Isännöinti & hallitus

KOLUMNI

Mistä tietoa taloyhtiön menojen vertailuun?

artikkelikuva: Mistä tietoa taloyhtiön menojen vertailuun?

Saimme Ahkaan tiedustelun, jossa kysyttiin asiantuntijaa taloyhtiön hallituksen kokoukseen, jossa pohdittaisiin eri näkökulmista taloyhtiön viisivuotislinjauksia. Taloyhtiö haki tietoja saman ikäisistä eli kyseisessä tapauksessa noin 100 vuotta vanhoista taloyhtiöistä Helsingin kantakaupungissa.

Näkökulmiksi oli valittu asumiskustannukset eri mittareilla muissa taloyhtiöissä. Tavoitteena oli selvittää taloudenhoidon näkökulmasta kustannuksia, palveluiden ja muiden kumppanuuksien hinnoittelua. Taloyhtiö haki verrokkidataa ja konkreettista tietoa iältään vanhojen taloyhtiöiden onnistuneesta hoidosta.

Heille oli annettu ensiksi vastaus, ettei sellaista tietoa valmiina löydy. On yleistä tilastotietoa ja indeksitalovertailuja, joita esimerkiksi Kiinteistöliitto tuottaa. Täsmä tietoa voi saada vain tutkimalla asiaa kyselyillä tai hankkimalla tietoa tällaisista taloyhtiöistä. Isännöitsijän kautta voi saada vastaavaa tietoa, jos hänellä on isännöitävänään vastaavanlaisia kohteita.

Entä jos tällainen tieto saatettaisiin julkiseksi velvoittamalla taloyhtiöt lähettämään tilinpäätöksensä julkiseen tietokantaan samalla tavalla kuin yritysten on lähetettävä tilinpäätöksen patentti- ja rekisterihallitukselle?

Edellä mainitusta hyötyisivät kaikki tahot, kuten taloyhtiöt, palveluntuottajat ja tutkijat. Voisimme saada täsmä tietoa edellä kuvatun kaltaiseen vertailuun. Taloyhtiöistä saataisiin kokonaan uutta tietoa niin alueellisesti kuin valtakunnallisesti.

Kun olemme siirtymässä taloyhtiöiden omistustietojen ja osakkeiden osalta sähköiseen tietokantaan, on myös puhuttu muunkin tiedon saamista tietokantaan. Isännöitsijätodistuksen tiedot ja tilinpäätöstiedot ovat valmiina kaikissa taloyhtiöissä laadittuna.

Tällaisella hankkeella on varmasti hintalappunsa, mutta hyödyt ovat varmasti moninkertaiset kustannuksiin nähden.

Teksti: Keijo Kaivanto
Asiamies, asianajaja, varatuomari
Kiinteistöalan hallitusammattilaiset Akha ry

Julkaistu: 11/2019

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »