Energiatehokkuus
Lämmitys (maalämpö)
Putkiremontit
Valvonta & Suunnittelu

Taloyhtiö kaukolämmöstä maalämpöön putkiremontin yhteydessä

artikkelikuva: Taloyhtiö kaukolämmöstä maalämpöön putkiremontin yhteydessä

Lämmöntuottotavan muutoksella saadaan aikaan huomattavia säästöjä taloyhtiöiden lämmityskustannuksiin, ja samalla saadaan vähennettyä hiilidioksidipäästöjä.


Käynnissä oleva linjasaneerausbuumi tarjoaa erinomaisen ajankohdan taloyhtiön lämmitystavan vaihdokselle kaukolämmöstä ympäristöystävälliseen ja käyttökustannuksiltaan edulliseen maalämpöön.

Maalämpöjärjestelmän toteuttaminen poraamisineen ei juurikaan tuota ylimääräistä häiriötä asukkaille, kun se tehdään linjasaneerauksen yhteydessä. Linjasaneeraus tuottaa joka tapauksessa asumishäiriötä, ja maalämpöjärjestelmän työt voidaan ajoittaa samaan ajankohtaan linjasaneerauksen kanssa. Tämä tulee myös edullisemmaksi kuin erikseen tehdyt projektit.

Maalämpöjärjestelmä on ympäristöystävällinen ja käyttökustannuksiltaan edullinen valinta, jossa hyödynnetään uusiutuvaa, maahan varastoitunutta energiaa. Maalämpöjärjestelmän yhteyteen voidaan kytkeä myös viilennysjärjestelmä, joka kohottaa asuntojen asumismukavuutta merkittävästi. Kiinteistön jäähdytyskuorma voidaan ladata energiakaivoon, mikä tehostaa geoenergiajärjestelmän hyötysuhdetta.

Valtava kiinnostus taloyhtiöissä

”Taloyhtiöt ympäri Suomea pohtivat parasta mahdollista lämmitysmuotoa ja kiinnostus maalämpöä kohtaan on ollut valtavaa. Suosio perustuu toisaalta ympäristöasioihin ja toisaalta kustannussäästöihin lämmityskuluissa”, geoenergian asiantuntija, Länsi-Suomen aluepäällikkö Ari Kinnunen Rototec Oy:stä toteaa.

Suunnittelu- ja porauspalveluita tarjoava Rototec on Euroopan suurin geoenergiaa toimittava yritys.

kuva
Jaanin alueen ryhmähanke käsittää neljä taloyhtiötä ja huoltoyhtiön, joista kolme taloyhtiötä toteuttaa myös lämmöntuotantotavan muutoksen. Muutoksella yhtiöt luopuvat kaukolämmöstä ja siirtyvät maalämpöön. Kahteen taloyhtiöön asennetaan lisäksi poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmä.

Rototecillä on suuria hankkeita käynnissä esimerkiksi Turussa, jossa Asunto Oy Satakielenpuiston omistajat eivät tyytyneet linjasaneeraukseen, vaan päättivät samalla muuttaa lämmitysjärjestelmän.

Vuoden mittaisessa projektissa 12 talon ja 241 asunnon yhtiö vaihtaa kaukolämmön maalämpöön. Hankkeessa porataan kaikkiaan 74 maalämpökaivoa 290 – 310 metrin syvyyteen lämpöä tuottamaan.

Jaanin alueella Turussa on käynnissä neljän taloyhtiön mittava ryhmäkorjaushanke ja energiaremontti, jonka yhteydessä kolme kaukolämmössä olevaa taloyhtiötä siirtyy maalämpöön 54 lämpökaivon voimalla. Jaanin lämpökaivojen syvyydet ovat 310 – 340 metriä.

Keskimäärin maalämpökaivoja pystytään poraamaan yksi kaivo päivässä, jos ei tule erityisongelmia vastaan.

”Jaanin alueella muutostyöt valmistuvat ensi vuoden aikana. Satakielenpuistossa on energiakaivoporaukset tehty. Vaakatöitä ja muita hankkeeseen liittyviä töitä tehdään vielä syksyn aikana”, Kinnunen kertoo.

Yhtiövastike ei noussut

Lämmitysjärjestelmän vaihdos on kohtalaisen suuri investointi, mutta se maksaa itsensä takaisin. Lämmitystavan vaihdoksessa yhtiövastikkeet eivät nouse, koska hankkeeseen otettu laina voidaan lyhentää pois säästyvillä kaukolämmön maksuilla.

Satakielenpuiston 1,3 miljoonaan euroon kasvavan energiatehokkuusinvestoinnin takaisinmaksuajaksi laskettiin hieman yli kymmenen vuotta. Maalämmön ansiosta taloyhtiö säästää lämmityskuluissa yli 100 000 euroa vuosittain verrattuna kaukolämpöön. Hanke saanee vielä ARA:n energia-avustusta, joka pudottaisi takaisinmaksuajan reilusti alle kymmenen vuoden.

ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020–2022.

[ artikkeli jatkuu videon jälkeen ]

Video Satakielenpuiston maalämpöhankkeesta:


Jaanin taloyhtiöissä investoinnin takaisinmaksuaika on keskimäärin noin kymmenen vuotta.

Maalämpöjärjestelmä tuottaa merkittäviä kustannussäästöjä yhtiön lämmityskuluissa vielä pitkään sen jälkeen, kun sen investointikulut on katettu. Maalämpövaihdos on yhtiölle siis erittäin kannattava investointi.

Lisätietoja: www.rototec.fi

Teksti: Jari Peltroranta

kuva

Julkaistu: 09/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »