Kiinteistöhuolto

KOLUMNI

Kannattaako teknisiä järjestelmiä huoltaa - vai vasta korjata?

artikkelikuva: Kannattaako teknisiä järjestelmiä huoltaa - vai vasta korjata?

”Terve, kuule kun meillä on ongelmia ilmanvaihdon kanssa. Huoneistoihin tulee pölyä. Mikähän mahtaa olla ongelmana? Saisitteko asentajan käymään ja tarkastamaan tilanteen?”

Yllä oleva tilanne on todellinen. Asentaja meni paikalle ja totesi ongelman. Asuintalon ilmastointikoneen suodattimet olivat täysin tukossa: ne oli vaihdettu kolme vuotta sitten. Lisäksi kaikista koneen luukuista puuttuivat tiivisteet. Kun ilmastointikone ei saanut raitisilmaa tukossa olevien suodattimien läpi, korvausilma tuli tiivistämättömien luukkujen kautta. Kone puhalsi suoraan asuntoihin suodattamattoman likaisen ilman.

Tällä kertaa ilmastoinnin huollon laiminlyönti tuli kalliiksi taloyhtiölle, sillä koko ilmanvaihtojärjestelmä piti puhdistaa.

Usein ajatellaan, että järjestelmien huoltoon investoitu raha menee hukkaan, koska huolto ei useinkaan ole näkyvää, sen tuoma vastinekin on näkymätöntä. Tekniset järjestelmät vanhenevat nopeammin kuin kiinteistön rakenteet: säännöllisesti huollettujen järjestelmien elinikä kasvaa noin 30 %. Kiinteistön energiakulutuskin kasvaa huollon laiminlyönnin seurauksena. Huoltamattomuudesta johtuvan äkillisen vian korjaaminen tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin säännöllisen huollon aiheuttamat kustannukset. Kustannuskasvun lisäksi huoltamattomuus aiheuttaa epämukavuutta asumisoloihin, jos lämmitys, jäähdytys tai ilmanvaihto eivät toimi. Huolto ja ylläpito vaikuttavat oleellisesti rakennuksen arvoon, joten huoltamattomuus ole oikea tapa säästää kiinteistön kuluissa. Autoa huolletaan tietyn väliajoin, saman pitäisi koskea kiinteistöjä.

Kiinteistöjen teknistyessä entisestään huoltojen ja ylläpidon tarve kasvaa. Mutta automaatiohan vähentää huollontarvetta, eikö? Automaatiolla saadaan kyllä tarkempaa dataa järjestelmien ja kiinteistön toimivuudesta ja parannetaan energiatehokkuutta, mutta se ei vähennä huollon tarvetta. Talotekniikan huoltotyöt kannattaa jättää ammattilaisille laadukkaan lopputuloksen varmistamiseksi. Lisäksi huoltoyhtiön huoltomiehet on hyvä perehdyttää tekniikkaan: se ei vähennä tai poista ammattilaisen tekemää huoltoa, mutta saattaa äkillisessä vikatilanteessa auttaa estämään suurempaa vahinkoa.

Talotekniikan vuosihuoltosopimus luotettavan talotekniikkayrityksen kanssa varmistaa kiinteistölle säännölliset huoltotyöt viranomaismääräysten mukaan (väestönsuojat, sähköjärjestelmät, paloturva) sekä muut työt sovitusti tarpeen mukaan. Huoltotöistä tehdään aina kirjallinen raportti, jotka dokumentoidaan: näin kiinteistö saa arvokasta tietoa järjestelmien kunnosta ja tehdyistä huolloista. Samalla mahdolliset viat tulee korjattua ennen kuin niistä aiheutuu merkittäviä ja mahdollisesti kalliita ongelmia.

Usein, erityisesti asuinrakennuksissa, saneerauksen tai uudisrakentamisen takuuajan päättymisen jälkeen talotekniikan ylläpito ja huolto unohtuu, koska takuuajan ne kuuluivat urakoitsijalle. Kannattaakin neuvotella yrityksen kanssa takuuajan jälkeinen huoltosopimus. LVI- ja talotekniikka-alan yrityksiä löytyy esimerkiksi lvi-tu.fi/jasenet/jasenluettelo

Marko Kempas
LVI-asiantuntija
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

Julkaistu: 02/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »