mainos_1024

Kiinteistöhuolto (talvikunnossapito)
kita-LAKI

Viisi kysymystä taloyhtiön lumitöistä

artikkelikuva: Viisi kysymystä taloyhtiön lumitöistä

Talvi teettää monenlaista päänvaivaa taloyhtiön tontilla. Etenkin parkkialueelle kasaantuvat kinokset, aurausvallit sekä räystäille kertyvä lumi ja jää herättävät usein kysymyksiä.

1. Kuka hoitaa tonttiliittymään muodostuneen aurausvallin?

Kiinteistönomistaja. Kun kaupunki on puhdistanut lumet kadun sivuun, ne siirtyvät tontin haltijan omaisuudeksi. Omistajan tehtävä on hoitaa lumi pois joko omalle tontille tai lumenkaatopaikalle. Kiinteistönomistajalla ei ole oikeutta kolata lumia muiden tontille – esimerkiksi tien laitaan kaupungin puolelle.

2. Taloyhtiön tontin edustalla kulkee jalkakäytävä? Kenen vastuulle se kuuluu?

Tämä on tärkeää selvittää ensi tilassa, jos asiasta on pienintäkään epäselvyyttä. Jalkakäytävä voi kuulua niin taloyhtiön, kunnan kuin kaupunginkin vastuulle. Vastuut vaihtelevat jopa kaupunginosien sisällä eli taloyhtiön kannattaa varmistaa, mihin sen velvollisuudet tarkalleen ottaen ulottuvat.

3. Voiko lumikasoja siirtää autopaikoille?

Tämä riippuu siitä, kuka autopaikkoja hallitsee. Osakashallinnassa olevia autopaikkoja ei voida hallituksen päätöksellä ottaa muuhun käyttöön ilman osakkeenomistajan suostumusta.

Taloyhtiön hallinnassa olevien autopaikkojen osalta hallitus voi tehdä päätöksen paikkojen erityisestä käytöstä. Tällöin esimerkiksi vierasautopaikka on mahdollistaa poistaa käytöstä talvikaudeksi lumien kasaamista varten. Jos sellaista ei ole, taloyhtiö voi päättää tiettyjen autopaikkojen irtisanomisesta. Perusteeksi riittää se, että paikkoja tarvitaan yhtiön omaan käyttöön.

4. Kenelle ilmoitetaan katolta roikkuvista jääpuikoista tai muista vaaranpaikoista?

On tärkeää, että asukkaat ja osakkaat kiinnittävät huomion taloyhtiön vaaranpaikkoihin. Asukkaiden tulee ilmoittaa huoltoyhtiölle tai yhtiön edustajille (isännöitsijälle tai hallituksen jäsenille), jos katon reunalta roikkuu uhkaavia jääpuikkoja tai lumilippoja. Isommissa taloyhtiöissä talvikunnossapidosta sovitaan tyypillisesti kiinteistönhuollon kanssa. Tällöin pihan puutteista ja tarpeista ilmoitetaan suoraan kyseiseen yritykseen.

5. Pyörät estävät talvisen pihan kunnossapitotyöt, mitä tehdä?

Huoltoyhtiö voi väliaikaisesti siirtää pyörät pois kunnossapitotöiden ajaksi. Jos taloyhtiössä tulee kuitenkin tarve siirtää pyörät pois pihalta pidemmäksi aikaa toiseen paikkaan, esimerkiksi sisätiloihin, taloyhtiön täytyy ensin tiedottaa asukkaille pyörien siirtämistarpeesta. Ensisijaisesti siis pyydetään, että pyörien omistajat siirtävät omaisuutensa itse sille osoitettuun paikkaan.

Pihalle kannattaa lisäksi laittaa ilmoitus siitä, että pyörien säilytys tietyllä alueella ei esimerkiksi talven aikana ole lumitöistä johtuen sallittua. Yhtiö voi siirtää pyörätelineet pois talveksi, jos ne eivät ole kiinteästi asennettuja.

Lisätietoja: www.kak-laki.fi

Julkaistu: 01/2023

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikkaSeuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »