mainos_1054

Energiatehokkuus
LVI
Märkätilat

Loppu läträämiselle!

Huoneistokohtaiset vesimittarit ja nykyaikaiset vesikalusteet hillitsevät vedenkulutusta

artikkelikuva: Loppu läträämiselle!

Asunto-osakeyhtiöissä pohditaan keinoja vedenkulutuksen hillitsemiseksi. Kulutukseen perustuva laskutus herättelee asukkaat huomioimaan vedenkäyttöään. Vettä säästävät vesikalusteet auttavat arjessa ja parantavat myös energiatehokkuutta.

VEDENKULUTUKSESTA AIHEUTUU kustannuksia, jotka taloyhtiöissä ovat saattaneet kätkeytyä osakkailta hoitovastikkeiden ja kiinteiden vesimaksujen taakse. Kulut koostuvat käyttövedestä ja etenkin lämpimän käyttöveden lämmittämiseen tarvittavasta energiasta. Lämpimän käyttöveden kulutus vaikuttaa paitsi kuluihin myös energiankulutukseen ja asumisen hiilijalanjälkeen.

Työtehoseuran ja Motivan vuoden 2020 Kestävä veden käyttö -vedenkäyttöselvityksen mittausaineiston mukaan kerros- ja rivitaloissa asuvat käyttivät vettä 119 litraa henkilöä kohden vuorokaudessa, kun vedestä laskutettiin kulutuksen mukaan. Vastaavasti kulutus oli 129 litraa/henkilö/vuorokausi, ellei laskutus perustunut kulutukseen.

Selvityksen mukaan kotitalouksissa käytetystä vedestä 65 prosenttia oli kylmää ja 35 prosenttia lämmintä vettä. Vuoteen 1999 verrattuna lämpimän veden osuus on laskenut 10 prosenttiyksikköä. Lämpimän veden kulutusta on hillinnyt muun muassa vettä käyttävien kodinkoneiden vedenkulutuksen pieneneminen sekä niiden liittäminen kylmään veteen.

Vesikalustevalmistaja Grohen vuoden 2020 Vesibarometrin mukaan vain 19 % suomalaisista kiinnittää huomiota vedenkulutukseensa päivittäin. Lisäksi koronapandemia on lisännyt kotitalouksien vedenkulutusta. Etätöiden ja harrastusten vähenemisen myötä kotona oleskellaan enemmän ja vettä kuluu käsien pesuun sekä esimerkiksi ruokaa valmistettaessa.

Asunto-osakeyhtiöissä huoneistokohtainen vesimittari herättelee asukkaita vedenkulutuksen huomioimiseen. Marraskuussa 2020 voimaan käyttöveden lainsäädäntö uudistui. Huoneistokohtainen etäluettava vesimittari on asennettava uudisrakennuksiin ja putkisaneerattaviin rakennuksiin, joissa on useampia asuntoja.

Huoneistokohtaisen mittarin avulla vedenkulutuksen tarkkailu helpottuu, ja mittari voi lisäksi paljastaa piileviä vesijohtovuotoja. Lisäksi tietoisuus omasta vedenkäytöstä auttaa tekemään muutoksia vedenkäyttötottumuksiin.

Vesikalusteilla apua arkeen

Vesikalusteiden tekniset vettä säästävät ratkaisut ovat merkittäviä veden säästämisessä, sillä suuri osa kokonaisvedenkulutuksesta kuluu peseytymiseen ja WC-käynteihin. Vesikalusteiden valmistajana Grohe on kiinnostunut sekä energiatehokkuudesta että vedenkulutuksen hillitsemisestä.

”Nykyään kaikkien hanojen ja suihkujen suunnittelussa huomioidaan vedenkulutus, ja vettä hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti käyttökokemuksen kärsimättä. Vettä säästävää tekniikkaa käyttämällä vedenkulutusta ei tarvitse arjessa ajatella, vaan erilaiset tekniset ratkaisut huolehtivat vedensäästöstä automaattisesti”, sanoo Grohen projektipäällikkö Tiina Gefwert.

WC- ja kylpyhuonetiloissa vedenkulutusta voidaan vähentää muun muassa rajoittamalla veden virtausta suihkussa ja hanoissa, asentamalla virtauksenrajoittimia tai pienentämällä virtauspainetta.

”Huoneistokohtainen vesimittari herättelee asukkaita vedenkulutuksen huomioimiseen.

”WC-tiloissa ja kylpyhuoneissa poresuuttimellinen kosketusvapaa hana on energiatehokas ja helppo käyttää sekä säästää vettä”, lisää Gefwert.

Grohen kosketusvapaa hana toimii pitkäikäisellä litiumparistolla ja on helppo asentaa pika-asennusjärjestelmänsä ansiosta. Hanan poresuutin päästää vettä optimaalisen määrän, ja automatisoidun toimintansa ansiosta hana on helppokäyttöinen ja hygieeninen.

”Suihkuihin kehitetyn kaksoisläppätekniikan ansiosta jokaisesta suuttimen reiästä tulee aiempiin suihkuratkaisuihin verrattuna pienempi pisara, jonka ansiosta säästyy vettä ja samalla käyttökokemus on miellyttävä”, Gefwert kertoo.

Hanojen poresuutinten ja suihkujen vettä säästävien suuttimien lisäksi vanhat WC-istuimet kannattaa vaihtaa kaksitoimisiksi tai laittaa istuimen säiliöön tilavuutta pienentävä täyte.

Teksti: Merja Maukonen
Kuva: GROHE

Julkaistu: 11/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »