mainos_1054

Ilmanvaihto
Sähkösaneeraus (keittiöt)

Keittiöt nykypäivään

artikkelikuva: Keittiöt nykypäivään

Taloyhtiön yhteishankintana tehtävä keittiöremontti säästää kustannuksia. Ilmanvaihdon automatisointi ehkäisee kosteusvaurioiden riskiä ja parantaa asumismukavuutta, joten nykyaikaiseen huippuimuriin ja liesikupuun tai -tuulettimeen kannattaa panostaa.

KEITTIÖ ON kodin sydän, jossa vietetään aikaa. Keittiöremontti on ajankohtainen, mikäli keittiö ei enää vastaa asukkaiden tarpeita. Ammattitaitoinen keittiösuunnittelija osaa suunnitella pieneenkin tilaan toimivan kokonaisuuden.

”Kotimaiset keittiöt kestävät kymmeniä vuosia. Yleensä remontoinnin taustalla ovat asukkaiden tarvemuutokset. Vanha keittiö voi olla käyttökelpoinen, mutta se ei enää palvele asukkaita. Esimerkiksi ikääntyessä keittiöön saatetaan tarvita aiempaa enemmän valoa”, sanoo Savo Design & Technic Oy:n myyntijohtaja Vesa Jaakkola.

Savo Design & Technic on vuonna 1982 perustettu kotimainen perheyritys, joka työllistää yli 30 ammattilaista. Savo tuo maahan komponentteja ja varusteita keittiön kiintokalusteisiin sekä valmistuttaa Suomen ilmasto-olosuhteisiin sopivia liesikupuja ja -tuulettimia.

”Tärkein asia keittiöremontin alkuvaiheessa on kohteen huolellinen kartoitus isännöitsijän ja asiantuntijoiden kanssa. Koko taloyhtiön keittiöitä remontoitaessa suunnittelutiimiin tarvitaan keittiösuunnittelijan lisäksi LVI- ja sähköalan asiantuntija”, Jaakkola sanoo.

Hyvä hetki teettää keittiöremontti koko taloyhtiöön on linjasaneerauksen yhteydessä. Samalla kannattaa huolehtia sähköjohdot ja ilmastointikanavat kuntoon. Kun taloyhtiön kaikkien huoneistojen keittiöt remontoidaan samanaikaisesti, saadaan kilpailuttaessa suurempi taloudellinen hyöty.

Yhteishankintana tehtävässä keittiöremontissa keittiövalmistajan valikoimista voidaan valita 2–3 samassa hintaluokassa olevaa vaihtoehtoa, joiden kustannuksista taloyhtiö huolehtii. Vaihtoehdot ovat aina osakkaan yksilöllisesti mukautettavissa lisämaksusta.

”Hyvä hetki teettää keittiöremontti koko taloyhtiöön on linjasaneerauksen yhteydessä.

Ilmanvaihto nykyaikaiseksi

Keittiöremontin yhteydessä kannattaa pitää mielessä myös katolla sijaitsevan huippuimurin päivittäminen nykypäivään. Huippuimuri on pysäytettävä remontin ajaksi, ja remontin jälkeen vanha imuri ei välttämättä enää käynnisty.

”Huippuimuri huolehtii keittiön käryjen poistamisesta sekä osassa rakennuskannasta myös märkätilojen kosteuden poistosta ja wc:n ja vaatehuoneen tuuletuksesta”, Jaakkola sanoo.

Huippuimurin lisäksi liesikupu tai -tuuletin on keittiön tärkeimpiä hankintoja. Liesikuvun tai -tuulettimen valinnassa on otettava huomioon ilmastointijärjestelmä ja muu talotekniikka. Liesituulettimet on varustettu omalla moottorilla. Liesikuvulla puolestaan voidaan ohjata huippuimuria tai ilmanvaihtokonetta.

Liesikupuja on saatavilla yhteensopivina sekä EC- että ACmoottorilla varustettujen ilmastointijärjestelmien kanssa. Parhaat laitteet pystyvät ohjaamaan sekä EC- että AC-moottoreita tarvittaessa jopa samanaikaisesti.

”On tärkeää selvittää isännöitsijän kanssa millaiset ilmastointilaitteet talossa on. Kun laitteet ja niiden vaatimukset tunnetaan, voidaan valita juuri kohteeseen sopiva kupu tai tuuletin. Meiltä löytyy ratkaisuja kaikkiin tarpeisiin”, sanoo Jaakkola.

”On tärkeää selvittää isännöitsijän kanssa millaiset ilmastointilaitteet talossa on.

Liesikuvun lisäominaisuuksilla käyttömukavuutta

Nykypäivänä poistoilmanvaihto voidaan automatisoida valitsemalla keittiöön liesikupu, joka keskustelee huippuimurin ja talotekniikan kanssa. Sensoreilla varustetut kuvut ja tuulettimet tunnistavat käryn, höyryn sekä kaasun ja teho säätyy automaattisesti.

”Liesikupuun voidaan asentaa elektroninen venttiili, joka avautuu ja sulkeutuu automaattisesti sen mukaan, tarvitaanko poistoilmanvaihtoa keittiössä vai kylpyhuoneessa. Automaattinen ilmanvaihdonohjaus huolehtii siitä, että huoneilma pysyy raikkaana”, kuvailee Jaakkola.

Nopea ja tehokas kosteudenpoisto puolestaan ehkäisee kosteusvaurioiden syntymistä märkätiloihin. Kupuihin ja tuulettimiin on saatavilla myös muita asumismukavuutta ja sisäilman laatua parantavia lisäominaisuuksia.

Kondensiovedenkerääjä huolehtii putkistoon tiivistyvän kosteuden poistamisesta hallitusti, ja kylmäsuojaventtiili puolestaan estää lämpimän sisäilman karkaamista ulos pakkaspäivinä. Elektronisten venttiilien etuna on kohdennettu toiminta.

”Liesikuvun tai -tuulettimen optimaalisen toiminnan varmistamiseksi rasvasuodatin on puhdistettava säännöllisesti. Uuden kuvun tai tuulettimen teho kärsii nopeasti, mikäli rasvasuodatin on likainen. Rasva on myös paloriski”, Jaakkola muistuttaa.

Riittävästi pistorasioita ja hyvä valaistus

Pistorasioiden riittävästä määrästä kannattaa huolehtia, jotta keittiö on toimiva ja kodinkoneita on helppoa käyttää. Riittävä pistorasioiden määrä varmistaa, että useita keittiön pienkoneita voidaan tarvittaessa käyttää samanaikaisesti.

”Sähkösuunnittelu on suuressa roolissa keittiöremontissa. Keittiön sähköistyksen toteutuksessa on hyvä varautua myös tulevaisuuden tarpeisiin, jotta myös tulevaisuudessa hankittavien keittiön pienkoneiden käyttö on sujuvaa”, sanoo Jaakkola.

Pistorasioiden lisäksi keittiöön tarvitaan toimiva ja riittävä valaistus. Hyvin suunniteltu valaistus on säädettävä eivätkä valot häikäise tai aiheuta heijastuksia. Säädettävä valaistus parantaa myös tilan viihtyisyyttä.

”Sähkösuunnittelu on suuressa roolissa keittiöremontissa.

”Valaistuksen säätömahdollisuudet parantavat valaistuksen käytettävyyttä. Nykypäivän keittiössä valon määrää ja värilämpötilaa voi säätää portaattomasti kaukosäätimen avulla. Säädettävä valaistus säästää energiaa ja mukautuu erilaisiin tarpeisiin”, sanoo Jaakkola.

LED-valaisimilla voidaan toteuttaa muunneltavia valaistuskokonaisuuksia, jotka sisältävät sekä yleis- että kohdevaloja. LED-valaisimet ovat energiatehokkaita eivätkä kuumene käytössä, joten LED-valaisimia voi tarpeen mukaan sijoittaa myös kaappien tai laatikostojen sisäpuolelle.

Kalusteisiin integroitujen kodinkoneiden suosio kasvussa

Talotekniikan ja sähkötöiden ohella keittiöremontissa uudistetaan kodinkoneet, kiintokalusteet ja pinnat. Tämän päivän keittiöremonteissa suositaan kodinkoneiden ja pistorasioiden integroimista kalusteisiin. Keittiö on usein olohuoneen jatke, joten integroinnin ansiosta keittiö näyttää siistiltä ja viihtyisältä.

Integrointi tuo lisää mahdollisuuksia kodinkoneiden sijoitteluun. Esimerkiksi uuni ja keittotaso voidaan sijoittaa toisistaan erilleen ja siten helpottaa kodinkoneiden käyttöä. Nykyisin erittäin suosittuja ovat myös integroidulla liesituulettimella varustetut liesitasot.

”Nykypäivän työtasot ovat melko ohuita, noin 10—20 millimetriä. Kiintokalusteiden alakaappien käytettävyyttä parantavat laatikostot, joissa ruokatarvikkeet ja tavarat on helppoa sijoitella ja säilyttää siististi”, Jaakkola sanoo.

Laatikostojen ansiosta myös kaapin takaosassa säilytettäviin tavaroihin pääsee helposti käsiksi. Keittiötä suunniteltaessa myös jätteiden lajittelun vaatimukset on hyvä pitää mielessä. Jäteastioita tarvitaan useille jätetyypeille, joten jätekaapin on oltava riittävän tilava ja helppokäyttöinen.

”Euroopasta on tulossa uusia tuulahduksia keittiön värimaailmaan.

Keittiön värimaailma laajenemassa

”Euroopasta on tulossa uusia tuulahduksia keittiön värimaailmaan. Keittiön sisustuksessa suosittu valkoinen on alkanut saada rinnalleen tummia puun sävyjä sekä sinisen, vihreän ja harmaan sävyjä”, kertoo Jaakkola.

Myös liesikuvun tai -tuulettimen voi integroida kalusteisiin, mutta kupu tai tuuletin voi olla myös näyttävä sisustuselementti. Kupuja ja tuulettimia on nykyisin saatavilla värillisinä sekä metallin sävyissä.

”Liesikuvut, altaat ja hanat seuraavat muita keittiöväritrendejä. Kupuja on saatavilla esimerkiksi mattamustana sekä kuparin ja messingin sävyissä, ja altaissa puolestaan mustat ja valkoiset komposiittialtaat ovat nykyisin suosittuja messingin sävyisten teräsaltaiden lisäksi”, Jaakkola lisää.

Teksti: Merja Maukonen
Kuvat: Savo Design & Technic Oy

Julkaistu: 02/2023

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 2/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »