Isännöinti & hallitus
Kiinteistöhuolto

KOLUMNI

Ryhdytäänkö elvyttämään?

Kirjoittaja: Juha-Ville Mäkinen

artikkelikuva: Ryhdytäänkö elvyttämään?

Ihmisen muisti on ihmeellisen lyhyt. Pari kuukautta aurinkoa, ja kevään korona on muisto vain. Samaten tuntuu käyneen korjausrakentamiselle ja hallituksen elvytyspaketille.

Suuret rahat ovat tulossa, mutta tohina niiden ympärillä ei ole vielä alkanut. Kohteet ovat toki selvillä. Rakentaminen ja kestävä kehitys saivat osansa. Korjausrakentaminen ei kuitenkaan yltänyt tukipaketteihin. Päätösten painotus hieman harmittaa. Kiinteistökannan korjausvelka, eli tekemättömät mutta oikeasti välttämättömät korjaukset, eivät jostakin syystä tunnu kiinnostavan hallitusta. Nyt kun halutaan elvyttää, niin samalla olisi voinut tehdä kiinteistöjen kuntoloikan. Nyt tarjotaan tukea vain öljylämmityksestä luopumiseen. Riippumatta muutosten kannattavuudesta ja samalla ikävästi keppiä vilautellen.

Onko hallitus unohtanut tärkeimmän kansallisomaisuutemme? Eikö kiinteistöjen korjaaminen elvytä taloutta? Kaikkien salaliittoteorioiden keskellä on paikallaan muistaa, että useisiin energiatehokkuuden parantamiseen liittyviin toimenpiteisiin voidaan jo saada tukea. Kotitaloudet saavat kotitalousvähennystä myös taloteknisten järjestelmien ja niiden toiminnan nykyaikaistamiseen liittyvistä hankkeista. Öljystä luopumisen ja lämmöntuottotapojen uudistamisen lisäksi tuetaan muitakin energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä. Taloyhtiöt puolestaan voivat hakea avustuksia taloteknisten remonttien suunnitteluun. Ne voivat saada valtion lainatakauksia energiatehokkuutta lisääville hankkeille.

Nyt on tietysti helppoa väittää, että ei näiden hankkeiden käynnistämiseen tai läpivientiin tarvita uusia tukimuotoja. Vanhatkin eväät kun ovat syömättä. Tilanne kuvastaa kuitenkin ikävällä tavalla tätä hetkeä. Korjausrakentaminen tuntuu unohtuneen, vaikka toimivien kiinteistöjen ja oikeiden sisäolosuhteiden avulla voitaisiin lisätä tuottavuutta, vähentää ympäristön kuormitusta ja laskea terveydenhuollon kustannuksia. Korjausrakentamisen avulla saataisiin taloudenkin rattaita pyörimään ja vieläpä hyvin nopeasti. Vanhat tuet eivät käynnistä hankkeita tai anna korjausrakentamiseen sellaista potkua, jota juuri nyt tarvittaisiin.

Touhu tuntuu kummalliselta, mutta mitään lisätukipaketteja ei kannata jäädä odottelemaan. Nyt syksyn alettua on sisuunnuttava, käärittävä hihat ja ryhdyttävä hommiin. Ihan itse ja omaa etua tavoitellen. Elvytys hoituu sitten siinä sivussa.

Kirjoittaja: Juha-Ville Mäkinen
Erityisasiantuntija
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

Julkaistu: 09/2020

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »