mainos_1054

Isännöinti & hallitus

BLOGI

Ennakointi hallitustyössä

Kirjoittaja: Mikko Peltokorpi

Tiedotusvälineissä on toistuvasti esillä esimerkkejä siitä, että kiinteistönpidossa on jouduttu kiireellä isoihin ja kalliisiin remontteihin. Kiire merkitsee aina sitä, että osakkaiden ja asukkaiden kanssa vuoropuhelu jää hyvin vähiin aiheuttaen epäilyjä ja lähes aina korkeampia kustannuksia.

Hallitusammattilaisen päätehtäviä hallitustyössä ovat objektiivisuus, pitkäjänteisyys ja tulevien asioiden ennakointi. Tehtävänä on tuoda ammattilaisena objektiivista tietoa ja muualta hankittuja kokemuksia, joiden avulla juuri tämän asiakkaan asioiden hoitaminen helpottuu. Suoranainen riskienhallinta on korostunut vuosi vuodelta niin asunto- kuin kiinteistöyhtiöidenkin kiinteistönpidossa.

Yksi hyvistä omaisuudenhoidossa onnistumisen välineistä on luoda kiinteistönpidon ohjelma, missä 1 + 4 + 5 vuoden aikajänteelle kootaan ammattimaiseen arvioon perustuvalla todennäköisyydellä eteen tulevat korjaustarpeet yhteen asiakirjaan, joka tuodaan asuntoyhtiössä osakkaiden tietoisuuteen. Parhaimmillaan tähän asiakirjaan on liitetty asukaskuuntelut, lyhyt A4 mittainen strategia, eli ”meidän tapa toimia” kyseisen kiinteistön ja asuinympäristön vahvuudet esiin tuoden.

Kun korjaushistoria ja tämänkaltainen ohjelma päivitetään vuosittain ja hyväksytään yhtiökokouksessa sekä liitetään osaksi isännöitsijäntodistusta, alkavat jyvät erottumaan akanoista. Kaikki osakkeilla tehty kauppa on läpinäkyvää ja avointa, myyjä voi turvallisesti myydä omistuksensa ja ostajakin näkee, että minkälaisen ajattelutavan omaavien osakkaiden joukkoon hän liittyy ja mitä korjauksia kaikella todennäköisyydellä on tulossa rahoitettavaksi seuraavan kymmenen vuoden aikana.

kuva
Mikko Peltokorpi

Hallitustyössä tällainen ohjelma on välttämätön. Jos isännöitsijät vaihtuvat ja hallituksessakin väki vaihtuu, pitää olla se punainen lanka, jota aina seurataan. Hallitusammattilainen yhdessä osakkaista tai heidän edustajistaan koostuvan hallituksen kanssa pystyy toimimaan näissä oloissa loogisesti ja johdonmukaisesti yhtiön kokonaisetua ajaen.

Kiinteistömessuilla, jonne AKHA yhteistyökumppaneiden kanssa järjesti putkiremontti-/linjasaneerauksia koskevan kilpailun, palkittiin I palkinnolla esimerkillinen As. Oy Puotilantie 8. Heillä oli takanaan vuosien mittainen strategiatyö tarveselvityksineen ja hankeohjelmineen, joilla onnistumisen edellytyksiä luotiin. Kun sitten vielä itse hanke onnistui erinomaisesti, oli voittajien helppo hymyillä.

Akhan hallitusammattilaiset voivat parhaiten auttaa asiakkaitaan silloin, kun hankkeita valmistellaan. Nyt joudutaan aivan liikaa käyttämään resursseja hankkeisiin, joissa lähes kaikki keskeiset asiat on hoidettu huonosti tai virheellisesti. Liian usein henkilösuhteet ovat rikki, pakottavia korjauksia ei ole tehty tai niitä on teetetty puutteellisilla asiakirjoilla, työt on valvottu huonosti ja se halvin urakoitsijakaan ei ole työssään onnistunut

Akhalaisena kannatan sitä, että taloyhtiön kunnossapitotarveselvitys tehtäisiin vähintään kymmeneksi vuodeksi ammattilaisen toimesta yhteistyössä hallituksen kanssa, jolloin se voidaan sovittaa yhtiön taloudelliseen kantokykyyn. Olisiko korkea aika muuttaa asunto-osakeyhtiölakia tältä osin?

Mikko Peltokorpi
puheenjohtaja
Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry

Julkaistu: 10/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 1/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »