Energiatehokkuus
Julkisivut

Dynaaminen aurinkosuojaus parantaa viihtyisyyttä ja energiatehokkuutta

artikkelikuva: Dynaaminen aurinkosuojaus parantaa viihtyisyyttä ja energiatehokkuutta

Aurinkosuojaus varmistaa sisätilojen viihtyisyyden ja hillitsee kiinteistöjen energiankulutusta luoden kustannussäästöjä ja pienentäen hiilijalanjälkeä. Aurinkosuojaukseen on tarjolla rakennuksen sisä- ja ulkopuolisia ratkaisuja, joilla voidaan säädellä myös luonnonvalon määrää sisätiloissa.

Noin puolet auringon säteilyenergiasta siirtyy ikkunoiden kautta sisälle lämmittäen sisätiloja. Tehokas aurinkosuojaus estää rakennusta kuumenemasta liikaa, jolloin koneellisen ilmastoinnin tarve pienenee.

”Hyvin suunnitellusta ja toteutetusta aurinkosuojauksesta on hyötyä vuoden ympäri. Aurinkosuojausta voidaan hyödyntää energiaa kuluttamattomana jäähdytysratkaisuna sekä aurinkoenergiaa hyödyntävänä valaistuksen ja lämmityksen tukiratkaisuna”, sanoo Suomen Aurinkosuojaus ry:n puheenjohtaja Petri Rokkanen.

Vuonna 1980 perustettu Suomen Aurinkosuojaus ry toimii suomalaisten aurinkosuoja-alan yritysten etujärjestönä ja edistää aurinkosuojauksen yleistymistä Suomessa. Jäseninä yhdistyksessä on aurinkosuojatuotteiden valmistamiseen, maahantuontiin, asennukseen ja myyntiin erikoistuneita yrityksiä.

kuva
Kuva: Pasi Salminen

Oikein toteutettu aurinkosuojaus tuo säästöjä

”Energiatehokas rakentaminen on tärkeässä roolissa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Energian hintojen nousun myötä aurinkosuojauksen kaltaiset energiaa kuluttamattomat ratkaisut nousevat merkittäviksi myös taloudellisesti”, Rokkanen sanoo.

Oikein toteutetulla aurinkosuojauksella huonelämpötila on mahdollista pitää kesäisin miellyttävällä tasolla. Aurinkosuojauksella voi vähentää jäähdytykseen kuluvan energian määrää jopa 89 prosentilla, mikä parantaa kiinteistön energiatehokkuutta merkittävästi.

Talvikaudella auringon lämpösäteilyä voidaan hyödyntää passiivisena lämmönlähteenä. Dynaaminen aurinkosuojaus voi tuoda jopa 9 prosentin säästön myös lämmityskuluihin.

”Asunto-osakeyhtiöissä ja muissa kiinteistöissä hyvin suunnitellun ja toteutetun aurinkosuojaukset tuomat rahalliset säästöt kiinteistön elinkaarikustannuksissa ovat merkittävät. Samalla sisätilojen viihtyisyys ja käyttömukavuus paranevat”, Rokkanen sanoo.

kuva

Automatisoitu aurinkosuojaus suojaa rakennusta kuumenemiselta

Ilmastonmuutospaneelin arvion mukaan ilmastointia vaativien päivien määrä tulee lisääntymään 30 prosentilla vuoteen 2050 mennessä. Euroopan aurinkosuojateollisuuden kattojärjestön ES-SO:n mukaan tutkimukset osoittavat aurinkosuojauksen olevan keskeinen ratkaisu, jolla rakennuksia voidaan suojata liialliselta lämpenemiseltä.

”Koneellinen ilmastointi vaatii energiaa ja tuottaa päästöjä. Energiankulutusta voidaan hillitä automatisoidulla dynaamisella aurinkosuojauksella. Automatisoinnin avulla aurinkosuojaus toimii optimaalisella tavalla ympäri vuoden”, avaa Rokkanen tutkimustuloksia.

Dynaaminen aurinkosuojaus muuttuu automaattisesti olosuhteiden mukaisesti. Tällä hetkellä alle 50 prosentissa Euroopan Unionin rakennuskannasta käytetään aurinkosuojausta. Suurin osa käytössä olevista aurinkosuojausratkaisuista on manuaalisia.

”Tutkimustulosten mukaan siirtymällä käyttämään älykkäitä dynaamisia aurinkosuojausratkaisuja voitaisiin vähentää koneelliseen jäähdytykseen käytettyä energiaa 60 prosentilla vuoteen 2050 mennessä, mikä vähentäisi hiilidioksidipäästöjä 100 miljoonalla tonnilla ja toisi 285 miljardin euron säästöt”, kertoo Rokkanen.

kuva
Kuva: Thea van den Heuvel/DAPh

Luonnonvalon hallinnalla hyvinvointia

Luonnonvalo koetaan miellyttävänä ja se vaikuttaa myönteisesti vireyteen. Luonnonvalon tehokkaalla hyödyntämisellä valaistuksessa voidaan säästää lähes 40 prosenttia valaistukseen kuluvasta energiasta.

”Auringon valaistusvoimakkuus ylittää valaistustarpeen jopa satakertaisesti, joten luonnonvaloa kannattaa hyödyntää valaistuksessa. Liian voimakas valaistus etenkin näyttöpäätetyöskentelyssä on häiritsevää, joten sisään tulevan valon määrää kannattaa hallita aurinkosuojauksella”, sanoo Rokkanen.

Dynaaminen aurinkosuojaus optimoi sisätiloihin tulevan luonnonvalon määrän ilman sisätilojen kuumenemista tai häikäisyä ja luo sisätiloihin miellyttävät valaistusolosuhteet, joita tilan käyttäjä voi myös itse säätää erilaisten tarpeiden mukaisesti.

kuva

Ratkaisuja saatavilla sisälle ja ulos

Aurinkosuojauksessa voidaan käyttää rakennuksen sisä- tai ulkopuolisia ratkaisuja tai niiden yhdistelmää riippuen kohteesta. Sisäpuolisia ratkaisuja ovat erilaiset kaihtimet ja pimennysverhot, joita voi hyödyntää lämpenemisen ja häikäisyn estossa, sisätilojen valaistuksen säätelyssä sekä näkösuojana.

”Kaihdinvaihtoehtoja on tarjolla säle- ja rullakaihtimista vekki- ja lamellikaihtimiin. Myös materiaalivaihtoehtoja on nykyisin runsaasti. Esimerkiksi screenkangas ei peitä näkymää ulos, mutta estää tehokkaasti häikäisyn ja lämpösäteilyn pääsyn sisälle”, sanoo Rokkanen.

Vekkikaihtimet ovat suosittuja ikkunoiden lisäksi parvekelaseissa. Tekstiilistä valmistettavilla vekkikaihtimilla voidaan luoda kauniita sisustuksellisia ratkaisuja. Vekkikaihtimia on saatavilla läpikuultavasta täysin pimentävään. Lamellikaihtimet sopivat hyvin korkeiden ikkunoiden aurinkosuojaukseen.

Ulkopuolisia aurinkosuojausratkaisuja ovat muun muassa screenkaihtimet ja markiisit. Rakennuksen ulkopuolelle asennettavat aurinkosuojausratkaisut estävät häikäisyä tehokkaasti ja pysäyttävät lämpösäteilyn rakennuksen ulkopuolelle ennen sisätiloihin pääsyä.

”Niin sisä- kuin ulkopuolisiakin aurinkosuojausratkaisuja voi asentaa jälkikäteen jo olemassa olevaan rakennuskantaan. Esimerkiksi parvekelasituksen tai ikkunaremontin yhteydessä kannattaa pohtia myös sopivaa aurinkosuojausratkaisua. Jäsenliikkeemme opastavat mielellään sopivan ratkaisun valinnassa”, Rokkanen sanoo.

Kiinteät eli staattiset vaihtoehdot kuten kalvot, lipat ja säleiköt peittävät näkymän ulos ja estävät päivänvaloa pääsemästä sisätiloihin myös silloin, kun aurinkosuojaukselle ei ole tarvetta.

”Dynaaminen automatisoitu järjestelmä on energiatehokkuuden ja taloudellisten säästöjen näkökulmasta ehdottomasti paras ratkaisu. Automatisoitu järjestelmä optimoi aurinkolämmön hyödyntämisen talvella ja pitää lämmön tehokkaasti ulkona kesällä”, summaa Rokkanen.

Lisätietoja: aurinkosuojaus.fi

Teksti: Merja Maukonen

Julkaistu: 06/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »