mainos_1054

Märkätilat (kylpyhuoneet)
Putkiremontit

Kylpyhuone nykyaikaiseksi linjasaneerauksen yhteydessä

artikkelikuva: Kylpyhuone nykyaikaiseksi linjasaneerauksen yhteydessä

KUVA: PEXELS


Linjasaneeraukseen sopivat menetelmät valitaan kiinteistön tarpeiden ja putkiston kunnon mukaisesti. Kylpyhuoneen kalustevalinnoilla voi helpottaa arjen sujuvuutta. Pyyhekuivain nopeuttaa ulkovaatteiden, pyykkien ja pyyhkeiden kuivattamista.

Ajoissa tehty putkiremontti pienentää hintavien vesivahinkojen riskiä. Putkien käyttöikä on noin 40–50 vuotta, joten käyttöiän lähestyessä 40 vuoden ikää asunto-osakeyhtiössä on aika ryhtyä keskustelemaan linjasaneerauksesta.

Kiinteistön iän lisäksi putkiremontin ajankohtaan vaikuttavat märkätilojen kunto ja mahdolliset putkistojen tukokset ja vuodot. Mikäli vuotoja alkaa tulla tihenevään tahtiin, kannattaa teettää kuntoarvio, jonka perusteella arvioidaan kuntotutkimuksen tarve. Kuntotutkimuksessa selvitetään perusteellisesti putkiston kunto ja kiinteistön korjaustarpeet.

Kuntotutkimuksen pohjalta asunto-osakeyhtiön hallitus ja isännöitsijä pohtivat millä menetelmillä ja millaisessa aikataulussa linjasaneeraus kannattaisi toteuttaa. Varsinainen päätös menetelmistä ja budjetista tehdään yhtiökokouksessa.

Menetelmä putkien kunnon mukaisesti

Linjasaneeraus voidaan toteuttaa useilla eri menetelmillä sekä niiden yhdistelmillä. Sopivat menetelmät valitaan kohteen vaatimusten mukaisesti. Eri menetelmien yhdistelemistä kannattaa harkita, mikäli kaikkia kylpyhuoneita ei aiota uusia ja viemäreiden kunto sen sallii. Hybridiremontti valmistuu nopeammin ja edullisemmin, sillä kaikkia pintoja ei tarvitse avata.

Hybridiremontissa käyttövesijohdot vaihdetaan uusiin ja viemärit kunnostetaan. Hyväkuntoisten viemärien käyttöikää voidaan pidentää 15–30 vuodella ruiskuttamalla putken sisäpuolelle pinnoitetta. Sujutuksella ja sukituksella saadaan viemäreiden käyttöikää pidennettyä 30–50 vuotta.

Huonokuntoisten viemäriputkien osalta perinteinen linjasaneeraus tuottaa parhaan tuloksen. Käyttövesi- ja viemäriputket uusitaan joko aiempiin tai uusiin paikkoihin. Uusittujen putkien käyttöikä on noin 50 vuotta.

Putkisto voidaan uusia myös teollisesti valmistetuilla asennuselementeillä. Elementteihin sisältyvät vesi- ja lämpöjohdot sekä viemäröinnit, ja tarvittaessa niihin voi sisällyttää ilmanvaihtokanavat ja sähköjohdot. Asennuselementit nopeuttavat remontin valmistumista, eikä vanhan putkiston purkaminen ole välttämätöntä.

Muokattavalla perusratkaisulla yksilöllisiä toteutuksia

Perinteisessä putkiremontissa pintoja joudutaan avaamaan, joten samalla on usein järkevää uusia muita taloteknisiä järjestelmiä. Linjasaneeraus on luonteva hetki myös kylpyhuone- tai wc-remontille. Kylpyhuonetta suunniteltaessa kannattaa pohtia millaiset ratkaisut helpottaisivat arkea.

Mikäli kaikki kylpyhuoneet päätetään uusia, kannattaa kiinnittää huomiota asuntojen esteettömyyden ja energiatehokkuuden parantamiseen. Linjasaneerauksen yhteydessä esimerkiksi kylpyhuoneen kalusteiden paikkojen vaihtaminen voi olla mahdollista esteettömyyden parantamiseksi.

Osakkaat ovat yleensä sitä tyytyväisempiä mitä enemmän he voivat vaikuttaa asennettaviin kalusteisiin ja pintamateriaaleihin. Taloyhtiö voi esimerkiksi tarjota kylpyhuoneen perusratkaisua, johon valittujen kalustesarjojen syvyys ja leveys sekä kaapin ovien ja laatikostojen sijoittelu ja väri ovat helposti muunneltavissa.

Osakkaille voi tarjota myös mahdollisuutta suunnitella yksilöllisiä ratkaisuja asunto-osakeyhtiön ja urakoitsijan tarjoamien kalusteiden ja pintamateriaalien sijasta. Lisäksi osakas voi säästää huomattavasti teettämällä asunnon muita ajankohtaisia remontteja putkiremontin yhteydessä.

kuva
KUVA: SENTAKIA OY

Pyyhekuivain parantaa asumismukavuutta

Pyyhekuivaimen asentaminen käyttövesiremontin yhteydessä käy helposti. Kuivain tuo asumismukavuutta ja parantaa asunnon käytettävyyttä. Samalla pyyhekuivain toimii sisustuselementtinä. Kuivaimien perusväri on kromi. Lisäksi kuivaimia saa lähes rajattomassa värivalikoimassa, harjattuna, kullattuna, trendikkäänä kuparina ja mattamustana.

”Pyyhekuivain nostaa asunnon tasoa ja on todella käytännöllinen. Esimerkiksi lapsiperheet tai ulkoilua harrastavat asukkaat voivat kuivattaa sekä lasten että aikuisten ulkoiluvaatteet nopeasti pyyhekuivaimella, ja vaatteet ovat kuivia ja käyttökunnossa seuraavaa ulkoilua varten. Samalla tekstiilien pesemisen tarve vähenee, ja vaatteet kestävät hyvänä pidempään”, sanoo Sauli Niemi Sentakialta.

Sentakia on lahtelainen, vuonna 2000 perustettu, pyyhekuivainten, ilmanvaihdon suodattimien ja vesipumppujen valmistukseen, maahantuontiin ja tukkukauppaan erikoistunut yritys. Suomalaisen työn liiton jäsenenä työpaikkojen luominen sekä tuotannon että hankintojen vastuullisuus ovat Sentakialle tärkeitä.

”Monissa 1970–1980-luvulla rakennetuissa asuinrakennuksissa on pyyhekuivaimet. Asukkaat ovat tottuneet niihin, joten remontin yhteydessä niistä ei yleensä haluta luopua. Yhdessä lattialämmityksen kanssa kuivain antaa tilaan lisälämpöä”, Niemi sanoo.

Pyyhekuivaimet tuovat asumiseen myös arjen luksusta. Suihkun jälkeen voi kääriytyä lämpimään pyyhkeeseen, ja märät pyyhkeet kuivuvat pyyhekuivaimella nopeasti. Ulkovaatteiden ja kylpypyyhkeiden lisäksi pyyhekuivaimella saa helposti kuivatettua illalla pestyjä pyykkejä seuraavaa aamua varten.

”Lisävarusteilla kuten koukuilla ja hyllyillä pyyhekuivaimeen saa lisää tilaa ja sen käytettävyys paranee. Koukkuihin voi ripustaa useampia vaatekappaleita kuivumaan samanaikaisesti”, kertoo Niemi.

”Pyyhekuivain nostaa asunnon tasoa ja on todella käytännöllinen.

Pyyhekuivain lämpenee sähköllä tai vesikierrolla

Pyyhekuivaimia on saatavilla sekä vesikiertoisina että sähkötoimisina. Pistorasialiitännällä asennettavan sähkötoimisen kuivaimen voi asentaa helposti muulloinkin kuin remontin yhteydessä. Laajemmin remontoidessa kuivain voidaan kytkeä kiinteästi, jolloin näkyviin ei jää sähköjohtoja.

”Sähkötoimisia kuivaimia on monenlaisia. Osassa kuivaimissa on ajastintoimintoja ja lämpötilaa voi säätää, mikä parantaa käytettävyyttä. Tehokkaimmilla sähkötoimisilla kuivaimilla pystytään tarvittaessa myös lämmittämään tila. Suurin osa sähkötoimisista malleista on kuitenkin teholtaan vain 30–60 W, joten energiankulutus on hyvin maltillista. Energiapihit mallit on suunniteltu puhtaasti tekstiilien kuivatukseen”, kertoo Niemi.

Vesikiertoinen pyyhekuivain voidaan liittää lämpöjohtoverkkoon. Saneerauskohteissa kuivain voidaan liittää myös käyttövesiverkkoon, mutta uudiskohteissa lämpimän käyttöveden kiertojohtoon ei enää saa liittää lämmönluovuttimia Ympäristöministeriön asetuksen mukaisesti.

”Lisäksi saatavilla on hybridikuivaimia, jotka talvikaudella lämpiävät lämpöjohtoverkon vesikierrolla ja lämmityskauden ulkopuolella sähkövastuksella. Pyyhekuivaimen voi asentaa kylpyhuoneen lisäksi esimerkiksi eteistiloihin, tuulikaappiin tai kodinhoitohuoneeseen. Koukuilla varustettu pyyhekuivain toimii naulakkona, joka kuivaa samalla ulkovaatteet”, Niemi lisää.

Teksti: Merja Maukonen

Julkaistu: 12/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »