Isännöinti & hallitus
Kiinteistöhuolto

KOLUMNI

BLOGI

Palvelun tarjoajaa ei voi kilpailuttaa - se täytyy valita

Kirjoittaja: Lars Lundström

artikkelikuva: Palvelun tarjoajaa ei voi kilpailuttaa - se täytyy valita

Palvelut (siivous, huolto ja isännöinti) perustuvat pitkälti henkilötyöhön, jota koneet ja tietojärjestelmät tehostavat. Suomessa toimivat, laillista työvoimaa käyttävät, palveluyritykset ovat samalla viivalla. Jos hinta on merkittävästi kilpailijoita edullisempi, tulee hälytyskellojen soida. Onko yrityksellä riittävästi resursseja täyttää palvelulupauksensa? Hinta ei siis sovellu vertailukriteeriksi.

Laadullisten kriteerien asettaminen ja vertaaminen on haastavaa. Kaikkien laatu on tarjousvaiheessa virheetöntä. Täytyy olla rohkeutta tehdä valinta perustuen hyvin subjektiivisiin kriteereihin ja menetelmiin. Tärkeimpänä haastattelut. Pelkkä johdon jututtaminen ei riitä. Suorittavan portaan ammattitaito ja työmoraali ovat laadun kanalta ratkaisevassa asemassa. Lopullisen valinnan tulee perustua suorittavan portaan haastatteluun – kasvokkain kahdestaan. Eikä sekään ole helppoa. Ammattitaitoa tärkeämpää on asenne ja palvelualttius – palvelugeeni. Siis ominaisuus, joka on ihmisen sisään rakennettu eikä sopimustekstillä muutettavissa. Hallitus valitsee, mutta avainasemassa on puheenjohtaja. Haastattelussa syntyy sitoutuminen henkilötasolla – tai sitten ei.

Entä hinta? Isännöinnin kohdalla on kilpailutus johtanut siihen, että kiinteä hinta on painettu minimiin ja kate tehdään lisäveloituksilla. Korkea kiinteä hinta on hyvä lähtökohta. Ja kääntäen. Erillisvelotusten suuruuden tulee olla lähellä kustannusten tasoa. Näin ei ole, jos isännöitsijäntodistus maksaa yli satasen ja kopio yli puoli euroa.

Kirjoittaja: Lars Lundström
puheenjohtaja
Suomen Asunto-osakkeenomistajat ry (SAO)

Julkaistu: 01/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »