mainos_1054

LVI
Märkätilat (kylpyhuoneet, saunat, talopesulat)
Yhteiset tilat (saunat, talopesulat)

Pyyhekuivain helpottaa tekstiilien kuivatusta

artikkelikuva: Pyyhekuivain helpottaa tekstiilien kuivatusta

Pyyhekuivain on elämää helpottava, edullinen kodin varuste, jonka hyötyjä ei ole paljonkaan osattu hyödyntää suomalaisissa kodeissa. Sähkö- tai vesikiertoinen tai hybridikäyttöinen pyyhekuivain kuivattaa esimerkiksi ulkoiluvaatteet nopeasti, helposti ja siististi.

”Pyyhekuivain on melko harvinainen varuste suomalaisissa kodeissa. Uudisrakentamisessa vain pieni prosentti asunnoista varustetaan pyyhekuivaimella. Tyypillisesti se hankitaan ennemmin asukkaan omien muutostoiveiden perusteella kuin suunnittelijan tekemän valmiin suunnitelman mukana. Ilmeisesti asunnon varustaminen pyyhekuivaimella ei yksinkertaisesti tule suunnittelijan mieleen”, Sauli Niemi Sentakia Oy:stä sanoo. Sentakia Oy on vuonna 2000 perustettu pyyhekuivaimien, pumppujen ja ilmansuodattimien valmistukseen, maahantuontiin ja markkinointiin erikoistunut yritys.

kuva
Sauli Niemi, Sentakia Oy

Niemi uskoo, että pyyhekuivainten vähäiseen yleistymiseen on vaikuttanut se, että pyyhekuivain ei ole pakollinen varuste, kuten vessanpönttö tai jotkut muut kylpyhuonetarvikkeet.

”Pyyhekuivainten hinnat ovat sadasta eurosta ylöspäin, eli mikään varsinainen kustannuskysymys tämä ei ole. Toisaalta kaikki mahdollinen ylimääräinen pyritään ehkä jättämään suunnitelmista pois, jotta saadaan asuntojen hinnat mahdollisimman alas”, Niemi sanoo.

Pahentaako nimi kuivaimen?

Vanhassa sananlaskussa todetaan, ettei nimi miestä pahenna. Pyyhekuivainten osalta nimi saattaa vaikuttaa negatiivisesti kysyntään.

”Pyyhekuivaimen nimi ohjaa ajatusta turhan kapeaksi. Pyyhekuivaimessa voi kuivata paljon muutakin kuin pyyhkeitä. Esimerkiksi omassa perheessäni pyyhekuivaimella ei juuri koskaan kuivata pyyhkeitä. Käytännössä se on kaikenlaisten tekstiilien ja liikuntavarusteiden kuivatuspaikka. Minulla on neljä- ja kuusivuotiaat lapset, joilla vaatteet kyllä kastuvat varsinkin syksyn ja talven ulkoleikeissä. Vaatteet saa helposti ja järjestäytyneesti kuivattua pyyhekuivaimella. Itse kuivaan pyyhekuivaimella usein pyöräilyvaatteitani ja merinovillakerrastoja”, Niemi sanoo.

Pyyhekuivaimen voi sijoittaa muuallekin kuin kylpyhuoneeseen, esimerkiksi eteiseen. Kun pyyhekuivaimeen lisää sopivasti koukkuja tai muita lisävarusteita, siitä saa helposti tehtyä kuivaavan vaatenaulakon.

kuva
LV-4

Koti pysyy järjestyksessä ja paremmassa kunnossa

”Kun tulet ulkoilun jälkeen sisälle loska- tai sadekelillä, sinulla on useimmiten vaatteet märkinä. Jos kodissa ei ole pyyhekuivainta, vaihtoehdoksi jää yleensä märkien vaatteiden ripustaminen oven päälle, tuolin selkämykselle ja vastaaville paikoille. Mikäli tätä tekee säännöllisesti, vaatteista tuleva kosteus kuluttaa ja jopa tuhoaa kalusteiden pintoja”, Niemi toteaa.

Toinen yleinen tapa on levittää vaatteet eteisen tai kylpyhuoneen lattialämmityksen päälle. Tällöin kylpyhuoneen lattia täyttyy vaatteista, mikä ei ole kovin käytännöllistä. Lisäksi lattialämmitys käännetään yleensä täydelle teholle, jolloin sähköä kuluu todella paljon. Yksi käytetty vaihtoehto on vielä lämmityspattereiden päällä kuivattaminen. Se voi pilata esimerkiksi herkät ulkoilutekstiilit, jos patteri on liian kuuma.

”Sekin kannattaa huomioida, että pyyhe ei välttämättä ehdi kuivua ennen seuraavaa käyttökertaa, jos se laitetaan kylmälle laattaseinälle pyyhekoukkuun kuivumaan. Joka tapauksessa kuivuminen kestää kauan, ja pyyhe alkaa pian haista, jolloin sitä joudutaan pesemään usein. Pyyhekuivaimella kuivatut tekstiilit tarvitsevat vähemmän kuluttavia pesukertoja”, Niemi sanoo.

kuva
ML-4

Sähkö- ja/tai vesitoimisena

Moneen tarpeeseen sopivia pyyhekuivaimia on tarjolla sekä vesikiertoisina että sähkötoimisina malleina ja näiden yhdistelmänä.

Vesikiertoiset Sentakia-pyyhekuivaimet voidaan liittää sekä käyttöveteen että lämpöjohtoverkkoon. Käyttöveteen liitettynä kuivain on lämmin ympäri vuoden, kun taas lämpöjohtoverkossa eli patteriverkossa pyyhekuivain lämpenee ainoastaan talvisin.

Sähkötoimisia Sentakia-pyyhekuivaimia voidaan käyttää lähes kaikkialla missä vain sähkölähde löytyy. Pistotulppakytkennällä varustetun laitteen asennuksen asiakas voi tehdä vaivattomasti itse ilman sähköasentajaa. Sähkötoimisissa pyyhekuivaimissa on yleensä ajastin- ja lämpötilan säätömahdollisuus. Näin pyyhekuivain ei kuluta turhaan virtaa.

kuva
XY-4 R

”Sähkötoimisessa pyyhekuivaimessa on vähän korkeammat käyttökustannukset kuin vesikiertoisessa kuivaimessa, joka ei juurikaan lisää lämmityskustannuksia, jos se on kytkettynä patteriverkkoon. Vesikiertoinen kuivain on investointikustannuksiltaan kalliimpi vaihtoehto, mutta käyttökustannuksiltaan se on edullisempi kuin sähkötoiminen kuivain”, Niemi sanoo.

Uutuutena Sentakia juuri tuonut markkinoille hybridimallin, jossa vesi- ja sähkölämmitys täydentävät toisiaan. Hybridikuivain lämpenee talvella edullisesti patteri/lämmitysverkostossa kiertävällä vedellä. Kesällä patteriveden jäähtyessä pyyhekuivain saadaan aina tarvittaessa lämpenemään sähköllä. Lämmitys tapahtuu sähköllä silloin, kun kuivatuslämpöä tarvitaan.

Lisätietoja: www.sentakia.com

Teksti: Jari Peltoranta

Julkaistu: 02/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »