mainos_1047

Putkiremontit
Valvonta & Suunnittelu

Putkiremonttien kysyntä on kasvanut koronarajoitusten hellittäessä

artikkelikuva: Putkiremonttien kysyntä on kasvanut koronarajoitusten hellittäessä

Putkiremonttien kysyntään on tullut selvä piikki, kun taloyhtiöt ovat käynnistäneet koronan vuoksi odottamaan jätettyjä linjasaneeraushankkeita. 1970-luvun talojen buumi on käynnistynyt, ja vanhemmat arvokiinteistöt lähtevät jo toiselle tai kolmannelle kierrokselle putkiremonttien osalta. Remonttihankkeiden päällä on kuitenkin uhkapilviä kohoavien kustannusten, materiaalien saatavuuden ja kasvaneen kysynnän tuottaman osaajapulan vuoksi.

”KORONA-AIKANA TALOYHTIÖT jonkin verran jarruttelivat linjasaneeraushankkeiden käynnistämistä. Nyt on lähtenyt iso suma tarjouspyyntöjä kerralla liikkeelle putkiremonteista, kun on huomattu, että korona ei aiheuttanut isompaa ongelmaa urakoiden toteuttamiselle tai materiaalien saatavuudelle”, YIT Talon Tekniikka Oy:n toimitusjohtaja Aki Haapalahti toteaa.

Haapalahden mukaan ei kuitenkaan ihan vielä olla putkiremonttisuhdanteen huipulla, mutta se on odotettavissa noin 5 vuoden kuluessa.

Isännöitsijäpuolen edustajalla on samankaltainen näkemys alan markkinatilanteesta.

”Kysyntäpiikki näkyy kyllä markkinoilla. Haasteet näkyivät materiaalitoimituksissa ja hinnoissa jo koronan vuoksi, ja epävarmuustekijät ovat nostaneet entisestään päätään Ukrainan kriisin vuoksi”, Eiran isännöitsijätoimiston toimitusjohtaja Teemu Hagner sanoo.

Oikeiden kumppaneiden valinta tärkeätä

Kasvanut kysyntä on tuonut alalle tarjokkaita, joilla ei ole juurikaan kokemusta eikä välttämättä osaamistakaan putkiremonttien onnistuneesta läpiviennistä.

”Oikeiden yhteistyökumppanien valinta on keskeinen tekijä hankkeen onnistumisen kannalta. Urakkatarjouksen jättäneen yrityksen koko pitää olla suhteessa remonttihankkeen kokoon, ja tarjoajien kesken pitää tehdä riskiarviointia ja selvittää taustoja ja referenssejä. Itse olen jatkanut yhteistyötä niiden yritysten kanssa, jotka ovat aiemmin osoittautuneet luotettaviksi ja osaaviksi”, Hagner toteaa.

Haapalahden mukaan putkiremonttihanketta käynnistettäessä tilaajan pitäisi käydä hanketta vetävän projektipäällikön kanssa yhdessä läpi ne urakoitsijat, joilla on kyky suoriutua linjasaneerausurakasta. Tarjouspyyntö pitäisi lähettää vain sellaisille yrityksille, joista mikä tahansa voitaisiin turvallisesti valita hankkeeseen. Kokemus, vakavaraisuus ja luotettavuus ovat kullanarvoisia asioita remonttialalla. Yrityksen ja hankkeeseen esitettyjen vastuuhenkilöiden referenssit kannattaa pitää suuressa painoarvossa urakoitsijavalintaa tehdessä.

”Oikeiden yhteistyökumppanien valinta on keskeinen tekijä hankkeen onnistumisen kannalta.

”Meillä on juuri alkamassa kaksi urakkaa, jotka tilaaja joutui kilpailuttamaan ja neuvottelemaan uudestaan, koska valitun urakoitsijan taloudellinen tilanne ei olisi mahdollistanut urakan toteuttamista”, Haapalahti toteaa.

”Urakoitsijan vaihtaminen kesken urakan on yleensä erittäin haasteellista taloudellisten asioiden sekä vastuukysymysten vuoksi. Edellä mainituissa urakoissa vaihto tapahtui kuitenkin ennen kuin urakat ehtivät kunnolla alkaa, joten asiat oli vielä helpompi sopia”, Haapalahti sanoo.

Pidemmälle ehtineessä urakassa käy helposti niin, että hankkeen aloittaneen urakoitsijan tekemä osuus jää taloyhtiön vastuulle, ellei pystytä varmasti toteamaan, että aiemmat työt on tehty kaikkien ohjeiden, määräysten ja hyvän rakennustavan mukaisesti. Urakan loppuun suorittava urakoitsija voi antaa takuun vain omasta urakkaosuudestaan.

kuva
YIT Talon Tekniikka Oy:n toimitusjohtaja Aki Haapalahti toteaa, että asunto-osakeyhtiöiden linjasaneerauksissa työnjohtajan työstä arviolta puolet on asiakaspalvelua muiden tehtävien ohessa.

Osaajapula vaivaa korjausrakentamistakin

Käynnissä oleva rakennusbuumi on tuottanut ylikysyntää korjausrakentamisen osaajista.

”Työvoiman saatavuus on tällä hetkellä ongelmallista, erityisesti ammattitaitoisen työnjohdon osalta. Meillä on onneksi oma laaja kontaktiverkosto, mitä kautta saamme työhakemuksia. Olemme hyvämaineinen toimija, jolla on pieni henkilökunnan vaihtuvuus. YIT:n tytäryhtiönä saamme emoyhtiön kautta insinööri- ja rakennusmestariopiskelijoita kesäharjoittelijoiksi. Sitä kautta olemme saaneet koulutettua päteviä työnjohtajia”, Haapalahti kertoo.

Hän korostaa myös työnjohtajien asiakaspalvelukykyä remonttialalla. Kommunikaatio on tosi isossa roolissa urakoissa, kuten asiakasmuutostöiden hallintakin.

”Asunto-osakeyhtiöiden linjasaneerauksissa työnjohtajan työstä arviolta puolet on asiakaspalvelua muiden tehtävien ohessa. Taloyhtiöissä asiakkaita on yhtä paljon kuin on asuntojakin. Yksityisasiakkaiden kanssa ollaan urakan aikana paljon yhteyksissä ja toteutetaan heidän haluamiaan osakasmuutostöitä putkiremontin yhteydessä. Vanhoissa arvotaloissa voidaan tehdä hyvinkin eksoottisia muutostöitä, joiden koordinointi vaatii urakoitsijalta paljon ammattitaitoa. Meillä on ollut useita arvoyhtiökohteita, joissa ei ollut yhtään samanlaista asuntoa”, Haapalahti sanoo.

Urakoitsija mukaan jo suunnitteluvaiheeseen

Nykyisin on yleistymässä tapa, että urakoitsija otetaan mukaan hankkeeseen jo suunnitteluvaiheessa, mikä on Haapalahden mukaan erittäin tervetullut asia.

”Näin löydetään kustannustehokkain malli ja realismia kustannuslaskelmiin, koska urakoitsijalla on paras tieto toteutuksen todellisista kustannuksista. Suunnittelijat eivät välttämättä pysty tarkkaan kertomaan, mitä tilaajan haluamat ratkaisut maksavat. Kun materiaalit ja toteutustavat suunnitellaan yhdessä urakoitsijan kanssa, saadaan urakka toteutettua kustannustehokkaammin ja urakan aikaisia suunnitelmamuutoksia tulee vähemmän”, Haapalahti sanoo painokkaasti.

Teksti: Jari Peltoranta
Kuvat: YIT Talon Tekniikka Oy

Julkaistu: 08/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »