mainos_1054

BLOGI

Mitä muut edellä... vai sittenkin ensimmäisenä rohkeasti kohti tuntematonta?

Kirjoittaja: Nina Ingelius

artikkelikuva: Mitä muut edellä... vai sittenkin ensimmäisenä rohkeasti kohti tuntematonta?

Vuoden 2019 hallitusohjelman tavoitteena on hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä. Monet kaupungit ovat asettaneet lisäksi omia tavoitteitaan tällä saralla. Hiilineutraalius on nyt vahvasti pinnalla, hiilinegatiivinen rakentaminen sen sijaan vielä varsin pimennossa. Harmillisen pimennossa, sillä hiilinegatiivinen rakentaminen on mahdollista jo nyt, siinä missä on hiilineutraali rakentaminenkin.

Godai keskittyy hiilinegatiiviseen pientalorakentamiseen, josta ensimmäisenä kenttäesimerkkinä toimii Paraisten ekokylähanke. Hankkeen kohteille haetaan lisäksi kuutta eri sertifikaattia; FSC ja PEFC-puusertifikaatteja, Joutsenmerkkiä, Kuivaketju10 ja Active House -sertifikaattia sekä RTS-Ympäristöluokitusta. Hanke toteutetaan kumppanuuskaavoituksena Paraisten kaupungin kanssa.

Kaupungit voisivatkin olla tulevaisuudessa nykyistä merkittävämmässä roolissa vihreässä ja vastuullisessa rakentamisessa. Kaupunkien omistuksessa on erinomaisia maa-alueita, joilla voitaisiin toteuttaa mitä houkuttavampia ja innovatiivisimpia rakennusprojekteja. Kaupungit lisäksi hyötyvät innovatiivisista hankkeista ja niiden tuomasta näkyvyydestä sekä voivat osaltaan edesauttaa ja lisätä hankkeiden saamaa näkyvyyttä mediassa. Erilaiset ja erikoiset hankkeet voivat parhaimmillaan toimia houkuttimena kaupunkiin muuttamiselle tai tuoda lisäarvoa kaupungissa asumiselle.

Rakentamisen sertifioinnit voivat olla samoin hyvin merkittävässä roolissa, kun mietitään vihreän ja vastuullisen rakentamisen tukemista ja edistämistä. Sertifioinnit ovat parhaimmillaan laadukkaan ja vastuullisen rakentamisen tae. Turva niin pankille tai vakuutusyhtiölle, kuin kuluttajallekin.

Ympäristö- ja vastuullisuussertifioinnit voivat mahdollistaa kuluttajalle lähitulevaisuudessa paremmat lainaehdot tai huokeammat vakuutusmaksut. Ne voivat rohkaista pankkeja tukemaan innovatiivisia rakennushankkeita ja lisätä rakennuksiin sijoittamista. Nämä toimet yhdessä kaupunkien panoksen kanssa voivat edistää yhteisiä tavoitteita huomattavasti.

Mitä luovempia ratkaisuja vihreän ja vastuullisen rakentamisen ympärille luodaan, sitä nopeammin nähdään muutoksia alalla. Hiljaa ei tule hyvää tässä tapauksessa, vaan esimerkilliset toimet ja suuret askeleet vaativat isompaa huomiota. Edelläkävijöiden on pidettävä ääntä, ja saatava äänensä kuuluviin, jotta koko ala ottaa harppauksen eteenpäin. Hiilineutraali rakentaminen on hyvä alku, mutta hiilinegatiivinen rakentaminen on tulevaisuutta.

Godai toivoo rohkaisevansa muitakin alalla ylittämään itsensä ja suuntaavan katseensa jo nyt hiilinegatiiviseen ja sertifioituun rakentamiseen. Suomi ei, harmillista kyllä, ole yksi vihreän ja vastuullisen rakentamisen kärkimaita, vielä. Tähän voidaan kuitenkin vaikuttaa helposti, kun toimitaan yhdessä ja keksitään luovia hybridiratkaisuja!

kuva

Nina Ingelius
perustaja & toimitusjohtaja
Godai Oy

Green Building Council Finlandin blogeja kirjoittaa joukko kestävästi rakennetun ympäristön asiantuntijoita.

Lue lisää osoitteesta: figbc.fi.

kuva

Julkaistu: 04/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 1/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »