Julkisivut

Julkisivuremontti 2021 -kilpailun voittajat julkistetaan

artikkelikuva: Julkisivuremontti 2021 -kilpailun voittajat julkistetaan

Julkisivuremontti-kilpailun voittajien julkistaminen on siirtynyt kolme kertaa koronapandemian vuoksi, mutta nyt se vihdoin toteutui Kiinteistöliitto Uusimaan järjestämässä Taloyhtiö 2022 -tapahtumassa 26.4.2022 Helsingissä.

Julkisivuyhdistyksen ja Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry:n järjestämässä kilpailussa palkitaan asunto-osakeyhtiöiden toteuttamia laadukkaita julkisivuremontteja. Tällä kertaa kilpailuun saivat osallistua myös asuntoja omistavat kiinteistöosakeyhtiöt.

Suomen Messut on rahoittanut kilpailun palkinnot vuodesta 2011 alkaen. Menneinä vuosina on havaittu sekin, että taloyhtiöissä rahapalkintoa, kunniakirjaa ja taloyhtiön seinään kiinnitettävää palkintolaattaa on arvostettu paljon.

Käytännön esimerkeistä oppia muille

Käytännön esimerkkien tarkoituksena on auttaa niitä yhtiöitä, joissa julkisivuremontin suunnittelu on vasta käynnistynyt tai käynnistymässä tai hanke on edessäpäin.

Palkittavissa julkisivuremonteissa kiinnitetään huomiota arkkitehtuurin ja teknisten ratkaisujen lisäksi päätöksentekoprosessiin, hanke- ja toteutussuunnitteluun, kustannusten hallittavuuteen, aikataulussa pysymiseen, tiedottamiseen ja energiansäästötavoitteiden huomioimiseen.

Yleensä arvioinnissa on kiinnitetty huomiota kokonaisuuteen, mutta erityisansioina ovat voineet olla oman aikakautensa arkkitehtuurin hienovarainen säilyttäminen. 1900-luvun arvotalon julkisivukorjauksessa on tutkittu perusteellisesti vanhaa rakennusta, arkkitehtuuria ja värisävyjä ja tehty korjaukset perusteellisiin selvityksiin perustuen ja vanhoja käsityöläistaitoja hyödyntäen. Ansiokkaana on pidetty erinomaisesti hoidettua remontinaikaista asukastiedottamista. Taloyhtiö on palkittu siitä, että se on ottanut osakkaat hyvin mukaan hanke- ja toteutussuunnitteluvaiheeseen ja tuottanut hankkeesta käytännönläheistä tietoa korjauskustannuslaskelmineen ja muine perusteellisine tietoineen.

Kilpailuperinne alkoi vuonna 2010

Vuosien mittaan palkittuja taloyhtiöiden julkisivuremontteja on karttunut jo melkoinen määrä. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010, jolloin As Oy Raskintornit Turusta voitti sen. Silloin kilpailun voittajien julkistaminen tapahtui FinnBuild -messujen yhteydessä Julkisivuyhdistyksen järjestämässä seminaarissa. Silloinen asuntoministeri Jan Vapaavuori puhui energiatehokkaasta korjaamisesta. Hän peräänkuulutti kiinteistönomistajilta ja –haltijoilta sellaista asennetta, että ymmärretään asioiden merkitys, mielletään energiatehokkaiden toimenpiteiden merkitys ja varsinkin silloin kun korjaustoimenpiteitä joka tapauksessa tehdään, pohdittaisiin niitä aidosti.

”Jokainen rakennus on yksilönsä, mitä tekee korjaamisesta haastavamman ja johtaa siihen, ettei ole olemassa jokaisessa talossa toimivia patenttiratkaisuja. Ehkä kaikkein olennaisinta tässä olisi mieltää, ettei kysymys ole suurista uhrauksista ja herrojen hömpötyksistä, vaan iloisesta asiasta – se, että julkisivut ovat kunnossa, sehän on kaikkein tärkeintä. Kaiken lisäksi se alentaa energialaskua”, ministeri puheessaan muistutti.

Ensin kilpailu järjestettiin joka vuosi, mutta vuoden 2013 jälkeen se on järjestetty joka toinen vuosi.

Edellisen kerran Julkisivuremonttipalkinto jaettiin vuonna 2019. Silloin palkinnon voitti 70-luvulla rakennetun helsinkiläisen Asunto Oy Puistonportti Bostads Ab:n julkisivuremontti. Sitä pidettiin onnistuneena ja rohkaisevana esimerkkinä siitä, miten 70-luvun arkkitehtuuria voidaan uudistaa voimakkaasti ja rakennuksen ilmettä modernisoida rakennuksen alkuperäiset erityispiirteet kuitenkin huomioiden.

Seuraava Julkisivuremontti-kilpailu järjestetään ensi vuonna.

Info:
Julkisivuremontti 2021 -kilpailun voittajien julkistaminen 26.4.2022 klo 13.45 - 14.15 Taloyhtiö 2022 -tapahtuma Helsingin Messukeskuksen Siivessä, salissa 102.

Palkittuihin julkisivuremontteihin voit tutustua Julkisivuyhdistyksen kotisivuilla www.julkisivuyhdistys.fi avaamalla linkin "25-vuotisjuhlalehti - lue tästä".

Teksti: Riina Takala-Karppanen / sihteeri, Julkisivuyhdistys Ry. Gosei Oy
Kuva: Aimo Holtari

Julkaistu: 04/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »