mainos_752

Kiinteistöhuolto (kunnossapito)
Yhteiset tilat (saunat, talopesulat)

Taloyhtiön yhteiset tilat ja laitteet vaativat huoltoa

artikkelikuva: Taloyhtiön yhteiset tilat ja laitteet vaativat huoltoa

Kuva: Tasopesulat Oy


Taloyhtiön yhteiset tilat, kuten pesu- ja kuivaustilat sekä sauna ovat usein kovassa käytössä, mikä täytyy huomioida huoltotoimenpiteissä. Huoltamatta jääneet laitteet ovat jopa turvallisuusriski.

Taloyhtiön pesutilojen huolto on aina kytköksissä tilojen käyttömäärään ja siihen, miten tiloja ja koneita käytetään. On aivan eri asia, käytetäänkö niitä muutaman kerran viikossa vai lähes jatkuvasti aamusta iltaan.

”Kuitenkin esimerkiksi 15 vuotta vanha pesukone on järkevää uusia, vaikka se olisi ollut vähemmällä käytöllä. Koneiden tekniikka ja taloudellisuus on mennyt niin paljon eteenpäin tässä ajassa”, Talopesulat Oy:n markkinointipäällikkö Jorma Hyrske sanoo.

Sekä pesulassa että talosaunoissa sopiva huoltoväli on tyypillisesti kerran vuodessa normaalikäytössä.

kuva
Kuva: Puuteos Nurmi Ky

Kuivauslaitteiden tärkeä vuosihuolto

Suurilla kiinteistönomistajilla on yleensä vuosihuoltosopimukset pesulalaitetoimittajien kanssa. Käytännössä kaikilla pesulalaitetoimittajilla on omat huoltosopimusjärjestelmät, eli pesulan ja kuivaushuoneen laitteet käydään läpi pitkän tarkistuslistan mukaan. Samalla arvioidaan pesulan kunto yleisesti. Tarkistettavista kohdista monet eivät ole varsinaisesti kriittisiä, mutta yksi on.

”Kuivauskoneet vaativat ehdottomasti jokavuotisen puhdistushuollon riippumatta toimintaperiaatteesta. Jos puhdistushuolto jätetään tekemättä pidemmäksi aikaa, se saattaa johtaa jopa vaaratilanteisiin”, Hyrske toteaa.

Syynä on se, että esimerkiksi sähkölämmitteisessä kuivausrummussa on avonaiset vastukset ja niiden päälle kertynyt pöly voi syttyä palamaan. Joka vuosi Suomessa tapahtuu jokunen tällainen tulipalo.

kuva
Kuva: Puuteos Nurmi Ky

”Kuivauslaitteissa on myös hyvin ahtaita paikkoja, jotka pikkuhiljaa pölyyntyvät tukkoon. Silloin kuivauslaite menettää tehonsa. Senkin vuoksi niille pitää tehdä kerran vuodessa puhdistushuolto. Samalla voidaan tehdä muita pienempiä huoltotoimenpiteitä, kun huoltomies on paikalla”, Hyrske sanoo.

Tavalliset yksityiset taloyhtiöt tekevät Hyrskeen mukaan melko harvoin talopesuloiden vuosihuoltosopimuksia, mikä on ongelma.

”Meidän käsityksemme mukaan säännöllinen huoltosopimus on taloyhtiöiden edun mukainen, jos talossa on kuivaushuone”, Hyrske sanoo.

Hän muistuttaa, että kuivauskoneiden puhdistushuolto ei tule hoidettua kiinteistöhuoltoyhtiöiden toimesta, koska puhdistushuolto ei sisälly kiinteistöhuoltosopimukseen.

”Sitä ei ole fiksua heille sisällyttääkään, koska laitteita on todella monenlaisia ja monen merkkisiä. Puhdistushuolto vaatii omaa asiantuntemustaan, ja se kuuluu ammattilaiselle, joka huoltaa näitä laitteita työkseen. On järkevää, että huoltomies käyttää puoli tuntia näiden tarkistamiseen, kun kerran on paikalla. Taloyhtiö saa samalla raportin, jos joku asia on vähän rempallaan”, Hyrske sanoo.

Pesukoneiden osalta tilanne on yleensä sellainen, että koneita huolletaan ja uusitaan melko ennakoimattomasti.

”Tavallisemmin odotetaan niin kauan, että koneet menevät rikki ja katsotaan vasta sitten uusimistarve. Sitten ostetaan uusi kone, kun vanhan korjaaminen tulisi kalliimmaksi kuin uusi kone”, Hyrske sanoo.

kuva
Kuva: Talopesulat Oy

Talopesulat nousseet kukoistukseen

Hyrskeen mukaan talopesulat ovat nousseet uuteen arvostukseen. Uusiin taloihin tehdään talopesuloita riippumatta siitä, onko kyseessä vuokratalo vai kovan rahan asunto-osakeyhtiö parhaalla paikalla. Nykyään ajatellaan aiempaa enemmän yhteisöllisyyttä ja taloyhtiön yhteisiä tiloja.

”Olen ihmetellyt sitä, että meidän tai muiden alalla toimivien ammattilaisten palveluita ja osaamista ei hyödynnetä nykyistä enemmän. Arkkitehdeillä ei useinkaan ole pesulasuunnittelun vaatimaa erikoisosaamista. Ihminen, joka on tehnyt sata pesulaa, pystyy varmasti näkemään kokonaisuuden eri tavalla kuin arkkitehti, joka ei ole erityisesti näihin asioihin perehtynyt. Tietenkin arkkitehti ja rakennuttaja päättävät, mitä tehdään, mutta he saavat meiltä hyvän avun suunnitelmien tekemiseen”, Hyrske sanoo.

Hyrske muistuttaa, että pesukonevalmistajien ja -toimittajien osaamista voi hyödyntää ilmaiseksikin.

”Meillä on monisatasivuinen suunnitteluohje sähköisessä muodossa olevine konekuvineen, kaikissa mahdollisissa eri muodoissa ja erilaisine tekniikkatietoineen. Tämän tarjoamme ilmaisena palveluna arkkitehdeille suunnittelun avuksi.”

Sen lisäksi laitetoimittajat antavat suoranaista suunnitteluapua.

”Ei tarvita muuta kuin pesulan speksatut perustiedot, kuinka paljon tilaa on käytössä, sen pohjalta voimme rakentaa pesulan konesuunnitelman, minkälaisia koneita sinne kannattaa laittaa”, Hyrske sanoo.

kuva
Kuva: Saunamax Oy

Saunan kiukaillekin vuosihuolto

Taloyhtiösaunojen sopiva huoltoväli on yleensä noin kerran vuodessa, jos saunomisiltoja on kahdesta neljään viikossa.

”Saunahuoltoomme sisältyy laudehuolto ja kiuashuolto. Laudehuoltoon kuuluu kevyt puhdistushionta koneellisesti. Hionnan jälkeen levitämme parafiiniöljyn laudepinnoille suojaksi. Samalla kiristämme mahdolliset irronneet laudeosat ja muut vastaavat. Kiuashuollossa vaihdamme kiuaskivet ja imuroimme huolellisesti kiukaan ja puhdistamme murut pois kiukaan pohjalta. Vastukset tarkistetaan silmämääräisesti ja tarkastetaan myös anturit ja muut sähkökomponentit. Me annamme huollosta huoltoraportin kuvineen. Näin taloyhtiössä tiedetään, missä kunnossa saunatilat ovat”, Saunamax Oy:n operatiivinen johtaja Teemu Heiskanen kertoo.

kuva
Kuva: Puuteos Nurmi Ky

Heiskasen mukaan kiuaskivien vaihto jää helposti tekemättä, jos saunalle ei ole sovittu säännöllistä vuosihuoltoa. Saunamaxin kanssa tehty vuosihuoltosopimus takaa kiuaskivien oikea-aikaisen vaihdon. Jos sauna ja pesuhuone tarvitsevat muuta remonttia, yritys tekee myös perustimpurin töitä kaikilla materiaaleilla.

”Vaikka saunomiskertoja olisi vähemmän, kivet kuitenkin murenevat ajan mittaan. Kun pohjalle kertyy riittävästi kivimuruja, ne alkavat vääntää vastuksia rikki. Kun yksikin vastus tippuu pois käytöstä, sauna lämpiää paljon aiempaa hitaammin”, Heiskanen sanoo.

Lauteille teräsrunko

Kovassa käytössä olevaan saunaan kannattaa lauteille tehdä runko ruostumattomasta teräksestä.

”Me olemme kehittäneet aivan oman laudejärjestelmän, joka on helppo koota ja purkaa. Kantava runko on tehty kestävästä ruostumattomasta teräksestä, jota ei tarvitse vaihtaa laudepintoja uusittaessa, kuten puurunkoisissa lauteissa pitää tehdä. Riittää kun pelkät lauteiden pintaosat uusitaan”, yrittäjä Hannu Nurmi Puuteos Nurmi Ky:stä kertoo.

kuva
Kuva: Puuteos Nurmi Ky

Rosterirunko nostaa järjestelmän aloitushintaa, mutta hintaerotus tulee useimmiten takaisin jo ensimmäisessä laudepintojen vaihdossa. Siitä eteenpäin tarjolla on puhdasta säästöä. Teräsrunkoinen laudejärjestelmä on helppo myös huollon ja pesun kannalta.

”Höyrysulun eli alupaperin tiiviys on kaikkein tärkein asia saunan rakentamisessa ja remontoinnissa. Jos reikiä on tehtävä höyrysulun läpi, ne täytyy teipata erittäin huolella”, Nurmi muistuttaa.

Nurmen mukaan lämpöpuu on paras materiaali löylyhuoneeseen.

”Se on elämätön puu ja paneelit eivät elä pontista ulos kovassakaan käytössä. Lauteissa lämpöpuun käyttöikä on noin kaksin- tai kolminkertainen lämpökäsittelemättömiin lauteisiin verrattuna. Saunoja olemme tehneet yli 30 vuotta ja lämpöpuuta käyttäneet yli 15 vuotta. Reklamaatioita ei lämpöpuumateriaaleista ole juurikaan tullut. Työkohteisiimme kuuluvat myös edustus- ja julkisten tilojen saunaosastot.”

On kuitenkin muistettava, että lämpöpuukaan ei kestä kovaa vesiletkusuihkutusta.

kuva
Kuva: Puuteos Nurmi Ky

”Saunan siivouksessa suurin saunan rikkoja on siivoojan tai saunojien käyttämä suihkuhuoneen pesuletku, jolla suihkutetaan lauteet ja seinät läpimäriksi. Jos jokainen saunoja tekee tämän tunnin välein, ei mikään puu kestä sellaista. Jos lauteita haluaa kastella, on parempi tehdä se ämpärin ja kauhan kautta. Letkulla ei saa huuhtoa muuta kuin saunan lattiat”, Nurmi sanoo.

Siivouksessa on tärkeätä muistaa, että lämpöpuun pesussa ei saa käyttää mitään vahvoja pesuaineita eikä painepesuria, ne rikkovat puun pinnan. Mäntysuopatyyppinen pesuaine ja pehmeähkö harja riittää.

Parafiiniöljykäsittely parantaa lauteiden kestävyyttä ja helpottaa pesua, koska lika ei imeydy öljytyn puun sisälle ja irtoaa siksi pinnasta helpommin.

Teksti: Jari Peltoranta

kuva
Kuva: Puuteos Nurmi Ky

Julkaistu: 01/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

mainos_750Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »