mainos_752

BLOGI

Kiertotalous purkamisen keskiössä

Kirjoittaja: Tiina Lehti

artikkelikuva: Kiertotalous purkamisen keskiössä

Rakennukset pyritään lähtökohtaisesti rakentamaan pitkän elinkaariajattelun mukaisesti. Kuitenkin joskus ympäristön muuttuessa on järkevämpää ja jopa ympäristöystävällisempää purkaa olemassa oleva rakennus ja rakentaa tilalle uusi. Purkamispäätöksessä huomioidaan monta asiaa, mm. asumisterveys, ympäristövaikutukset, elinkaarikestävyys sekä korjaustarpeet.

Mitä hyötyä purkukartoituksesta on?

Jotta tiedetään minkälaisia materiaaleja purettava rakennus pitää sisällään, tulee materiaalit ja niiden käytettävyys kartoittaa purkukartoituksella mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Kiertotalouden tavoitteiden mukaisesti purettavasta rakennuksesta käytetään uudelleen mahdollisimman paljon, esimerkiksi kokonaisia rakennusosia, kodinkoneita ja irtaimistoa voidaan käyttää uudelleen.

Purettujen rakennusmateriaalien hyödyntämisen haasteena on usein, että niiden tarjonta ja kysyntä eivät kohtaa ja lisäksi purkumateriaalin varastointi on haastavaa. Jotta purkajalla on mahdollisuus löytää materiaaleille uudelleenkäyttökohde, on purkukartoitus aloitettava ajoissa.

Monille materiaaleille, kuten betonille, metallille, lasille ja kipsille on jo toimivat kierrätysmahdollisuudet. Ympäristön kannalta on kuitenkin parempi, jos valmiita osia ei tarvitsisi purkaa ja kierrättää, vaan ne saataisiin kokonaisina uudelleen käyttöön.

Pop-up -tapahtumassa kierrätetyt materiaalit säästivät 145 000 kg luonnonvaroja

Syksyllä 2020 SATO ja Kierrätyskeskus pilotoivat yhden purkukohteen irtaimiston myyntiä pop-up -tapahtumassa. Tapahtumassa materiaalit myytiin kuluttajille suoraan purkukohteelta, jolloin säästyttiin varastoinnilta ja tavaroiden ylimääräiseltä kuljettamiselta. Tapahtumassa kiertoon päätyneet materiaalit säästivät 145 000 kg luonnonvaroja.

Pop-up -tapahtumassa saatiin kiertoon tavaraa, joka olisi muuten päätynyt jätteeksi. Eri rakennusosien irrottaminen ja tapahtuman järjestäminen vaativat kuitenkin paljon resursseja ja aikaa. Jotta jatkossa tapahtumissa materiaaleja ja tavaroita saataisiin entistä tehokkaammin uudelleenkäyttöön, tulisi toimintatapoja kehittää sekä laajentaa eri toimijoiden toimintakenttää sekä yhteistyötä. Yksi mahdollisuus olisi esimerkiksi löytää toimija, joka olisi kiinnostunut hakemaan purkukohteelta suuremman määrän tavaraa esimerkiksi ovia, ikkunoita tai lukkoja.

SATOlla on kodinkoneiden kierrätyksessä jo vakiintunut yhteistyö Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen kanssa. Kierrätyskeskus hakee peruskorjaus- ja purkukohteilta kodinkoneet, tarkastaa ne ja laittaa kunnossa olevat koneet kiertoon. Tällä yhteistyöllä säästettiin luonnonvaroja 180 544 kg vuonna 2020.

Materiaalitorilla kysyntä ja tarjonta voivat kohdata

Tärkeää on myös kehittää kiertotalouden verkostoja sekä lisätä tietoisuutta materiaalien uudelleen käytettävyydestä. Jotta materiaaleja käytettäisiin uudelleen, kysynnän ja tarjonnan tulisi kohdata. Materiaalitori on yksi esimerkki alustasta, jossa voidaan ilmoittaa tarjottavista tai tarvittavista materiaaleista. Vastaavien alustojen ja verkostojen merkitys kiertotaloudelle on olennainen. Niitä tulisi kehittää ja tehdä tunnetummaksi, jotta kiertotaloudesta saadaan vakiintunut osa purku-urakkaa.

SATOn yhtenä vastuullisuustavoitteena on vähentää toiminnastaan aiheutuvia päästöjä. Materiaalien kiertotaloudella on suuri vaikutus tavoitteen toteutumiseen ja siksi pyrimme kehittämään kiertotalousajattelua myös purku-urakoissa.

Tiina Lehti
Vastuullisuusasiantuntija
SATO Oyj

kuva

Green Building Council Finlandin blogeja kirjoittaa joukko kestävästi rakennetun ympäristön asiantuntijoita. Lue kaikki Loikka-blogit osoitteesta: figbc.fi

Julkaistu: 05/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

mainos_750Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »