mainos_1061

Energiatehokkuus
Piha-alue
Turvallisuus (valaistus)
Yhteiset tilat (valaistus)

Valaistus kuntoon koko kiinteistössä

artikkelikuva: Valaistus kuntoon koko kiinteistössä

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Lauri Rotko


Monissa asuinkiinteistöissä sisä- ja ulkovalaistuksen remontointi voi sekä säästää rahaa että lisätä asumisviihtyvyyttä. Samalla voidaan tehostaa kiinteistön energiankäyttöä asentamalla aiempaa energiatehokkaampia valaisimia, lamppuja ja ohjausjärjestelmiä. Toisaalta taloyhtiöiden piha-alueilla kenties tarvitaan lisää valaistusta erilaisten tapaturmien ja ilkivallan ehkäisemiseksi.

Kiintestövalaistusta uusitaan nykyään taloyhtiöissä monesta syystä.

”Kenties valaistus on jo tullut tiensä päähän – tai sitten halutaan enemmän valaistusta ja parempaa valaistuksenohjausta”, arvioi Valoremontti Oy:n toimitusjohtaja Petri Rapeli.

”Nykyaikaisen LED-valaistuksen avulla voidaan lisäksi säästää energiaa. Myös monimetallilamput soveltuvat esimerkiksi kiinteistöjen pihavalaistukseen, mutta ne eivät ole yhtä energiatehokkaita ja saattavat siksi kohta poistua markkinoilta uusien EU-säädösten myötä.”

Valot tuovat turvaa talojen ulkoalueille

Rapeli muistuttaa, että hyvä ja toimiva valaistus monesti lisää kiinteistön asumisviihtyvyyttä ja myös asukkaiden turvallisuutta.

”Pihavalaistuksen avulla voidaan esimerkiksi ehkäistä liukastumisia ja muita tapaturmia.”

Kaatumiset vaikkapa kiinteistön pihatiellä liukkailla keleillä aiheuttavat tavallisimmin raajojen murtumia, ruhjeita ja venähdyksiä. Toisaalta kaatumistilanteista voi aiheutua myös muun muassa lonkkamurtumia, jotka vaativat pitkäaikaista sairaalahoitoa. Vastuu pihan kunnossapidosta – ja korvausvastuu onnettomuuksista – on viime kädessä taloyhtiöllä.

Liukastuminen on jalankulkijoiden yleisin talvitapaturma, joka monesti voi johtua paitsi kelistä myös puutteellisesta pihavalaistuksesta. Riittävä valoteho on tärkeä kysymys, mutta myös valon väriin kannattaa kiinnittää huomiota.

kuva
Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Lauri Rotko

”Valkoinen LED-valo toimii pihavalaistuksessa paremmin kuin suurpainenatriumlamppujen keltainen valo”, Rapeli mainitsee.

Vaikka valoteho olisi sama, pihaympäristö näkyy paremmin valkoisessa kuin kellertävässä valossa – myös esimerkiksi pihalta lähtevien autojen huurtumassa olevien tuulilasien läpi.

Pihoilla saattaa myös olla joitakin sellaisia katvealueita, joilla ei ehkä ole lainkaan ulkovalaistusta. Varsinkin näissä paikoissa voi helposti sattua tapaturmia huonon näkyvyyden takia.

Uusia valaisimia oikeisiin paikkoihin

Jos kiinteistön valaisimet ovat jo vanhoja, niiden lamppujen kuvut alkavat usein himmetä. Silloin ne eivät enää valaise talon pihaa tai muita yleisiä alueita riittävän hyvin.

Jos kiinteistön valaisimet ovat jo vanhoja, niiden lamppujen kuvut alkavat usein himmetä. Silloin ne eivät enää valaise talon pihaa tai muita yleisiä alueita riittävän hyvin. ”Toisaalta taloyhtiöihin halutaan hankkia valaisimia, joihin ei tarvitse vaihtaa lamppuja kovin usein.”

Lisävalaistusta voidaan tarvita myös silloin, kun pihan tai pihan osan käyttötarkoitus on muuttunut. ”Valaisimien oikea sijoittelu esimerkiksi pysäköintialueiden tuntumassa on keskeistä. Asianmukainen valaistus voi parantaa pihalla kulkevien ihmisten turvallisuutta.”

”Toisaalta valaisimet on suunnattava siten, että ne eivät aiheuta häikäisyä sisälle asuntoihin ikkunoiden kautta.”

Yleensä pihavalaisimet ovat malliltaan pylväsvalaisimia.

”Hyvin toimivia valaisimia ei välttämättä tarvitse uusia. Pylväisiin saadaan helposti asennettua LED-lamput. Myös esimerkiksi kiinteistön roskakatosten valaisimiin voidaan asentaa LED-tyyppiset valonlähteet.”

”Kun kiinteistövalaistus uusitaan, nykyisin kaikki ulkovalaisimet ja yhteistilojen valaisimet tyypillisesti vaihdetaan nimenomaan LED-valaisimiksi”, toteaa Rapeli.

”Valaisimien oikea sijoittelu on keskeistä.

Toimivia ratkaisuja hyvällä suunnittelulla

Kun taloyhtiön valaistusta halutaan vaihtaa tai täydentää, ensin kartoitetaan tilanne ja laaditaan kiinteistölle valaistussuunnitelma.

Kartoituksen yhteydessä valaistussuunnittelija katsastaa pihat, porraskäytävät, varastot ja taloyhtiön muut tilat. Ratkaisuja etsitään muun muassa katvealueiden valaisemiseen. Myös tiloihin soveltuvia valaisintyyppejä ja niiden mahdollista ohjausta selvitellään.

”Teemme sitten tarjouksen, jota käydään läpi taloyhtiön kanssa. Tässä vaiheessa katsotaan uuden valaistusjärjestelmän toimivuutta ja hintaa”, Rapeli selittää.

”Pihavalaistuksen ohjaukseen on mahdollista käyttää esimerkiksi liike- ja hämärätunnistimia, jotka voivat olla joko langallisia tai langattomia.”

Ohjausjärjestelmillä voidaan säästää energiaa, mutta jo lamppujen vaihto LED-pohjaisiin tuo Rapelin mukaan selviä säästöjä.

kuva
Kuvassa seinän toiselle puolelle oikealle on tehty jo vaihto LED-valaisimiksi ja toisella puolella on vielä suurpainenatrium valonlähteillä toteutettu valaistus”, kertoo Valoremontti Oy:n toimitusjohtaja Petri Rapeli.
Kuva: Valoremontti Oy

”Pelkästään LED-valaistukseen siirtymällä taloyhtiössä saadaan tyypillisesti noin 60–80 prosentin energiansäästö aiempiin järjestelmiin verrattuna.”

”Pihavalaistuksen ohjaukseen on mahdollista käyttää esimerkiksi liike- ja hämärätunnistimia.

”Jos valaistusta pidetään ohjauksen avulla päällä vain tarvittaessa, säästyy lisää energiaa. Yksi vaihtoehto on, että pihavalaistus pidetään yöaikaan 20 prosentin tasolla. Kun liiketunnistin havaitsee pihalla liikettä, valaistustaso nostetaan sataan prosenttiin”, sanoo Rapeli.

Porraskäytävien valaistuksessa käytetään useimmiten edelleen perinteisiä painonappikatkaisimia, joilla valot kytketään päälle määräajaksi.

”Monissa uusissa kiinteistöissä on kuitenkin asennettu liiketunnistimiin kytkettyjä valaisimia myös porraskäytäviin.”

Teksti: Ari Mononen

Julkaistu: 01/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »