Piha-alue (salaojitus, ympäristösuunnittelu)
Valvonta & Suunnittelu

Maatutkaluotaus on kannattava tapa taloyhtiön maaperäselvityksiin

artikkelikuva: Maatutkaluotaus on kannattava tapa taloyhtiön maaperäselvityksiin

Taloyhtiön tontin maaperässä tulee usein vastaan yllätyksiä, kun ollaan tekemässä pihan salaojituksia, vesi-, viemäri- kaapeli- tai muita töitä, joissa joudutaan kaivautumaan syvemmälle maaperään. Kalliit yllätykset voidaan välttää maatutkaluotausta käyttämällä.

Maatutkaluotaus on kustannustehokas, nopea ja ympäristöystävällinen geofysikaalinen tutkimusmenetelmä, jolla on mahdollista erottaa erilaisia maaperä- ja rakennekerroksia maaperästä sähkömagneettisen pulssin avulla.

Tutkaus suoritetaan yleensä jalkaisin maastossa liikkuen – tutka mahtuu tutkaajan reppuun, ja maassa kulkeva antenni on pulkan kokoinen. Maatutkaluotauksen jatkuvan tulosprofiilin ansiosta sillä saadaan kattava yleiskuva tutkittavan maa-alueen maa- ja kallioperäolosuhteista. Mahdollisesti tarvittavat lisätutkimuksetkin voidaan kohdentaa järkevästi maatutkaluotausten perusteella.

Jälkiä jättämättä, melua tuottamatta

”Pystymme liikkumaan taloyhtiön piha-alueella jälkiä jättämättä ja melua tuottamatta – tiukoissakin paikoissa, kuten talojen läheisyydessä ja seinänvierustoilla. Tutkimuksemme ei riko pintoja eikä siinä tehdä reikiä. Taloyhtiön ei tarvitse oikeastaan tehdä mitään esivalmisteluja meidän työtämme varten. Suunnittelijan kanssa sovitaan, mistä he tarvitsevat maaperätietoa, ja niissä paikoissa suoritetaan tutkaus”, Geo-Work Oy:n toimitusjohtaja Jukka Clifford kertoo.

Vuonna 1986 perustettu Geo-Work Oy on maatutkaluotauksen ja maatutkalla tehtävien maaperä- ja rakennetutkimuksien edelläkävijä Suomessa.

kuva

Salaojat, vesi-, viemäri ja kaapelityöt varman päälle

”Jos tehdään esimerkiksi salaojatöitä, voidaan maatutkalla katsoa millä tasolla ja missä kalliopinta sijaitsee maan alla. Samoin maaperä voidaan tutkia uusia vesi-, viemäri- tai kaapelilinjoja suunnitellessa”, Clifford kertoo.

Maatutkalla on myös mahdollista paikantaa olemassa olevia vesijohtoja, kaapeleita ja muita maanalaisia rakenteita.

”Monesti putkien sijainti on merkitty vanhoihin piirustuksiin vähän sinne päin ja todellisuudessa putki voi olla muutaman metrin sivussa merkitystä paikasta. Tutkakuva antaa oikean tiedon putkien reiteistä ja säästää urakoitsijat turhalta tai virheelliseltä työltä, jonka maksajana on taloyhtiö. Maatutkan avulla voidaan nopeasti ja jälkiä jättämättä tutkia esimerkiksi vaihtoehtoisia reittejä linjauksille”, Clifford sanoo.

Maalämpökaivot ja putkistot oikeaan paikkaan

Uutena tutkimusmuotona ovat tulleet mukaan maalämpökaivojen porausta ja maalämpöputkistoja varten tehdyt maaperätutkimukset. Maalämpökaivo on edullisinta porata sellaiseen kohtaan, jossa kallio on lähimpänä maata. Näin tarvitaan mahdollisimman vähän kallista suojaputkea maalämpöputkistoja varten.

Talon pohjarakenteet kuntoon

Monesti talot on rakennettu suoraan kallion päälle eikä talon alle ole tehty salaojituksia. Tällöin vesi saattaa ohjautua ja kerääntyä talon alla väärään paikkaan, kuten kalliokuoppaan ja aiheuttaa sitä kautta ongelmia talon rakenteisiin ja sisäilmaan.

”Voimme tutkata talon kellaritilassa lattian läpi ja nähdä kallion muodon ja sijainnin talon alla. Tämä edellyttää, että pohjakerroksessa pystyy liikkumaan tutkan kanssa. Ryömintätiloissakin olemme ryömineet, jos sinne on mies mahtunut tutkan kanssa”, Clifford kertoo.

Lisätietoja: www.geo-work.com

Teksti: Jari Peltoranta

Julkaistu: 03/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »