mainos_1020

Automaatio
Energiatehokkuus
Ilmanvaihto
Lämmitys

Automaatio ja tekniset ratkaisut edistävät energiatehokkuutta

artikkelikuva: Automaatio ja tekniset ratkaisut edistävät energiatehokkuutta

Huoli sähkön riittävyydestä ja korkeista energianhinnoista talvikaudella aiheuttaa päänvaivaa ja unettomia öitä monissa taloyhtiöissä. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa kaasun, öljyn ja sähkön saatavuuteen ja hintoihin Euroopassa sekä muualla maailmassa. Nyt jos koskaan kannattaa säästää energiaa niin taloyhtiöissä kuin yksittäisissä asunnoissakin.

JOS SUOMEN voimalaitoksissa esiintyy tuotanto-ongelmia juuri talven kovien pakkasten aikana eikä tuontisähköä saada riittävästi, energianjakelua voidaan viimeisenä keinona joutua rajoittamaan alueellisilla tilapäisillä sähkökatkoksilla. Sähköpula ja kulutuspiikit myös nostavat pörssisähkön hintoja, joten energian säästämiseen on alkavana talvena päteviä syitä.

Erityisen huikeita energialaskuja on lähiaikoina odotettavissa sähkölämmitteisissä taloissa. Niissä lämmitysenergian osuus sähkön kokonaiskulutuksesta voi Motivan laskelmien mukaan olla jopa 50 prosenttia. Sähkölämmitys on useimmiten kuitenkin käytössä lähinnä pientaloissa, ei niinkään suurikokoisissa asuin- tai liikekiinteistöissä.

Toisaalta monissa asuinhuoneistoissa on sähköllä toimivia lattialämmitysjärjestelmiä ja ilmalämpöpumppuja, jotka osaltaan kuluttavat sähköenergiaa. Samaten maalämpöjärjestelmien pumput – joita nykyään voi olla kerrostaloissakin – sekä koneellinen ilmanvaihto vievät jonkin verran sähköä.

”Hyvin suunnitelluissa ilmanvaihtoratkaisuissa on usein mukana lämmöntalteenotto.

Hyvin suunnitelluissa ilmanvaihtoratkaisuissa on usein mukana lämmöntalteenotto (LTO), jonka avulla poistoilman lämpöä pystytään hyödyntämään vaikkapa käyttöveden lämmityksessä. LTO:n asentaminen ilmanvaihtojärjestelmään voi säästää lämmitysenergiaa jopa 15–30 prosenttia aiempaan tilanteeseen verrattuna. Ilmanvaihtokoneen suodattimien vaihto usein parantaa hyötysuhdetta.

kuva

Asteella alemmaksi?

On arvioitu, että huoneiston sisälämpötilan pudottaminen yhdellä asteella vähentäisi lämmitysenergian kulutusta viisi prosenttia. Monesti sisätilojen lämpötilaksi riittääkin esimerkiksi +21 °C.

Kiinteistön kaukolämpölasku pienenee, jos taloyhtiö vähentää kaukolämmön kulutusta. Se ei silti pienene samassa suhteessa lämpötilan pudotuksen ja energiankulutuksen vähenemisen kanssa, koska kaukolämpölaskuissa on mukana perusmaksuosuus.

Useissa Keski-Euroopan maissa huoneiston lämmitys laskutetaan suoraan asukkailta, joten siellä lämpötilan pudotuksella saattaa saada suurempaa rahallista säästöä. Muun muassa Ranskassa on jo varauduttu vähentämään asuntojen sisälämpötilaa talviaikaan useilla asteilla, vaikka siellä talojen lämpöeristys ei aina vastaa pohjoismaisia normeja.

On myös muistettava, että yleensä kiinteistön tiloissa tarvitaan jonkin verran lämmitystä, vaikka tila olisi käyttämättömänä. Lämmityksen laiminlyönti voi johtaa kosteuden tiivistymiseen esimerkiksi seinärakenteissa, mikä saattaa aiheuttaa kosteusvaurioita.

Toki lämmitystä voidaan jonkin verran vähentää vaikkapa taloyhtiön sellaisissa yhteistiloissa, jotka ovat usein poissa käytöstä. Jos kuitenkin viileämpi tila – esimerkiksi kellari tai autotalli – sijaitsee suoraan lämmitettävän asuinhuoneiston alapuolella, se saattaa viilentää yläpuolista asuntoa sen alapohjan kautta, jolloin asuintilan lämmitystarve puolestaan lisääntyy.

”Energiakorjauksissa on hyvä käyttää apuna päteviä asiantuntijoita ja suunnittelijoita.

Rakenteita remonttiin

Kun taloyhtiöt Suomessa pohtivat energiansäästötoimia, energiatehokkuuden parantaminen rakenteita tiivistämällä tai lisäeristämällä on yksi mahdollisuus. Laajat energiaremontit tosin ovat tyypillisesti pitkän aikavälin hankkeita, joiden suunnitteluun ja toteutukseen on varattava tarpeeksi aikaa.

Usein energiatehokkuutta voi parantaa lisäämällä rakennusvaipan lämmöneristystä. Tyypillisiä lisäeristyskohteita ovat julkisivut ja yläpohja. Muun muassa seinissä olevia lämpövuotokohtia on mahdollista paikantaa lämpökameroiden avulla.

Taloa ei kuitenkaan välttämättä kannata korjata liian tiiviiksi, jotta ylimääräisiltä kosteusongelmilta vältytään. Energiakorjauksissa on hyvä käyttää apuna päteviä asiantuntijoita ja suunnittelijoita.

Myös ikkunoista saattaa karata lämpöä harakoille, joten ikkunaremontti voi hyvinkin olla järkevä ratkaisu. Lämmönpitävyyttä osoittavat U-arvot ovat nykyaikaisissa ikkunoissa selvästi parempia kuin vanhoissa ikkunamalleissa. Vanhat ikkunat voivat olla myös jo vioittuneita ja siksi uusimisen tarpeessa.

Jos huoneistoon otetaan korvausilmaa ikkunaventtiilien tai karmien kautta, korvausilmareittejä ei pidä remontin yhteydessä kuitenkaan tukkia, jotta ilmanvaihdon toiminta ei häiriinny.

Ikkunalaseina voidaan käyttää haluttaessa auringonsuojalaseja, jolloin varsinkin kesäaikaan vältytään liikalämmöltä ja vähennetään jäähdytysenergian tarvetta. Tällaisia ratkaisuja on asennettu etenkin toimistokiinteistöihin.

Aurinkosuojaukseen voidaan käyttää myös kaihtimia, jotka voidaan haluttaessa saada sulkeutumaan vaikkapa automaattisesti.

Automaatio apuun kaikilla rintamilla

Muutoinkin kiinteistöautomaatio voi olla usein avuksi, kun tavoitellaan energian säästöä ja energiatehokkuutta.

Uusimmissa lämmityksensäätöjärjestelmissä on pienikokoisia antureita kiinteistön kaikissa huoneistoissa, toisinaan jopa kaikissa huoneissa. Anturien mittausdataa käytetään sitten ohjaamaan lämpöenergiaa tasaisesti eri puolille kiinteistöä.

Myös vanhemmilla automaatio- ja säätöjärjestelmillä saadaan lämpötilaa säädettyä halutulla tavalla. Lämpöpattereissa on monesti termostaatteja, joilla asukkaat voivat oma-aloitteisesti pudottaa sisälämpötilaa vaikkapa yhdellä asteella ja siten osallistua omalta osaltaan säästötalkoisiin.

”Kiinteistön lämmönsäätöautomatiikka voi toimia myös ennakoivasti.

Kiinteistön lämmönsäätöautomatiikka voi toimia myös ennakoivasti ja ottaa jopa säätilan tulevat muutokset huomioon sisälämpötiloja säädettäessä. Jos on tulossa lämpimiä säitä, lämmitys voi kytkeytyä pois päältä hieman ennen helteiden alkamista. Ohjausdata voi tulla joko sääantureista tai sääennusteista.

Uusimmissa järjestelmissä kiinteistöautomaatio voi ohjata jopa ikkunoiden avautumista ja esimerkiksi sulkea automaattisesti ikkunoita, kun ulkolämpötila selvästi viilenee.

Säästöä kiinteistösähköstä

Erilaisia kiinteistösähkön säästökohteita löytyy myös muun muassa valaistuksesta.

Taloyhtiön pihavalaistusta voidaan ohjata sekä hämäräkytkimillä että liiketunnistimilla, jolloin valojen ei tarvitse olla koko ajan päällä. Pihavaloja ei pimeän aikana kannata sammuttaa kuitenkaan pysyvästi varsinkaan liukkailla keleillä, jotta tapaturmilta vältytään.

Pihojen ja rappukäytävien valaisimien lamput voidaan ehkä vaihtaa energiatehokkaammiksi. Esimerkiksi LED-lamput usein valaisevat tehokkaasti mutta kuluttavat vain vähän energiaa.

Automaatiojärjestelmät pystyvät usein myös käyttämään poissaolotoimintoa, jolloin ilmanvaihtoa voidaan vähentää asukkaiden ollessa vaikkapa matkoilla.

Pihapysäköintialueiden lämmitettävien autopaikkojen sähkönkulutusta on monesti jo pyritty rajoittamaan siten, että lämmitystolpan ajastin pitää lämmitystä päällä enintään kaksi tuntia kerrallaan.

kuva

Energiatehokkuutta uudemmilla laitteilla

Taloyhtiön asukkaat voivat toki itsekin säästää sähkö- ja lämpöenergiaa monin eri tavoin.

Vaikkapa lämmintä käyttövettä on mahdollista säästää käymällä suihkussa nopeammin. Myös kylpyhuoneen vanhoja suihkusuuttimia ja muita vesikalusteita kenties voidaan taloyhtiössä vaihdattaa uudempiin malleihin, jotka on alun perin suunniteltu vettä ja energiaa säästäviksi.

Uusiin kiinteistöihin asennetaan Suomessa nykyisin asuntokohtaiset vesimittarit, jolloin vedenkulutusta voidaan taloyhtiöissä laskuttaa todellisen kulutuksen mukaan. Tällä pyritään kannustamaan asukkaita vedensäästöön.

Pyykkiä pestessä voidaan vettä ja energiaa säästää pesemällä mahdollisimman täysiä pesukoneellisia. Uudet pesukoneet ja muut kodinkoneet on myös tyypillisesti suunniteltu energiatehokkaammiksi kuin aikaisemmat mallit. Monesti kodinkoneen energialuokka on merkitty tarralla laitteen kylkeen.

Turhaa sähkönkulutusta asukkaat voivat välttää muun muassa kytkemällä pois tarpeetonta valaistusta. Monet sähkölaitteet myös kuluttavat yllättävän paljon sähköä ollessaan niin sanotussa valmiustilassa – jolloin ne siis eivät ole kokonaan pois päältä.

Jos kiinteistön sähkösopimuksessa yösähkö on halvempaa kuin päiväsähkö, kannattaa sähköä käyttää mahdollisuuksien mukaan juuri yöaikaan. Monet tehtaatkin ovat tästä syystä siirtymässä yövuoroihin.

Kaikesta huolimatta kriisiaikoinakin on hyvä muistaa se yleinen periaate, että energiaa ei pidä säästää tinkimällä asuntojen hyvästä sisäilmastosta. Asumisterveys on elintärkeä kysymys.

Teksti: Ari Mononen
Kuvat: Pixabay

Julkaistu: 11/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 4/2023

KITA - Kiinteistö & talotekniikka
mainos_1017Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »