mainos_1061

Aurinkokuninkaan paluu

HBO:n menestyssarja sen tiesi: Talvi on tulossa. Fingrid arvioi elokuun lopulla, että sota Euroopassa ja energiamarkkinoiden poikkeuksellinen tilanne on lisännyt sähkön saatavuuteen liittyviä epävarmuuksia. Suurten epävarmuuksien seurauksena suomalaisten on syytä varautua tulevana talvena mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin.

Sodan tuulten puhaltaessa energiaomavaraisuus ja sähkön tuotanto ovat alkaneet kiinnostaa kansalaisia aivan uudella tavalla. Tämän seurauksena esimerkiksi aurinkosähkömarkkinat ovat ylikuumentuneet. Kun kauppa käy hyvin, markkinoille on tullut myös vastuuttomia myyjiä, joille kepulikonstitkaan eivät ole vieraita. Motiva muistuttaa, että maltti on nyt valttia aurinkopaneeleita ostettaessa.

Asiantuntija Milja Aarni Motivasta arvioi, että aurinkosähkömarkkinoilla on viitteitä ylikuumenemisesta, joka johtuu lisääntyneen kysynnän lisäksi jo pidempään jatkuneesta komponenttien ja laitteiden saatavuusongelmista. Aarnin mukaan kuluttajien kannattaa nyt harkita huolellisesti tarjolla olevien vaihtoehtojen välillä.

Aurinkosähköstä haaveilevan osa ei ole helppo. Investoinnin kannattavuuden laskeminen on tällä hetkellä erityisen vaikeaa. Juuri nyt sähkön hinta on ennätyksellisen korkea, mutta hintojen kehitystä on mahdotonta ennustaa pidemmällä aikajänteellä. Se pitää kuitenkin muistaa, että aurinkosähköä harkittaessa lisäbonuksena on laitteiston pitkäikäisyys ja pienet huoltokulut.

Motivan mukaan tällä hetkellä markkinoiden ylikuumentuminen voi valitettavasti tarkoittaa sitä, että tarjouksia joutuu odottamaan kohtuuttoman kauan. Myös osaavista asentajista on pulaa, eikä jatkuva kiire ole hyväksi asennustyön laadun näkökulmasta.

Aika moni kuluttaja pohtii aurinkosähköä vaihtoehdoksi myös sähkökatkojen varalle. Motiva kuitenkin huomauttaa, että tavanomainen aurinkosähköjärjestelmä sähköverkkoon kytketyn asunnon yhteydessä ei tuota sähköä sähkökatkon aikana vaan sähkökatkon aikana toimiminen vaatii erityisjärjestelyjä jo laitteistohankinnan ja sen asennuksen yhteydessä.

Motivan Aurinkosähköä kotiin -kampanja kokoaa tuoretta tietoa ja avaimet käteen -tarjouksiaaurinkosähköjärjestelmistä – myös taloyhtiöille. Kampanjassa todetaan, että aurinkosähköjärjestelmä voi olla taloyhtiöltä viisas veto, mikäli kiinteistön katolla on riittävästi varjostamatonta pinta-alaa itä-etelä-länsi -suuntaisilla lappeilla tai tasakatolla. Taloyhtiön aurinkosähköhankinta kannattaa aloittaa tilaamalla asiantuntijan aurinkosähköselvitys.

Vuoden 2021 alusta lähtien osa sähköverkkoyhtiöistä tarjoaa asiakkailleen hyvityslaskentapalvelua. Hyvityslaskenta on mahdollista kaikille taloyhtiöille vuonna 2023, jolloin sähkön ostajien, myyjien ja verkkoyhtiöiden välinen tiedonsiirto siirtyy kantaverkkoyhtiö Fingridille. Hyvityslaskennassa omalla katolla tuotettua sähköä jaetaan laskennallisesti kiinteistöön yhteisen sähkönkulutuksen lisäksi myös huoneistojen sähkönkulutukseen, jolloin taloyhtiön kannattaa investoida suurempaan ja taloudellisesti kannattavampaan järjestelmään.

Kerrostaloyhtiöissä kiinteistösähkönkulutukseen kuuluvat muun muassa ilmanvaihtokoneiden, hissien, keskuslämmitysjärjestelmän ja yhteisten tilojen valaistuksen sähkönkulutus. Motivan mukaan etenkin suuremmissa koneellisella ilmanvaihdolla varustetuissa taloyhtiöissä jo näistä syntyvä sähkönkulutus tekee aurinkosähköjärjestelmän hankinnasta harkinnan arvoisen.

Rivitaloyhtiöissä kuluu yleensä vähemmän kiinteistösähköä, joten mahdollisuus aurinkosähkön jakamiseen hyvityslaskennalla asuntojen käyttöön on erityisen tärkeää. Kiinteistösähkönkulutusta on enemmän, mikäli yhtiössä on maalämpö tai esimerkiksi yhteiskäytössä olevia sähköautojen latauspisteitä.

Motiva kehottaa taloyhtiöiden hallituksia selvittämään huolellisesti ennakkoon aurinkosähkön hankintaan liittyvät yksityiskohdat sekä arvioimaan mahdollisia tulevia muutoksia sähkönkulutuksessa. Lisäksi pitää päättää taloyhtiön kunnossapitosuunnitelman pohjalta, mikä olisi sopiva ajankohta aurinkosähköjärjestelmän hankinnalle.

PETRI CHARPENTIER

Julkaistu: 09/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »