mainos_1095

Isännöinti & hallitus (rahoitus & vakuutus)
kita-LAKI
Valvonta & Suunnittelu

Tarkasti laadittu maksuerätaulukko suojaa urakan tilaajaa

artikkelikuva: Tarkasti laadittu maksuerätaulukko suojaa urakan tilaajaa

Taloyhtiön isossa remontissa on helppo ajautua tilanteeseen, jossa tilaaja suorittaa tunnollisesti maksueriä ennen sovitun työvaiheen valmistumista. Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n asianajaja Kimmo Rytkönen peräänkuuluttaa huolellisuutta maksuerätaulukon laatimisessa ja noudattamisessa.

Taloyhtiön remonteissa voi tulla vastaan ongelmia, vaikka urakoitsijan valinta, sopimukset ja muut päätökset tehtäisiin huolella. Asianajaja Kimmo Rytkönen kuitenkin muistuttaa, että tilaajan aseman turvaamiseksi kannattaa erityistä huomiota kiinnittää urakkahinnan oikea-aikaiseen maksuun pohjautuen tarkkaan maksuerätaulukkoon. Rytkösen mukaan tässä on usein parantamisen varaa.

”Maksuerätaulukko laaditaan siten, että maksut jaetaan useampaan erään ja suhteutetaan urakkasuorituksen eri vaiheisiin. Maksuerätaulukon viimeinen maksu määritellään olennaisesti suuremmaksi, jotta mahdolliset virheet ja viivästyssakot saadaan huomioitua. Suurempi loppulasku motivoi myös urakoitsijaa viemään työn tehokkaasti maaliin asti”, Rytkönen sanoo.

Älä maksa tekemättömästä työstä

Maksuerätaulukon idea on siinä, että keskeneräisestä työstä ei koskaan makseta, vaan raha liikkuu ainoastaan työvaiheen valmistuessa. Tilaajan oman työmaavalvojan täytyy siis olla jatkuvasti perillä työmaan tilanteesta. Myös urakoitsijalta edellytetään työmaapäiväkirjan pitoa.

”Aina kun maksuerä erääntyy, urakoitsija ilmoittaa tilaajan valvojalle työvaiheen valmistumisesta. Tämän jälkeen valvoja käy paikan päällä tarkistamassa, onko työvaihe toteutettu virheettömästi. Vasta sitten on aika maksaa tiettyyn vaiheeseen ajoitettu maksuerä”, Rytkönen ohjeistaa.

Hän kertoo, että ongelmia voi syntyä silloin, kun laskuja maksetaan liikaa suhteessa rakennussuorituksen arvoon. Tällaisissa tapauksissa maksuerätaulukkoa ei noudateta tai se on alun perinkin laadittu huonosti. Rytkönen muistuttaa, että jo mahdollisten ongelmien välttäminen on huomioitava myös urakoitsijan valinnassa. Vakavaraisen ja hyvämaineisen toimijan kanssa tulee harvemmin vastaan ikäviä yllätyksiä.

Onnistuneen urakan kolme peruspilaria:

  • Vakuudet
  • Vakuutukset
  • Maksuerätaulukko

Lisätietoja: www.kak-laki.fi

Julkaistu: 08/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 3/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »