mainos_990

Yhteiset tilat (talopesulat)

Talopesula tai kuntosali vajaakäytössä oleviin taloyhtiötiloihin

artikkelikuva: Talopesula tai kuntosali vajaakäytössä oleviin taloyhtiötiloihin

KUVA: OMASALI OY


Monessa taloyhtiössä on tiloja, jotka ovat jääneet vajaakäytölle tai jopa kokonaan vaille käyttöä, kuten väestösuojat, kerhohuoneet, talosaunat tai erilliset huoltorakennukset. Nämä tilat voidaan muuttaa hyötykäyttöön, esimerkiksi talopesulaksi tai kuntosaliksi, jotka parantavat talon palveluja ja lisäävät samalla asuntojen arvoa.

HYVIN VARUSTETTU talopesula tai kuntosali voivat olla merkittävä viihtyvyystekijä taloyhtiössä. Molemmat ovat myös linjassa ympäristöarvojen ja nousussa olevien yhteiskäyttöarvojen kanssa.

Tilamuutosten valmistelu

Taloyhtiön yhtiöjärjestys asettaa tilamuutoksille vaatimuksia, koska yhtiöjärjestyksessä on määritelty jokaiselle tilalle oma käyttötarkoitus. Tilamuutos on käsiteltävä yhtiökokouksessa ja asukkaiden toiveet on syytä kartoittaa muutosta suunnitellessa.

Tilamuutoksen hyväksyminen vaatii kaksi kolmasosaa osakkaiden äänistä. Yhtiökokouksessa päätetään myös vaadittavasta budjetista tai mahdollisesta rahoituksesta.

Varhaisessa vaiheessa on syytä keskustella myös rakennusvalvonnan kanssa ja ottaa selvää mahdollisista rajoitteista. Kaavassa ja rakennusluvassa on määritelty kuinka suuri osa taloyhtiön tiloista tulee olla yhteisiä tiloja.

Talopesula on ekologista luksusta

Jos yhtiöjärjestyksessä on ennestään maininta pesutuvasta, sellainen on helppo taloon toimittaa. Jos pesutupaa ei ole talossa koskaan ollut, pitää selvittää, mitä hallinnollisia toimenpiteitä sen toteuttamiseksi tarvitaan.

”Saunatiloihin on helppo toteuttaa pesutupa, jos esimerkiksi kahdesta saunasta toinen otetaan talopesulakäyttöön. Siellä on kosteuseristykset valmiiksi toteutettuna, ja pesutupa voidaan tehdä ehkä hyvinkin kevyillä toimenpiteillä, jos niin halutaan”, Talopesulat Oy:n markkinointipäällikkö Jorma Hyrske toteaa. Talopesulat Oy on suomalainen vuonna 1978 perustettu pesulakoneiden ja kuivauslaitteiden valmistaja.

kuva
Kuva: Talopesulat Oy

Hyrskeen mukaan yhteiskäyttö ja jakamistalous ovat voimistuneet ideana, koska ne ovat ekologista ja järkevää toimintaa. Yhteiskäyttöpesukoneiden raaka-aine- ja hiilijalanjälki on valmistuksen, kuljetusten ja käytön osalta huomattavasti pienempi kuin erillisten yksityispesukoneiden.

Hyrskeen mukaan ympäristöjalanjäljen osalta on myös syytä huomioida, että vanha pesukonekanta ei vaihdu kovin nopeasti, vaan käytössä on edelleen paljon vettä ja energiaa kuluttavia koneita. Modernin talopesulan koneet ovat vettä ja energiaa säästäviä laitteita, jotka säännöstelevät veden määrää pyykkimäärän mukaan. Pienempi vesimäärä lämpenee pienemmällä energialla kuin enemmän vettä käyttävä vanha kone tarvitsee.

Lämpöpumpputekniikkaan perustuva yhteinen pyykinkuivaushuone on puolestaan ekologisin ja miellyttävin tapa pyykin kuivaukseen.

Erilaisten digitaalisten varausjärjestelmien käyttö pesutiloissa ja muissa yhteistiloissa on myös lisääntynyt viime aikoina, mutta Hyrske kehottaa miettimään mikä on taloyhtiössä olennainen tarve.

”Varausjärjestelmät ovat usein kohtalaisen kalliita. Jos on tietty budjetti, kannattaa tehdä ja varustaa ensin se pesula kunnolla. Jos rahaa jää ylitse, voidaan hankkia vielä varausjärjestelmä päälle. Osana kokonaisvaltaista järjestelmää, esimerkiksi saunan ja muiden yhteistilojen hallintaan käytettynä, varausjärjestelmä puoltaa paremmin paikkaansa”, Hyrske sanoo.

Kaikilla pesulalaitetoimittajilla on Hyrskeen mukaan palvelu, jossa käydään arvioimassa tilat ja tehdään ehdotus talopesulan toteutuksesta. Laitetoimittaja voi olla avuksi jopa rakennusteknisissä töissä, jos siihen on tarvetta. Avaimet käteen -toimitus on myös mahdollinen.

”Rakentaminen ei ole varsinaisesti meidän liiketoimintaaluettamme, mutta teemme sitäkin omien yhteistyökumppaniemme kautta. Monesti taloyhtiöissä käytetään tuttua remonttifirmaa, jos se on todettu luotettavaksi ja kohtuuhintaiseksi. Me sitten ohjeistamme rakennusliikettä laitetoimitukseen liittyvissä asioissa ja teemme tarvittavat piirustukset”, Hyrske sanoo.

Talon oma kuntosali lisää viihtyvyyttä

Myös taloyhtiöiden omiin kuntosaleihin panostetaan entistä enemmän. Aikaisemmin on tyylinä ollut, että kellariin on laitettu markettitasoinen monitoimilaite ja ehkä asukkaiden omia painoja, mitä nurkista on löytynyt.

”Nykyisin halutaan monesti jo laadukas kuntosalivarustus ja parhaimmillaan päästään aivan kaupalliseen saliin verrattaviin salitoteutuksiin taloyhtiöissäkin”, Omasali Oy:n toimitusjohtaja Risto Kalliokoski kertoo.

Omasali on vuonna 2010 perustettu kuntosalitoimittaja, joka on toteuttanut satoja kuntosaleja kotisaleista kattaviin kaupallisiin kuntokeskuksiin.

kuva
Kuva: Omasali Oy

”Taloyhtiösalissa yleensä tila asettaa rajoituksia, mikä suosii laadukkaita monitoimilaitteita, joissa on esimerkiksi ylätalja, punnerruslaite sekä jalkaprässi. Niiden lisäksi voi olla cardiolaitteet, kuten kuntopyörät, juoksumatot, soutulaite ja vastaavat. Kyykkyhäkki on turvallinen ja tehokas levytankoliikkeille (kyykky, penkkipunnerrus). Sen lisäksi käsipainosarja, jos tila riittää näille. Käytettävissä olevan tilan muoto ja koko vaikuttavat laitevalintoihin” Kalliokoski sanoo.

Nykyään on tarjolla myös laadukkaita ulkokuntoilulaitteita pihalle asennettavaksi, jos kiinteistöstä ei löydy sopivaa sisätilaa kuntosalille.

Omasali tarjoaa asiakkailleen suunnittelupalvelun, joka voi tehdä 3D-tilasuunnitelman salista pohjapiirroksineen ja laitesijoitteluohjeineen. Yritys myös toteuttaa taloyhtiösalin avaimet käteen -periaatteella, kuten moni muukin alan yritys. Sopimukseen voi sisältyä myös salilaitteiden ylläpito, mikä parantaa laitteiden käyttöturvallisuutta.

Teksti: Jari Peltoranta

Julkaistu: 01/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 1/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »