Energiatehokkuus
Ilmanvaihto
Lämmitys (LTO - lämmön talteenotto)

Sisäilman laatua voi parantaa tuloilmaikkunaventtiileillä

artikkelikuva: Sisäilman laatua voi parantaa tuloilmaikkunaventtiileillä

Air Termico Oy:n toimitusjohtaja Tapio Tarpio


Toimiva ilmanvaihto vaikuttaa rakennusterveyteen, ja hyvä sisäilma on tärkeää asukkaiden viihtyvyyden ja terveyden kannalta. Sisäilman laatua voi parantaa ikkunoihin asennettavilla tuloilmaventtiileillä. Nykyaikaiset tuloilmaikkunaventtiilit ottavat talteen ikkunan lämpöhäviötä ja parantavat energiatehokkuutta sekä vähentävät huoneiston vetoisuutta.

Monissa suomalaisissa taloissa ja taloyhtiöissä on puutteellinen ilmanvaihto ja vanhat venttiiliratkaisut ovat vetoisia. Ikkunoihin asennettavien nykyaikaisten tuloilmaventtiilien avulla voidaan kustannustehokkaasti parantaa sisäilman laatua ja asumismukavuutta.

”Toimiva ilmanvaihto ja sisäilman puhtaus kohentaa asukkaiden hyvinvointia ja samalla rakenteet säilyvät hyväkuntoisina. Sähköstaattiset suodattimet poistavat tuloilmasta epäpuhtaudet tehokkaasti. Lämpöä talteen ottavat tuloilmaikkunaventtiilit säästävät lisäksi energiaa”, sanoo Air Termico Oy:n toimitusjohtaja Tapio Tarpio.

Air Termico Oy:n kehittämät Air Termico- ja Air-in® Kameleontti -tuloilmaikkunaventtiilit ovat kotimaisia avainlipputuotteita, jotka parantavat ikkunan energiatehokkuutta ja siten huoneiston energialuokitusta. Sisään tuleva ilma lämpenee venttiilin ansiosta huomattavasti, ja venttiilit maksavat itsensä takaisin parin vuoden kuluessa lämmityskulujen säästönä.

”Venttiili ohjaa kylmän ulkoilman ikkunan välitilaan. Ilma virtaa yläpuitteen yli suodatinpalkkiin, joka ohjaa ilman alas kylmää ulkoikkunan pintaa alas synnyttäen termisen kierron. Ilma nousee sisäikkunan lämmintä pintaa ylös ja lämpenee hukkalämmön ansiosta. Näin hyödynnetään energiatehokkaasti ikkunan lämpöhäviötä ja auringon tuottamaa lämpöä. Tehokkaan hukkalämmön talteenoton ansiosta tuloilma on lämmintä eikä ilmanvaihdosta aiheudu vetoa huoneisoon”, kuvailee Tarpio.

kuva

Tuotekehitystä omassa laboratoriossa

Air Termicon laboratoriossa kehitetään ja testataan uusia tuloilmaikkunaventtiilejä jatkuvasti. Vuoden 2020 aikana markkinoille saadaan Air Termicon uusi versio. Tuotetta on kehitetty entistä paremmaksi paitsi termisen kierron myös suodatuksen ja äänenvaimennuksen suhteen.

”Uudessa Air Termico -tuloilmaikkunaventtiilissä termistä kiertoa on tehostettu ja parannettu suodatusta. Laboratorioomme voi sopia vierailuajan ja käydä tutustumassa tuloilmaikkunaventtiileihin toimintaan ja hyötyihin”, sanoo Tarpio.

Air Termico- ja Air-in® Kameleontti -venttiilien asentaminen ei vaadi reikien jyrsimistä ikkunankarmeihin, joten asennus on nopeaa ja lopputulos on siisti ja lähes huomaamaton. Air Termico -venttiilit asennetaan puitteisiin ja ne soveltuvat kaikkiin sivu- ja yläsaranoituihin nykyaikaisiin ikkunoihin. Air-in® Kameleontti -venttiilit sopivat vanhempaan rakennuskantaan, jossa ikkunoiden puitteet ja karmi ovat samalla tasolla.

”Meillä on oma asennuspalvelu sekä laaja alihankintaverkosto tuloilmaikkunaventtiilien asentamista varten. Venttiili asennuksineen ilman arvonlisäveroa maksaa noin 130-135 €. Hinta sisältää myös tarvittavat ikkunatiivistykset. Asentajamme mittaavat aina kohteen alipainetilanteen sekä ennen venttiilien asentamista että asentamisen jälkeen ja asiakas saa mittauspöytäkirjan käyttöönsä”, Tarpio kertoo.

Voimakas alipaine kuluttaa energiaa ja korvausilmaa saattaa kulkeutua huoneistoon jopa viemäreistä. Air Termicon tekemän selkeän selvityksen pohjalta kohteessa voidaan tehdä lisäkorjaustöitä toimivan ilmanvaihdon ja hyvän sisäilman laadun varmistamiseksi, jotta asuminen olisi miellyttävää ja talon rakenteet pysyisivät kunnossa.

Teksti: Merja Maukonen

Julkaistu: 08/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »