mainos_891

BLOGI

Vähähiiliseen rakennuttamiseen on jo tarjolla tehokkaita työkaluja

artikkelikuva: Vähähiiliseen rakennuttamiseen on jo tarjolla tehokkaita työkaluja

Hiilipäästöjen vähentäminen alkaa hiipiä olennaiseksi osaksi rakennushankkeiden johtamista. Vasta valmistunut vähähiilisen rakennuttamisen klinikka osoitti, että työkaluja tarvitaan erityisesti rakennushankkeen hiilijalanjälkeen liittyvien tavoitteiden asettamiseen, ohjaaviin dokumentteihin sekä osaamisen lisäämiseen. Työkaluja on jo tarjolla.

Jokaisen rakennushankkeen hiilijalanjälki on erilainen johtuen esimerkiksi rakennustyypistä, rakennuspaikasta, toiminnallisuudesta ja käytettävissä olevista uusiutuvan energian vaihtoehdoista. Siksi käytännössä toimivin työkalu hiilipäästötavoitteen asettamiseksi on hankekohtainen hiilijalanjäljen vertailuarvo. Lähtökohdaksi lasketaan siis vastaavan rakennushankkeen toteuttaminen tavanomaisella, määräysten mukaisella rakentamistavalla. Vertailuluku tekee erilaisilla valinnoilla syntyvät säästöt näkyviksi ja mahdollistaa hankkeessa mukana olevalle suunnitteluryhmälle realistisen, mutta kuitenkin kunnianhimoisen tavoitteen asettamisen.

Kirjoitimme hankekohtaisen hiilijalanjälkitavoitteen asettamisesta tarkemmin Rakennuslehdessä. Hiilineutraalius tai hiilinegatiivisuus olisi hankkeen kuin hankkeen tavoitteena kunnioitettava! Sen tavoittelu tulee mahdolliseksi alan kehittymisen ja Finnish Green Building Councilin valmisteltavana olevan hiilineutraalin rakennuksen määritelmän kautta.

Päivitystä hankkeen dokumentteihin

Kaikki rakennushankkeen osapuolet voivat vaikuttaa hiilijalanjälkitavoitteen saavuttamiseen; rakennuttaja, rakennuttajakonsultti, pääsuunnittelija, arkkitehti, talotekniikan suunnittelija, urakoitsija jne. Siksi hankkeen tavanomaiset hankinta-, sopimus- ja suunnitelmadokumentit kannattaa valjastaa työkaluiksi edistämään hiilijalanjäljen minimointia.

Esimerkiksi suunnittelijan rooli hiilijalanjäljen ohjauksessa voidaan kuvata suunnitteluohjelmassa ja täydennetyissä tehtäväluetteloissa, ja suunnittelijalta voidaan hankintavaiheessa edellyttää tavoitteiden mukaista osaamista. Urakoitsijalle asetetut, päästöihin liittyvät vaatimukset pitää puolestaan sisällyttää urakkaohjelmaan, urakoitsijan hankintadokumentteihin ja soveltuvissa tapauksissa valintakriteeristöön.

Rakennushankkeeseen hiilijalanjälkiasiantuntija?

Hiilijalanjäljen ohjaaminen on suunnittelun- ja rakentamisen ohjaustehtävä. Onnistumisen kannalta olennaista on varmistaa, että hanketta ohjaavasta organisaatiosta löytyy tehtävään tarvittava osaaminen. Vaihtoehtona on hankkia tuo osaaminen erikseen.

Monet rakennuttajat ovatkin ryhtyneet vahvistamaan tiimejään esimerkiksi elinkaariasiantuntijalla ja hiilijalanjälkiasiantuntijalla, jonka tehtäväksi annetaan muun hankeryhmän sparraaminen, hiilijalanjälki- ja energialaskelmien koordinointi sekä hiilijalanjälkeä pienentävien ratkaisuehdotusten kehittäminen yhdessä suunnittelijoiden kanssa. Kenties tämä rooli tulevaisuudessa vakiintuu rakennuttajakonsulttiorganisaation osaksi tai syntyy uusi hiilijalanjälkikoordinaattorin rooli?

Tuore opas vähähiiliseen rakennuttamiseen

Rakennushankkeen hiilijalanjäljen ohjaus on systemaattista työtä, joka kattaa hankkeen koko elinkaaren. Olemme laatineet rakennuttajien avuksi vähähiilisen rakennuttamisen oppaan, joka tiivistää yksiin kansiin tärkeimmät tehtävät ja ratkaisut esimerkkeineen hankkeen eri vaiheissa tarveselvityksestä käyttöön. Opas ja parhaat vinkit julkaistiin kaikille avoimessa webinaarissa 21.9.2021.

Liisa Jäätvuori
Johtaja, kestävä kehitys ja uudet palvelut
A-Insinöörit Oy

Green Building Council Finlandin blogeja kirjoittaa joukko kestävästi rakennetun ympäristön asiantuntijoita. Lue kaikki Loikka-blogit osoitteesta: figbc.fi

kuva

Julkaistu: 09/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

mainos_906Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »