mainos_1054

Katot (kattosaneeraus)

Kattoremontti turvallisuuskärjellä

Tiilikatto vaihtui peltikatoksi Vääksyläisessä rivitalossa - ja samalla taloon saatiin uuden sukupolven palokatkojärjestelmällä

artikkelikuva: Kattoremontti turvallisuuskärjellä

Vääksyläisessä rivitaloyhtiö As Oy Markkinalehdossa huomattiin, että talon tiilikatto oli jo pahasti jatkoajalla. Vuonna 1983 valmistuneessa, 10 asunnon rivitalossa oli aikanaan aluskate uusittu huonosti ja joitain vesivuotoja oli jo sattunut.

”Tiiliä pikaisestikin vilkaisemalla peli oli harvinaisen selvä: ne olivat jo niin huonokuntoisia, että jotain oli pakko tehdä”, kertoo taloyhtiön hallituksen jäsen Veikko Marttila, eläkkeellä oleva rakennussuunnittelija.

”Lisäksi palokatkoja ei ollut yläpohjassa ollenkaan, mikä oli iso ongelma paloturvallisuuden kannalta.” Tilastojen valossa rivitalopaloja on Suomessa keskimäärin vajaat 300 vuodessa – ja osa paloista johtaa kiinteistön täydelliseen tuhoutumiseen. Varsinkin vanhemmissa rivitaloissa ullakot ovat yleensä yhtä avointa tilaa, jossa tuli pääsee leviämään muutamassa minuutissa asunnosta toiseen.

Taloyhtiö ei jäänyt tilannetta päivittelemään, vaan kattoremonttia ryhdyttiin valmistelemaan ripeästi. Uutta tiilikattoa ei enää haluttu, vaan taloyhtiössä päädyttiin lukkosaumalliseen peltikattoon. Toistasataa omakotitaloa suunnitellut Marttila lupautui tekemään piirustukset ja kattoremontin toteuttajaksi tuli Vesivek.

Kahden viikon kattourakka

Vesivekin myyjä Kimmo Lepistö kertoo, että vääksyläisen taloyhtiön kanssa löytyi yhteinen sävel erittäin nopeasti:

”Kun taloyhtiön väki sanoi, että mennään turvallisuus edellä ja kaikki tehdään viimeisen päälle hyvin, tajusin että nyt me puhumme samaa kieltä”, toteaa Lepistö. Syyskuun alussa 2019 alkanut kattoremontti kesti kaksi viikkoa ja asukkaat asuivat asunnoissaan koko rempan ajan.

Turvallisuus oli johtotähtenä alusta asti. Lainsäädäntö määrittelee työtasot (eli telineet) ensisijaiseksi ja turvallisimmaksi ratkaisuksi kattoremonteissa ja Vesivek oli vuoden 2018 alussa ottanut käyttöön telineasennuksen – ensimmäisenä kattosaneeraustoimijana alalla.

Edelläkävijän asenteella

Lepistön mukaan alan markkinajohtajana Vesivek haluaa jatkuvasti kehittää asentajien työolosuhteita sekä viitoittaa tietä alan turvallisuuden nostamiseen yleisemminkin.

”Remontin aikana kaikilla asukkailla pitää olla turvallinen olo ja luottoa siihen, että kaikki hoidetaan hyvin ja vastuullisesti”, hän toteaa. Telineet tuovat turvaa asukkaille, koska ne toimivat suojana katolta mahdollisesti putoavalta materiaalilta ja turvaavat kulkuteitä. Telineet suojaavat samalla rakennuksen vierustan kalusteita ja istutuksia.

”Samalla haluamme pitää huolta omien tiimien työturvallisuudesta joka tilanteessa”, Lepistö jatkaa. Työergonomia paranee, kun työ suoritetaan oikealta korkeudelta – ja työ nopeutuu ja tehostuu. Laatukin on parempi (varsinkin viimeistelytöiden osalta), kun kurkottelua ei tarvita.

Lepistön mukaan kattoremontin tilaajat ovat tänä päivänä jo varsin valveutuneita ja haluavat varmistaa remontin turvallisuuden: kukaan ei halua kotipihaansa pienintäkään onnettomuusriskiä, ei sen koommin asukkaille kuin työmiehillekään.

”Yleensä jo tarjouspyyntöön on erikseen kirjattu, että remontissa tulee käyttää telineitä.”

Työmaa, joka toimii

Syyskuisen kattoremontin valvojana toimi rakennusmestari Heikki Toivonen Rakennuspalvelu Toivonen Ky:stä. Hänen mukaansa koko prosessissa oli silmiinpistävää se, miten hyvin urakka oli organisoitu työnjohdollisesti.

”Suunnittelu ja kaikki valmistelut oli tehty tunnollisesti ja työmaalla kaikki tiesivät mitä olivat tekemässä. Ei siinä voinut kuin seurata ja ihailla”, toteaa selvästi vaikuttunut Toivonen.

Toivonen myöntää olleensa skeptinen, josko palokatkojen asentaminen yläpohjaan todella sujuu niin mallikkaasti kuin Vesivekin asiantuntijat lupailivat. Vesivekillä oli nimittäin pilottikohteessa käytössä ensimmäinen kattosaneerauksen yhteydessä toteutettava palokatkoratkaisu, joka estää tulen leviämisen kiinteistön yläpohjassa asunnosta toiseen luotettavasti.

Ullakoiden palokatkojen asennus on tähän asti ollut varsin kallista, työlästä ja hidasta – mutta uusi palokatkoseinä on huomattavasti nopeampi asentaa. Kun kiinnitys tehdään olemassa oleviin kattorakenteisiin, kattorakenteet eivät ole auki ja alttiina kosteusvaurioille pitkää aikaa.

kuva
Vesivekin tekninen johtaja Jari Pohja korostaa, että kattoremontin yhteydessä paloosastointi kannattaa ehdottomasti hoitaa kuntoon.

Kovan luokan pilotti

Vesivekin tekninen johtaja Jari Pohja vahvistaa, että Vääksyn kohde oli toinen kahdesta valtakunnallisesta pilotista, joissa palokatkoratkaisu ajettiin sisään. ”Näissä kahdessa kohteessa työmaalla on käynyt joko minä tai laatupäällikkö varmistamassa, että kaikki sujuu hyvin”, hän kertoo. Prosessiin kuuluu, että Vesivekin myyjät on koulutettu tekemään yksityiskohtaiset suunnitelmat ja asentajat on koulutettu hoitamaan toteutus.

Etenkin vanhemmissa rivitaloissa on ongelmana, että paloosastointi puuttuu usein kokonaan ja ullakko on talon päästä päähän ulottuva yhtenäinen avoin tila, joka muodostaa valmiin reitin savulle ja liekeille. Käytännössä nämä kiinteistöt on rakennettu ennen lokakuuta 1990, koska sen jälkeen asuntojen väliset palokatkoseinät tulivat rakennusmääräyksien mukaan pakollisiksi. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö suosittelee jälkikäteen tehtävää ullakon osastointia kaikkiin sellaisiin rivitaloihin, joista se vielä puuttuu.

kuva

Salakavala riski ullakolla

Myös uudempien kiinteistöjen palo-osastoinnissa voi olla puutteita; jo pienikin aukko tai halkeama eristeissä saa kuumuuden ja savukaasut leviämään huoneistojen yläpohjassa. Näin palokatkoseinästä, joka ei ole täysin tiivis, ei tulipalon syttyessä juurikaan ole hyötyä, toteaa Pohja.

”Ongelma on siinä mielessä salakavala, että puolihuolimaton työ paljastuu aina liian myöhään eli vasta tulipalon tehtyä tuhojaan.”

Vesivekin palokatkoseinässä käytetään Parocin eristelevyä, joka on nimenomaisesti suunniteltu yläpohjan palo-osastointeihin. Eristelevyn tiiviys sekä eristävyys on testattu VTT:n valvonnassa; materiaali estää tulen leviämisen 30 minuutin ajan.

”Teimme hyvää yhteistyötä Parocin kanssa uudenlaisen, tehokkaamman palokatkoratkaisun suunnittelussa”, toteaa Pohja. Vesivek-palokatkoseinän rakenteeseen on kehitetty ja konseptoitu yksityiskohtaiset tekniset ratkaisut, jotka mahdollistavat yläpohjan osastoinnin tiiviisti ja mittatarkasti räystäältä katteeseen asti.

Yhteisessä rintamassa

Vesivek-miehet Kimmo Lepistö ja Jari Pohja muistuttavat, että paloturvallisuus on niin taloyhtiön hallituksen, isännöitsijän kuin sen asukkaidenkin yhteinen asia.

”Tietoisuus näistä asioista on taloyhtiöissä parantunut viime vuosien aikana, mutta vielä on matkaa siihen, että joka talossa paloturvallisuus on reilassa”, Lepistö toteaa.

Entä mitkä sitten ovat tunnelmat remontin jälkimainingeissa? – Veikko Marttila kertoo, että asukkaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä tehtyyn remonttiin:

”Nyt meillä on katto, joka kestää vuosikymmeniä. Samalla paloturvallisuuskin on viimein sillä tasolla, millä sen pitääkin olla”, hän summaa.

Teksti: Sami J. Anteroinen

Julkaistu: 06/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »