa olevien järjestelmien saneeraus onkin hyvä aloittaa aina kuntotutkimuksella, jossa selvitetään järjestelmän toimivuuden ja turvallisuuden mahdolliset puutteet. Tutkimuksessa tarkastelu tehdään sekä aistinvaraisesti että mittauksin. Lopuksi kuntotutkimuksessa annetaan vielä arvio investointitarpeista ja suositukset korjauksista.

Tyypillisesti kerrostalon sähköremontti käsittää kiinteistön pää- ja muiden keskusten sekä yhteisten tilojen pistorasioiden ja valaisimien uusimisen. Lisäksi remontissa voidaan uusia kaapeloinnit ja usein huoneistojen pistorasioiden määrää lisätään. Kymmeniä vuosia sitten ei osattu arvatakaan, millaisia määriä sähkölaitteita ja sähköisiä järjestelmiä kodeissa nykyään kaivataan. Turvallisuus on myös kehittynyt vuosien varrella ja remonteissa onkin yleensä tarpeen lisätä vikavirtasuojauksia ja suojamaadoituksia.

Tarvekartoitus on jokaisen uudistuksen lähtökohta

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty -sanonta pitää myös sähköisten järjestelmien kanssa paikkaansa ja suunnittelu alkaa aina siitä, että pohditaan, mitä oikeastaan edes halutaan. Pitkälle pääsee jo itsenäisesti listaamalla kaivattuja toimintoja ja palveluita. Avuksi kuitenkin kannattaa ottaa ammattilainen, joka osaa muotoilla toiveet konkreettisiksi tavoitteiksi ja esitellä olemassa olevia vaihtoehtoja.

Ammattilaisten mukaan ottaminen aivan alkuvaiheessa on myös järkevää siksi, että he osaavat nähdä eri kokonaisuuksien synergiaedut ja vaatimukset toisilleen. Suunnittelijat tietävät eri ratkaisuiden tarpeet sähköille, LVI-laitteille ja vaikkapa laajakaistapalveluille. Kun suunnittelija on hyvissä ajoin mukana, säästytään esimerkiksi erilaisilta purkkaratkaisuilta, joissa eri järjestelmien omia käyttöliittymiä yritetään yhdistää käytön helpottamiseksi. Myös eri järjestelmien anturointeja voidaan käyttää ristiin, kun asiasta tiedetään tarpeeksi aikaisin, ja vältetään ylimääräiset seiniä ja kattoja koristavat laitekotelot.

Järjestelmiä suunniteltaessa ja hankittaessa on myös erittäin tärkeää muistaa niiden käyttömukavuus, huollon helppous ja tulevaisuuden täydennystarpeet. Erilaiset ratkaisut kehittyvät koko ajan ja muutaman vuoden päästä käyttäjät kaipaavatkin ehkä jo uusia säätöjä ja mukavuuksia tuovia palveluita, eikä tällöin ole ehkä kiinnostusta käynnistää taas uutta suurremonttia. Laajennukset voidaan toteuttaa esimerkiksi langattomilla tekniikoilla, vaikka kokonaisen järjestelmän langattomuus ei vielä sen toimintavarmuuden kannalta ole järkevää.

kuva

Älykkäillä sähköisillä palveluilla vain mielikuvitus on rajana

Älykkäillä sähköisillä ratkaisuilla voidaan täyttää suunnaton määrä erilaisia käyttäjien toiveita. Yleisesti toiveet liittyvät energiatehokkuuteen, sisäolosuhteiden laatuun, turvallisuuteen ja oleskelun mukavuuteen.

Uusiutuvat energiat ovat yleistyneet osana rakennusten järjestelmiä ja yhä useamman talon katolta löytyy aurinkopaneelit ja maaperästä maalämpöpumppu. Sähköisillä järjestelmillä näistä ratkaisuista saadaan vielä enemmän irti, kun voidaan erilaisten sää- ja hintatietojen perusteella vuorotella käytettäväksi aina sopivinta energiajärjestelmää. Kysyntäjoustoohjaukset ovat myös tärkeä osa tulevaisuuden sähköverkon tasapainottamista vaikkapa sähköauton latauksen yhteydessä.

Lämmitys, jäähdytys ja ilmanvaihto takaavat rakennusten oleskelijoille hyvät olosuhteet. Nämä kuitenkin kuluttavat suuren määrän energiaa ja niiden älykkäillä ohjauksilla voidaan pienentää energialaskua sisäolosuhteiden kärsimättä. Mittaamalla vaikkapa huonetilojen lämpötilaa, oleskelijoiden läsnäoloa tai hiilidioksidia ja ennustamalla tarvetta esimerkiksi sääennusteiden mukaan, voidaan optimoida laitteiden käynti vain niille ajankohdille, kun oikeasti on tarvetta. Esimerkiksi kaihtimien automaattinen ohjaus päivänpaisteen mukaan on helppo tapa säästää jäähdytyskustannuksissa.

Perinteisten palo- ja murtoilmaisimien lisäksi tarjolla on uusia turvallisuusratkaisuja laidasta laitaan rikoksia ehkäisevistä valaistusohjauksista vesiputkirikkojen vuotovahteihin. Esimerkiksi sähköinen lukitus lisää myös käyttäjien mukavuutta huomattavasti, kun avaimien sarjoittamisia ei samalla tavalla enää tarvita. Sähkölukot, älykkäät avauspalvelut ja PIN-koodilukot tarjoavat mahdollisuuden myös uusille palveluille vaikkapa postinjakamisessa, siivoamisessa ja lähikaupan tavarantoimituksessa.

Mukavuutta kotiin tuovat erityisesti erilaiset tilanneohjaukset. Valot, verhot ja ilmanvaihto voidaan ohjata toimivaksi esimerkiksi leffailtaan, synttärijuhliin tai siivoukseen sopivaksi yhdellä napilla. Valojen ohjaus voidaan laajentaa koskevaksi yksittäisiä valaisimia ja esimerkiksi niiden valon värilämpötilaa. Erityisesti mukavuutta tai palveluita kaipaavat myös ikäihmiset ja liikuntarajoitteiset, joiden elämää voidaan helpottaa muistia tai toimintaa tukevilla ratkaisuilla.

Entäs realismi?

Moni pelkää älykkäiden ratkaisujen olevan todella kalliita. Toki haalimalla kaikki maailman herkut järjestelmään, saadaan hintalappukin aika kovaksi. Harva kuitenkaan oikeasti tarvitsee tai edes haluaa kaikkia mahdollisia toimintoja. Uudenlaisten ratkaisujen kustannuksia ei kannatakaan suoraan verrata perinteisiin toteutustapoihin, koska ne tuovat ei suoraan rahassa mitattavaa arvoa muuntojoustavuudessa, turvallisuudessa ja ihmisten tyytyväisyydessä.

Järjestelmiä hankittaessa on myös tärkeää ottaa huomioon sen käyttäjät. Nuoret ja tietotekniikkaorientoituneet ottavat järjestelmät haltuun alta aikayksikön, mutta vanhemmille käyttöliittymän viilaamiseen ja käytön opastamiseen voidaan joutua satsaamaan enemmän.

kuva

Älykkäät järjestelmät muuttavat ylläpidon käytäntöjä. Perinteiset järjestelmät saattoivat pitkiäkin aikoja pyöriä itsekseen, mutta uudemmat järjestelmät vaativat tasaisin väliajoin päivityksien asentamista ainakin tietoturvan takia. Yleensä mitä enemmän järjestelmään tulee elektroniikkaa ja tietotekniikkaa, sitä enemmän jatkuvaa pientä päivitystyötä tulee. Jotta järjestelmä toimii mahdollisimman pitkään, kannattaa sen hankinnassa kiinnittää huomiota myös, että tekniikka on standardoitua tai että toteuttaja pystyy takaamaan huollot pitkälle aikavälille. Joka tapauksessa tärkeää on saada kunnollinen dokumentaatio, jotta mahdolliset uudet toimijat pystyvät tekemään järjestelmille huollot, päivitykset ja laajennukset.

Varmimmin hyvää laatua saa, kun tilaa osaavalta ja pätevältä ammattilaiselta. Sähköjen osalta tekijöillä on oltava urakointioikeudet ja sähköpätevyydet asentamiseen. Myös esimerkiksi turvasuojaustehtäviin vaaditaan lakisääteiset selvitykset. Kaikilla sektoreilla vaatimuksia tekijöille ei kuitenkaan ole ja valveutuneimmat toimijat pitävät osaamisestaan huolta hankkimalla vapaaehtoisia pätevyyksiä. Esimerkiksi Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy:n tele-, automaatio- ja turvapätevyydet auttavat löytämään ammattitaitoisen tekijän.

Teksti: Riikka Liedes
Kuvat: Stul ry

Julkaistu: 11/2019

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »