mainos_1047

Turvallisuus (lukitus)

Taloyhtiöiden on lähivuosina pohdittava: Digitaalinen vai mekaaninen lukitus?

artikkelikuva: Taloyhtiöiden on lähivuosina pohdittava: Digitaalinen vai mekaaninen lukitus?

Digitaalinen aika on tullut myös avainten maailmaan. Taloyhtiöt voivat nyt valita perinteisen mekaanisen avainjärjestelmän lisäksi digitaalisen järjestelmän. Pidemmälle päälle investointi digitaaliseen lukitusjärjestelmään kannattaa.

Tällä hetkellä mekaanisia avainjärjestelmiä on yhä eniten, mutta digitaaliset järjestelmät valtaavat alaa. Digitaalisten avainten etu mekaanisiin verrattuna on niiden turvallisuus, niitä ei nimittäin voi kopioida.

Eroon uudelleensarjoittamisesta

Mekaaniset avaimet ovat turvallisia käyttää, mutta yksi perusongelma niillä on. ”Patentti suojelee mekaanisia avaimia kopioinnilta 20 vuotta, mutta sen jälkeen avaimia saa kopioida vapaasti. Yleisavaimia on voitu jopa kopioida lisää urakoitsijalle, joka ei välttämättä palauta kaikkia kopioita. Tämä tarkoittaa tietenkin taloyhtiöiden turvatason tippumista ja mahdollisia murtoja, kun avaimia saattaa löytyä sellaisilta tahoilta, joille ne eivät kuulu”, Abloy Oy:n avainasiakaspäällikkö Lauri Rauhala sanoo.

Digitaalisia lukkoja ei tarvitse sarjoittaa uudelleen, kuten mekaanisen avaimen kanssa on tehtävä, mikäli luvattomat kulkijat halutaan estää. Ja mikä parasta, niiden turvallisuustaso ei laske tietyn päivämäärän jälkeen, sillä digitaalisia avaimia ei voi kopioida pikasuutarilla. Niiden elinkaari on pidempi, ja se tekee niistä pidemmän päälle taloyhtiölle kannattavan sijoituksen.

”Digitaalisia avainjärjestelmiä on hyvin vaikea murtaa, sillä ne ovat vahvasti salattuja. Avain ohjelmoidaan uusiksi lukkosepän toimesta asukkaan vaihduttua. Kaikki tämä on mahdollista tehdä etänä”, Rauhala sanoo.

Digitaalinen lukitus ehkäisee ilkivaltaa

Digitaalinen avain on myös mainio keino ilkivallan torjuntaan taloyhtiöissä, koska avaimen käytöstä jää jälki. Näin esimerkiksi taloyhtiöiden yleisissä tiloissa ilkivalta vähenee huomattavasti jo siitä tiedosta, että yleisten tilojen käytöstä jää jälki. Varkauksien ja ilkivallan selvittäminen helpottuu. Mekaanisten avainten käyttöä on taas mahdotonta valvoa.

kuva

”Jos digitaalinen avain katoaa, lukkoseppä ilmoittaa sen kadonneiden avainten listalle. Tieto siirtyy lukon lukijalle ja avain on siitä lähtien niin sanotusti kuollut. Jos mekaaninen yleisavain taas häviää se tietää kaikkien lukkojen sarjoittamista uudelleen. Tämä sarjoittaminen maksaa enemmän kuin koko digitaalinen avainjärjestelmä”, Rauhala kertoo.

Digitaalisen avainjärjestelmän etuja on myös se, että kulkuoikeuksia on helppo hallinnoida etänä, esimerkiksi saunankäyttöoikeudet tai avaimen poistaminen käytöstä asukkaan vaihduttua. Lukkojen uudelleensarjoittamista ei tarvita missään vaiheessa.

Oikea ratkaisu taloyhtiön tarpeiden mukaan

Milloin taloyhtiön hallituksen olisi sitten syytä pohtia avainjärjestelmän vaihtoa? Tärkeitä kysymyksiä ovat asukkaiden vaihtuvuus erityisesti vuokrakäytössä olevissa asunnoissa ja kohteen rauhallisuus. ”Digitaalinen ABLOY PULSE -järjestelmä soveltuu erityisen hyvin kohteisiin, joissa on paljon vaihtuvuutta. Jos taloyhtiössä ei ole juurikaan ilkivaltaa ja asuntoja käyttävät niiden omistajat, digitaaliselle järjestelmälle ei välttämättä ole tarvetta”, Rauhala sanoo.

Teksti: Esa Pesonen
Kuvat: Abloy Oy

Julkaistu: 04/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »