mainos_1047

Piha-alue (salaojitus)

Talvi on fiksu aika teettää salaojaremontti

artikkelikuva: Talvi on fiksu aika teettää salaojaremontti

Kun salaojaremontin hoitaa talvella, piha on keväällä valmis uuteen kasvukauteen.


Perinteisesti ajatellaan, että salaojaremontteja kannattaa tehdä vain kesällä. Tämän käsityksen voi nyt heittää romukoppaan. Vesivekin Kesäkone tuo kesäiset kaivuuolosuhteet tarvittavalle kaivuualueelle ja samalla monta hyötyä, joita kesätöissä ei ole.

”Hankimme viime talvena roudansulatuskoneen, jota kutsumme Kesäkoneeksi. Se tuo kesäiset kaivuuolosuhteet juuri sille alueelle missä haluamme operoida, eli noin puolitoista metriä talon seinästä. Kesäkone sulattaa maaperän niin, että siinä ei ole enää routivaa tai jäätynyttä maata. Maa on kaivuualueella yhtä pehmeätä kuin kesäaikaan”, liiketoimintajohtaja Pekka Leppänen Vesivek Salaojat Oy:stä toteaa.

Tarkempi kaivanto ja pienemmät pihavauriot

Kesäkoneen sulattamalta talon seinustalta kaivuutyöt sujuvat kesäisen nopeasti, keskimäärin 3 – 4 päivässä, koko remontti jopa viikossa. Muu pihamaa on roudan ja lumen suojassa, jolloin painava kalusto ei turmele nurmikkoa ja jätä painaumia.

”Kellarillisissa taloissa voi olla erityisen syviä kaivantoja. Jää sitoo talvella maa-aineksen niin, että syvemmänkin kaivannon koko pystytään hallitsemaan paremmin ja pitämään pienempänä kuin kesällä. Remonttialue pystytään rajaamaan paljon tarkemmaksi kuin kesäaikana tehtävissä kaivuutöissä, ja pihavauriot jäävät pienemmiksi. Sekin on iso etu, että piha-alueen käyttöaste on talvella huomattavasti pienempi kuin kesällä”, Leppänen sanoo.

On hyvä muistaa, että salaojien suurin kosteusrasitus tulee lumien sulaessa keväällä. Kun remontin hoitaa talvella, koti on valmiina seuraavan kevään sulamisvesiin. Keväällä päästään heti kasvukauden alkaessa kylvämään uusi nurmikko. Näin se saadaan kesäksi hyvään kuntoon ja kesäaikaa ei mene juurikaan hukkaan

Lisäksi remontin voi talvella saada hyvinkin nopealla toimitusajalla, koska remonttiaikoja ja kalustoa on enemmän vapaana.

kuva
Revontulentiellä kaivuu sujui nopeasti Kesäkoneen sulattamalta seinustalta.

Tyytyväinen asiakas

As Oy Revontulentien Haka on Helsingin Suutarilassa sijaitseva vuonna 1980 valmistunut taloyhtiö, joka hyödynsi Kesäkoneen tuomaa talviremonttimahdollisuutta.

Taloyhtiössä oli havaittu merkkejä ylimääräisestä kosteudesta kiinteistön alapohjarakenteissa. Kun asiaa lähdettiin tutkimaan, salaojaputkistoa kuvattaessa havaittiin putkien olevan tukossa ja muutoinkin todella huonossa kunnossa. Salaojien uusiminen oli siis edessä.

”Pyysimme tarjoukset urakasta neljältä toimijalta. Vesivekin hinta-laatu-suhde vaikutti parhaimmalta”, kertoo hallituksen puheenjohtaja Laura Uusitalo.

Kun asukkaat kuulivat Kesäkoneesta ja sen tuomista hyödyistä, päätettiin urakkaan ryhtyä nopealla aikataululla.

”Hyvin työ on näyttänyt edistyvän, aikataulussa on pysytty hurjasta lumen ja roudan määrästä huolimatta”, Uusitalo kommentoi tyytyväisenä urakan aikana.

Varsinaisen kaivuutyön jälkeen taloyhtiössä odotettiin malttamattomana kevättä ja pihan kuivumista, jotta päästäisiin viimeistelytöihin.

”Toukokuun lopulla Vesivekin tiimi tuli tekemään multaukset ja nurmikon istutuksen sekä pihatien soraukset. Juhannuksen alla pihan viimeistelyt saatiin maaliin”, Uusitalo kertoo remontin valmistumisen jälkeen.

Lisätietoja salaojaremontista talvella >>>

Teksit: Jari Peltoranta

Julkaistu: 09/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »