mainos_1024

Vahinkosaneeraus (asbesti)

Purkutyö on korjauksen kivijalka

artikkelikuva: Purkutyö on korjauksen kivijalka

As. Oy Pirkanportissa tehtiin laajoja ja vaativia purkutöitä ennen julkisivuremontin aloittamista.


Taloyhtiön laajoissa ja vaativissa korjausurakoissa asbestin purkutyön osuus on oleellinen osa koko projektin onnistumista.

Tamperelaisen As. Oy Pirkanportin haitta-ainekartoituksessa löydettiin asbestia parvekekaidelevyistä, parvekkeiden taustaseiniltä sekä julkisivulevyistä. Vuonna 1962 rakennettuun taloyhtiöön kuuluu kolme toisiinsa kytkettyä 5–7-kerroksista taloa, liikerakennus ja kaiken kaikkiaan sata asuinhuoneistoa. Asbestipitoisia Minerit-levyjä tuli purkaa noin tuhannen neliömetrin alueella ennen kuin julkisivua päästiin uudistamaan. Työn toteuttajaksi valittiin Purkupiha Asbestityöt Pori Oy.

kuva

Projekti alkoi maaliskuussa 2022, ja se valmistui noin 3,5 kuukaudessa. Työhön sisältyi asbestia sisältävien materiaalien poistamisen lisäksi parvekekaidelevyjen irrottaminen sekä esimerkiksi sisäänvedettyjen tuuletusparvekkeiden laattojen ja rakenteiden purkutyöt tuentoineen.

Asbestipurku toteutettiin kohdepoistomenetelmällä eli asbestia sisältävät materiaalit purettiin kokonaisena irrottamalla. Työn alkaessa rakennus suojattiin tarvittavilta osin. Projekti eteni julkisivu kerrallaan siten, että yhden kokonaisuuden valmistuttua rakennuttaja pääsi välittömästi aloittamaan oman työnsä.

kuva

Aika on rahaa

Purkupihan aluejohtaja Janne Viljanen kertoo, että tämän kokoluokan urakka vaatii tekijältään ammattitaitoa, resursseja ja tarkkaa projektinhallintaa.

"Aikataulutuksen merkitystä ei voi tarpeeksi painottaa. Jos homma alkaa valua purkutöiden osalta, koko korjausurakka uhkaa siirtyä. Tämä voi merkitä taloyhtiölle taloudellisia tappioita ja työn laatuun liittyviä ongelmia", Viljanen sanoo.

Kohteisiin laaditaan aina myös purkutyösuunnitelma, joka hyväksytetään pääurakoitsijalla. Lisäksi yritys huolehtii siitä, että jokaiseen hankkeeseen koosta riippumatta sisältyy työturvallisuussuunnitelma.

"Laitamme paljon aikaa turvallisuuden suunnitteluun yhdessä rakennuttajan kanssa. Työt tehdään tehokkaasti ja taloudellisesti, mutta työntekijöiden sekä asukkaiden hyvinvoinnista ei tingitä missään vaiheessa", Viljanen summaa.

kuva
Purkupihan haitta-aineyksikön Tampereen aluejohtaja Janne Viljanen tiimeineen. Kuvassa vasemmalta oikealle Janne Viljanen, Mart Scheimann, Pentti Pesola ja Antti Siltakoski.

Kartoituksesta purkutyöhön ja lajitteluun

Asbestikartoitus tulee tehdä aina, jos ollaan purkamassa tai saneeraamassa ennen vuotta 1994 valmistunutta rakennusta. Asbestikartoitus on pakollinen kaikenlaisissa purkutöissä, myös yksittäisissä huoneistoissa. Asbestipurkutyön saa lain mukaan suorittaa ainoastaan asbestipurkutyöluvallinen yhtiö.

Kun taloyhtiö etsii tekijää pieneen tai isoon asbestipurkuun, sen kannattaa tarkastella referenssien ohella palvelutarjoajan kokonaistarjontaa. Purkupiha hoitaa tarvittaessa ketjun kaikki vaiheet aina asbestikartoituksesta saneerauspurkutöihin ja materiaalien kierrätykseen.

"Toimintavarmuus, monipuolisuus ja kyky toimia kaikenkokoisissa hankkeissa ovat vahvimmat valttikorttimme", Viljanen kiteyttää.

Lisätietoja: purkupiha.fi

Teksti ja kuvat: Purkupiha

Julkaistu: 09/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »