NÄKÖKULMA

Arkkitehtiopiskelijoiden ideat kiinnostavat

- lähiötalojen korjaamisen ideakilpailu ratkennut

artikkelikuva: Arkkitehtiopiskelijoiden ideat kiinnostavat

”Ehdotus ”Kumu” on arkkitehtuuriltaan vanhaa ja uutta ansiokkaasti yhdistävä työ, joka muodostaa eheän ja ilmeeltään miellyttävän kokonaisuuden. Julkisivut ovat korkealuokkaisia ja niiden kauniit värit ja yksityiskohdat tyylikkäitä. Julkisivujen kevyt korjausratkaisu on erityisen onnistunut ja toteutuskelpoinen.”

Näin palkintolautakunta perusteli voittajavalintaansa arkkitehtiopiskelijoille suunnatussa Kerrostalon korjauksen ideakilpailussa.

Opiskelijoiden tehtävänä oli ideoida Kyröskosken keskustassa sijaitsevien 1970-luvulla rakennettujen asuinkerrostalojen korjaus. Heiltä toivottiin innovatiivisia ja rohkeita ratkaisuja rakennusten julkisivujen ja parvekkeiden korjaamiseen, kellarikerroksen ja piha-alueen uudistamiseen sekä arkkitehtoonisesti laadukas ja kustannustehokas ratkaisu lisärakentamiseen.

Palkitun ehdotuksen olivat tehneet Anni Jäntti, Venla Kotilainen ja Veera Saastamoinen Tampereen yliopiston (TAU) arkkitehtuurin yksiköstä.

Uusia ideoita kiinteistönomistajille

Arkkitehtiopiskelijoille suunnattu kilpailu järjestettiin nyt kahdennentoista kerran. Palkitut ehdotukset olivat nähtävillä Korjausrakentaminen 2020 -tapahtumassa.

Tälläkin kertaa ehdotukset kiinnostivat suunnittelijoiden lisäksi taloyhtiöiden edustajia. Useampi kävijä kertoi edessä olevasta julkisivukorjaushankkeesta, johon mietitään vaihtoehtoja. Lisäksi muutamaa kävijää kiinnosti lisäkerrosten rakentaminen, koska sitä mietitään edessä olevan linjasaneerauksen rahoittamiseksi.

Julkisivuyhdistyksen kannalta on merkityksellistä, että kohteeksi on saatu todellinen asuinkerrostalokohde. Näin kilpailulla toteutetaan käytännössä yhdistyksen toimintatavoitettakin – edistetään teknisesti laadukasta ja esteettisesti korkeatasoista julkisivurakentamista.

Toki ehdotukset perustuvat ideoihin, joiden toteuttamiskelpoisuus ei ole ollut tärkein palkitsemiskriteeri. Siitä huolimatta kiinteistönomistajat ovat kokeneet tärkeiksi, että ovat saaneet kilpailun kautta uudenlaisia näkemyksiä mahdollisista korjauksista. Tiettävästi tähän mennessä kilpailuehdotuksia ei ole käytännössä toteutettu, mutta keskustelun pohjana ne taloyhtiöissä ja kiinteistönomistajien piireissä ovat olleet.

Tällä kertaa ideointikohteena olleen Kirkkokatu 14–16:n kerrostalot omistaa Hämeenkyrön Asuntohankinta Oy. Tuomarointiin osallistuneiden kunnan edustajien mukaan ehdotukset on tarkoitus laittaa kevään aikana myös kuntalaisten, luottamushenkilöiden, kiinteistönomistajien ja rakennusalan edustajien nähtäväksi Hämeenkyrössä.

Edellisvuonna ideointikohteena oli espoolainen Asunto Oy Vuorenraitti Soukan lähiöstä. Hallituksen jäsen Santtu Turusen mukaan ehdotukset oli tarkoitus viedä yhtiökokoukseen ja antaa uusia näkemyksiä siihen, miten 1970-luvun elementtikerrostalon julkisivuja voitaisiin mahdollisesti korjata ja toteuttaa ilman lisärakentamista.

Tätä aikaisemmin suunnittelukohteena ovat olleet Espoon Asunnot Oy:n omistama kerrostalokortteli Espoon Iivisniemen lähiössä, kahtena vuotena Tampereen Vuokratalosäätiön / VTS-kotien omistamat ja hallinnoimat talot Tampereen Peltolammilla ja Härmälässä ja sitä ennen mm. Helsingin Lauttasaaressa sijaitseva asunto-osakeyhtiö.

kuva

Kiinnostusta korjausrakentamiseen

Julkisivuyhdistyksen toiminnan kannalta tärkeä kohderyhmä julkisivutietouden lisäämisessä ovat opiskelijat. Kilpailulla on kyetty lisäämään arkkitehtiopiskelijoiden kiinnostusta korjaamiseen, kun opintopisteitä antavan kilpailutehtävän kautta on pitänyt löytää konkreettisia ratkaisuja mahdollisimman toteuttamiskelpoisiin kerrostalokorjauksiin.

Ehdotusten lukumäärä on vaihdellut 15–40 välillä. Vuonna 2013 kilpailussa saatiin ennätykselliset 47 ehdotusta. Se saattoi johtua siitä, että silloin ideointikohteena oli Forssan Ammattiinstituutin opiskelija-asuntolan uudistaminen, mikä koettiin kiinnostavaksi ehkä omakohtaisiinkin kokemuksiin liittyen.

Lue lisää kilpailun tuloksista ja ehdotuksista Julkisivuyhdistyksen kotisivulta www.julkisivuyhdistys.fi/uutishuone

Riina Takala-Karppanen
sihteeri, Julkisivuyhdistys ry

Julkaistu: 02/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »