mainos_752

Katot (turvallisuus)

Onko kiinteistönne katto valmiina talveen?

artikkelikuva: Onko kiinteistönne katto valmiina talveen?

Monella on varmasti vielä muistissa viime talven runsas lumikuorma ja sen mahdollisesti aiheuttamat haasteet kiinteistön katon ja pihan huoltotöille. Kiinteistön omistajallahan on lakisääteinen vastuu suojata sisäänkäynnit ja kulkuväylät sekä ympäröivä katualue rakennuksen katolta putoavalta lumelta ja jäältä. Katolta tulee myös löytyä lainmukaiset turvaköyden kiinnityspisteet, jotka mahdollistavat turvallisen lumenpudotuksen.

Milloin katolle vaaditaan lumiesteet?

Lumiesteet suojaavat vaaratilanteilta, joita katolta putoava lumi ja jää saattavat aiheuttaa ihmisille ja omaisuudelle. Lumieste suojaa lisäksi katolla sijaitsevia rakenteita, kuten sadevesikouruja, läpivientejä ja lapetikkaita. Liukkaalla kattopinnoitteella lumiesteet asennetaan loivemmalle kuin karkeapinnoitteisella katolla, mutta lähtökohtaisesti lumieste tarvitaan, kun katon kaltevuus on 1:8 tai jyrkempi.

Lumiesteet suositellaan asennettavaksi aina koko katon lappeen mitalle. Lyhyemmät esteet suojaavat heikommin ja kuormittavat lisäksi katon rakenteita. Tällöin koko lappeen mittaisen lumikuorman paine kohdistuu vain pienelle pätkälle lumiestettä, mikä voi vaurioittaa katon rakenteita tai itse lumiestettä. Myös lumen tippuminen lappeelta toiselle tulee aina estää.

Varma-lumieste on markkinoiden turvallisin

Vesivekin Varma-lumieste tarjoaa parhaan mahdollisen suojan putoavalta lumelta ja jäältä. Muista lumiestemalleista poiketen Varman saa asennettua lähelle katteen pintaa, jolloin lumi- ja jäälautat eivät pääse valumaan esteen ali. Tämä on tärkeää erityisesti saumakatoilla, joissa lumiesteen alareuna saattaa jäädä jopa 10 cm irti katteen pinnasta. Varsinkin keväisin on suuri riski, että muodostuvat jäälautat humahtavat maahan lumiesteen ali sulamisvesien liukastamalta katteelta.

kuva
Jos katto on hyvin jyrkkä ja pitkälappeinen sekä sijaitsee taajama-alueella, lumiesteitä suositellaan asennettavaksi useampaan riviin. Tampereen Kansi-areenan asuinrakennusten katolle valittiin Varma-lumiesteet.

Toinen huomattava etu Varmassa on, että kiinnikkeensä ansiosta se pystytään asentamaan muista malleista poiketen aivan räystään reunalle. Näin katon etuosaan ei jää suojaamatonta kaistaletta. Varman 180 mm korkea ritilämäinen rakenne pysäyttää muita malleja tehokkaammin myös yli ja läpi tulevat lumimassat.

Varma-lumiestettä suositellaan käytettäväksi taajama-alueilla korkeissa rakennuksissa, sekä kouluissa ja päiväkodeissa, joissa vaaditaan erityistä suojaa. Varma sopii kaikille katto- ja katetyypeille, mutta erityisesti saumakattoisissa kohteissa Varma on turvallisin ratkaisu.

Katolle tarvitaan turvaköyden kiinnityspisteet

Ennen talven tuloa kannattaa myös varmistaa, että kiinteistön katolta löytyvät asianmukaiset turvaköyden kiinnityspisteet. Silloin lumenpudotus ja muut katon huoltotoimet onnistuvat turvallisesti. Vesivekin kattosillat, kattotikkaat ja -portaat täyttävät luokan 2 vaatimukset, eli niitä voidaan käyttää turvaköyden kiinnityspisteinä.

Jos et ole varma, missä kunnossa kiinteistösi kattoturvallisuus on, tilaa Vesivekin veloitukseton kattoturvakartoitus ja -raportti osoitteesta www.vesivek.fi/kuntoarvio/

Julkaistu: 11/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

mainos_750Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »