mainos_1061

Turvallisuus (palo)
Ullakot

KOLUMNI

Onko rivitalonne ullakko paloturvallinen?

artikkelikuva: Onko rivitalonne ullakko paloturvallinen?

Rivitalopaloja on Suomessa keskimäärin 300 vuodessa, osa johtaa kiinteistön täydelliseen tuhoutumiseen. Vesivek on kehittänyt ensimmäisen kattosaneerauksen yhteydessä toteutettavan palokatkoratkaisun, joka luotettavasti estää tulen leviämisen ullakolla asunnosta toiseen.

Paloturvallisuusriski ennen 90-lukua rakennetuissa rivitaloissa

Palo-osastoinnilla tarkoitetaan palolta suojaavia rakenteita, joilla jaetaan rakennus pienempiin paloalueisiin ja estetään näin palon leviämistä. Vanhemmissa rivitaloissa palo-osastointi puuttuu usein kokonaan ja avoin ullakko muodostaa valmiin reitin liekeille. Käytännössä nämä kiinteistöt on rakennettu ennen lokakuuta 1990; sen jälkeen asuntojen väliset palokatkoseinät tulivat pakollisiksi.

Rivitalojen tulipaloissa kuumuus tyypillisesti rikkoo ensin asunnon ikkunan, josta kuumat palokaasut purkautuvat ulos räystään alle ja siitä välikatolle. Tulipalo voi puhkaista myös asunnon sisäkaton ja levitä suoraan ullakolle. Kun kuumaa savua kertyy tarpeeksi, ullakko syttyy palamaan koko rakennuksen pituudelta. Tämä saattaa tapahtua jo muutamissa minuuteissa. Koska leviäminen tapahtuu piilossa, se on salakavalampi kuin näkyvä palo rakennuksen verhouksessa.

Palokatkoissa rakenteen tiiviys on kaiken a ja o

Palokatkojen toteutukseen liittyvät ohjeistukset ovat olleet hyvin yleistasoisia; ehkä tästä johtuen ullakkojen palo-osastoinneissa on ollut paljon puutteita. Käytännössä seinät on toteutettu kahdesta kipsilevystä, joiden väliin on asennettu eristevilla. Ongelmana on ollut saada seinät mittatarkasti toteutettua ahtaissa ullakkotiloissa, kipsilevy kun ei työstettävyydeltään ole helpoin materiaali. Kattoremontin yhteydessä koko seinä joudutaan usein rakentamaan maassa ja nostamaan sitten nosturilla välikatolle. Asennus on työlästä, hidasta ja kallista, minkä lisäksi kosteusriski kasvaa kattorakenteiden ollessa pidempään auki.

Tiiviys ja mittatarkkuus on palo-osastoinnissa ensiarvoisen tärkeää, koska pienikin aukko eristeissä saa kuumuuden ja savukaasut leviämään. Eli paloseinästä, joka ei ole 100 % tiivis, ei tulipalon syttyessä juurikaan ole hyötyä.

Ullakon palo-osastointi kuntoon kattoremontin yhteydessä

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö suosittelee jälkikäteen tehtävää ullakon osastointia kaikkiin sellaisiin rivitaloihin, joista se vielä puuttuu. Kattoremontin yhteydessä paloturvallisuus kannattaa ehdottomasti päivittää nykymääräysten mukaiseksi. Vesivekin tuotekehityksessä haluttiin kehittää luotettavammin toteutettavissa oleva ratkaisu. Palokatkoseinän rakenteeseen konseptoitiin tekniset ratkaisut, joilla yläpohjan osastointi voidaan toteuttaa tiiviisti räystäältä katteeseen asti. Vesivekin palokatkoseinä EI 30 voidaan kiinnittää suoraan olemassa oleviin kattorakenteisiin. Näin se mahdollistaa nopean säältä suojaan asentamisen, joten katon rakenteet eivät ole pitkään auki ja alttiina kosteusvaurioille. Seinässä käytetään paloeristelevyä, joka on nimenomaisesti suunniteltu yläpohjan palo-osastointeihin. Eristelevyn tiiviys sekä eristävyys on testattu VTT:n valvonnassa; materiaali estää tulen leviämisen 30 minuutin ajan.

Paloturvallisuus on niin taloyhtiön hallituksen, isännöitsijän kuin sen asukkaidenkin yhteinen asia. Jos taloyhtiössänne harkitaan kattoremonttia ja paloturvallisuuden päivittämistä, paikallinen Vesivek-asiantuntija auttaa mielellään.

Jari Pohja
tekninen johtaja, DI
Vesivek Oy

Julkaistu: 02/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »