Kiinteistöhuolto
LVI

KOLUMNI

Talotekniikan hankkeet eteenpäin pandemiasta huolimatta

Kolumni by Samuli Könkö, SulVI ry

artikkelikuva: Talotekniikan hankkeet eteenpäin pandemiasta huolimatta

Kuva: Henna Koponen


Keväällä 2021 eletään edelleen poikkeuksellista aikaa. Pandemia sekoittaa tehokkaasti taloyhtiöiden kokous käytänteitä ja vaarana on, että edes välttämättömät kiireelliset korjaustoimenpiteet eivät etene. Tässä tilanteessa on oltu jo reilu vuosi. Nyt on aika mennä eteenpäin.

Ensisijaisen tärkeää on nyt, että taloyhtiöiden hallitukset toimivat. Jo tehtyjen päätösten toteuttaminen ja eteenpäin saattaminen ei saa olla kiinni vallitsevasta tilanteesta. Myös tulevien korjaushankkeiden suunnittelu ja aikatauluttaminen on pidettävä ajan tasalla. Kiinteistöt kun eivät tiedä tästä pandemiasta mitään vaan vanhenevat joka päivä, samoin tekee niiden tekniikka, ja tämä aiheuttaa korjaustarpeita. Toki suunnitelmallinen toiminta tuo tullessaan myös kustannussäästöjä. Samalla voidaan reagoida myös erilaisiin toimenpiteisiin, joilla voidaan vaikuttaa rakennuksen energiatehokkuuteen ja vaikkapa hiilijalanjälkeen.

Yllättävät ongelmathan on korjattava heti. Jos putkivuotaa, puhallin ei pyöri tai viemäri ei vedä jne., on ne korjattava heti. Aivan samoin voidaan käynnistää tulevia hankkeita kuntotutkimusten, suunnittelun ja alkukartoitusten osalta. Vaikka näissäkin töissä pitää päästä kohteeseen niin valtaosa esimerkiksi suunnittelusta tehdään muualla. Kohde käynnit pitää kuitenkin tehdä terveysturvallisesti, tämä vaatii jonkin verran totutuista tavoista poikkeamista, mutta on mahdollista.

Emme tälläkään hetkellä voi tietää miten pitkään tämä tilanne jatkuu joten tämä ei ole syy lykätä korjaushankkeiden suunnittelua. Suunnittelulle on joka tapauksessa varattava sen tarvitsema aika. Pahin tilanne syntyy silloin, jos tästä tingitään ja lähdetään toteuttamaan usein arvokaitakin hankkeita liian kevein suunnitelmin ja epärealistisin aikatauluin. Hankkeiden kilpailuttaminen on vaikeaa eikä lopputuloksen kannalta päästä välttämättä siihen, joka on ollut yhtiön tahtotila. Toimimalla nyt, saa myös etulyöntiaseman, kun haetaan omalle hankkeelle parhaita tekijöitä.

Hetki sitten julkaistiin ROTI 2021 raportti. Rakennetun omaisuuden tila ROTI on puolueeton asiantuntijoiden arvio rakennetun omaisuuden tilasta. Raportti on jälleen kerran mielenkiintoista luettavaa. Sieltä on selkeästi luettavissa, että ennakoiva ylläpito säilyttää rakennuksen arvon. Tosin todetaan myös se, että tämän lisäksi kiinteistöä on käytettävä oikein, huomioon ottaen sen tekniset ominaisuudet. Tämä raportti kannattaa lukea.

Omalla toiminnallamme mahdollistamme hankkeiden eteenpäin viemisen. Muistetaan tiedottaa kiinteistön käyttäjiä riittävän aikaisin kaikesta mitä tullaan tekemään. Otetaan huomioon erilaiset tilanteet kohtaamisissa eri toimijoiden kesken. Palaverin pitämiseksi ei välttämättä tarvita kokoushuonetta. Monta asiaa saadaan eteenpäin ulkoilmassakin, ainakin näin kevään koittaessa. Ei anneta korjausvelan kasvaa, toimitaan nyt.

Samuli Könkö
Toiminnanjohtaja
Suomen LVI-liitto SuLVI ry

Julkaistu: 04/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »